Haberler

Melen Suyu Avrupa Yakasında

İstanbul'un Su Kaynaklarına Bir Yenisi Daha Eklendi. Melen Projesi Boğaz Geçiş Hattı, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun da Katıldığı Törenle Hizmete Alındı. Hatla Asya'dan Avrupa'ya Günlük 4 Milyon Nüfusun İhtiyacını Karşılayacak 500 Bin Metreküp Su Verilmeye Başlandı.

İstanbul'un su kaynaklarına bir yenisi daha eklendi. Melen Projesi Boğaz Geçiş Hattı, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun da katıldığı törenle hizmete alındı. Hatla Asya'dan Avrupa'ya günlük 4 milyon nüfusun ihtiyacını karşılayacak 500 bin metreküp su verilmeye başlandı.

İstanbul'un su ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayacak Düzce'deki Melen Çayı'ndan gelen suyu Avrupa yakasına taşıyacak 'Boğaz Geçiş Hattı' bugün düzenlenen törenle hizmete açıldı. Sarayburnu'nda gerçekleşen törene, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı İstanbul Milletvekili Egemen Bağış, İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın yanı sıra, İSKİ Genel Müdürü Mevlüt Vural ile çok sayıda davetli katıldı. Başbakan Recep Tayyip

Erdoğan da törene bir kutlama mesajı gönderdi.

Boğaz Geçiş Hattı ile birlikte Asya'dan Avrupa'ya günlük 500 bin metreküp su verilecek. Sarayburnu-Salacak arası inşa edilen isale hattı 5.5 ayda tamamlandı ve 26 milyon YTL'ye mal oldu. Düzce Melen'den yaklaşık 105 kilometrelik isale hattı ile Ömerli İçmesuyu Arıtma Tesisleri'ne gelen su, boğaz tabanına yerleştirilen bin 870 metre uzunluğundaki 'Boğaz Geçiş Hattı' ile Avrupa yakasına ulaşacak. Ömerli Arıtma Tesisleri'nden Avrupa yakasındaki Münzevi ve Bahçelievler depolarına gelen su, Beşiktaş, Şişli,

Fatih, Bakırköy, Eminönü, Zeytinburnu ve Beyoğlu ilçelerine verilebilecek.

BAŞBAKAN ERDOĞAN: "KULLANAMADIĞIMIZ SU BİZİM DEĞİLDİR"

Törende Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın tebrik mesajı okundu. Erdoğan mesajında suyun tüm insanlığın ab-ı hayatı, medeniyeti ve olmazsa olmazı olduğuna dikkat çekerek, suyun medeniyet haline dönüşebilmesi için milli servet olarak görülen akarsuların boşu boşuna denizlere akmaması gerektiğini söyledi. Erdoğan, mesajında, "Tutamadığımız kullanamadığımız su bizim değildir. Türkiye'nin aydınlık yarınları için yürütülen Düzce-Melen Çayını Avrupa'ya taşıyacak olan 'Boğaz Geçiş Hattı' bu bağlamda önemli bir

aşamadır. Hayırlı olmasını diliyorum" ifadelerine yer verdi.

BAKAN EROĞLU: "TÜRKİYE'NİN 81 VİLAYETİNİN SU SIKINTISINI ÇÖZECEĞİZ"

Törende konuşan Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, boru hattı çalışmaları sırasında meydana gelen kazada hayatını kaydeden mühendis Gülseren Yurttaş'ın adının İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş tarafından boru hattına verilmesini çok anlamlı bulduğunu söyledi. İstanbulların geçmişte susuzluk yüzünden gazozla tıraş olduklarını, bidonla evlerine su taşıdıklarını, küvete su doldurarak bunun 1 hafta idareli kullanmaya çalıştıklarını, suyun 15 günde 1 verildiğini, susuzluk yüzünden okullarda

bit salgınları yaşandığını, Haliç'in kokusu yüzünden insanların burunlarını tıkayarak geçtiklerini hatırlatan Bakan Veysel Eroğlu, o günlerin geçmişte kaldığını, artık suyu masmavi olan Haliç'te 33 tür balığın yaşadığını ve İstanbul'un denizlerinde 'mavi bayrak' dalgalandığını, denize girilebildiğini kaydetti.

Bütün bu değişikliklerin milletini bayrağını seven hizmet aşkıyla dolu kadroların işbaşına gelmesi sağlandığını ifade eden Bakan Eroğru, Büyükşehir Belediyesi'nin İstanbul'a çok büyük hizmetler de bulunduğuna dikkat çekerek, İstanbul'u kongre ve kültür merkezi haline getiren Başkan Topbaş'a hükümet olarak verdikleri desteğin sürdürüleceğini dile getirdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul'a Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemlerde gazetelerin "İstanbul'un 60 günlük suyu kaldı. Tayyib'in işi Allah'a kaldı" şeklinde manşetler atıldığını anımsatan Eroğlu, göreve geldiklerinde "Yıldırım Harekatı" başlatarak suyla ilgili önemli yatırımlar yapıldığını söyledi. Eroğlu, "Sayın Başbakan'ın açtığı tesislerle İstanbul'a şu ana kadar 733 milyon metreküp su gelmiş. İstanbul'un günde ortalama 2 milyon metre küp su kullandığını düşünürsek bu rakamın ne

kadar önemli olduğu ortaya çıkıyor" diye konuştu.

Sadece İstanbul için değil, tüm Türkiye'nin su sıkıntısı çekmemesi için çalıştıklarını ifade eden Eroğlu, Türkiye'nin 81 vilayeti için eylem planı hazırladıklarını, birinci hedefin 2023, ikinci hedefin ise 2050 olduğunu söyledi. Kısa vadeli düşünmediklerini ve hedeflerinin çok büyük olduğunu anlatan Eroğlu, sorunların çoğunu çözdüklerini ve hiçbir yere su sıkıntısı yaşatmayacaklarını müjdeledi.

Melen Projesi'nin aslında 2010 yılında tamamlanmasının hedeflendiğini, ancak yaşanan kuraklık nedeniyle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da talimatıyla çalışmalarını hızlandırdıklarını belirten Eroğlu, Melen Çayı'nın suyunu Ömerli Barajı'na 20 Ekim 2007'de akıtmayı başardıklarını kaydetti. Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bolu'dan Düzce dağlarından gelen suyu, denize doğru büyük bir hızla akarken önünü kesiyoruz. Enerjisi tükendiği için yükseltiyoruz. Ömerli'de arıtma tesislerinde temizliyoruz. Ömerli'den de Eyüp ve Bahçelievler deposuna iletiyoruz. Su 189 kilometre yoldan geliyor. Bu boru hattı aracılığıyla günde 500 bin metreküp su Asya'dan Avrupa'ya geçecek ve günde 4 milyon insanın su ihtiyacını karşılayacak. Haliç geçişi de yakında yapılacaktır. Birinci hat için 990 milyon YTL harcanmıştır. 190 milyon YTL'si İSKİ

tarafından karşılanmıştır."

BAŞKAN TOPBAŞ: "HAT TÜRK FİRMASI TARAFINDAN ÇOK UCUZA MAL EDİLDİ"

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da 'Melen Projesi Boğaz Geçiş Hattı' çalışması kapsamında denizin 50 metre altına iki hat döşendiğini belirterek, 1978'deki eski hattın yaklaşık 60 milyon YTL'ye yapıldığını, bu hattın ise bir Türk firması tarafından yapılarak 26 milyon YTL'ye mal edildiğini açıkladı.

ABD'den kiralanan uçakla bulutlar üzerinde bilimsel bir araştırma yaptıklarını ve hedeflerinin yağmur yağdırmak olmadığını ifade eden Başkan Kadir Topbaş, geçen sene yüzde 50 olan barajlardaki doluluk oranı yüzde 25 olduğuna dikkat çekerek, vatandaşlara tasarrufa devam etmeleri konusunda çağrıda bulundu. Kadir Topbaş, "İstanbul'da yağışa ihtiyaç var. İstanbulluların suyu tasarruflu kullanması ve bugün açılışını yaptığımız gibi yeni yatırımlarla su sıkıntısını aşacağımıza inanıyoruz" dedi.

Hattın yapımı sırasında meydana gelen kazada hayatını kaybeden harita mühendisi Gülseren Yurttaş'ın adının bu hatta vermeyi düşündüklerini açıklayan Başkan Topbaş, "Bu çalışma sırasında bir şehit verdik. Kendisine rahmet ve mağfiret diliyorum. Gönlümden geçen şu; bu hatta onunu ismini vermek istiyorum. Gülseren Yurttaş kardeşimizi unutmayacağız. Bu hattın mali bedeli yanı sıra bir başka bedel de ödendiğini yansıtma adına buraya bir plaket koymayı düşünüyorum" diye konuştu.

Törende konuşan İSKİ Genel Müdürü Mevlüt Vural ise, İstanbul'da suyun yüzde 60'ının Avrupa Yakası'nda harcandığını belirterek, 1978 yılında Asya'dan Avrupa'ya su geçişi sağlanan hattın Melen'den gelen suyun aktarmak için yeterli olmadığını söyledi. Mevlüt Vural "Boğaz geçiş hattını 5.5 aylık bir çalışma ile denizin 50 metre altına 1870 metre uzunluğunda iki hat döşendi. Bu hat ile Avrupa yakasına günde 500 bin metreküp su verilecek" dedi.

Konuşmaların ardından Melen Çayı'ndan Ömerli Barajı'na getirilen suyu Avrupa yakasına taşımak için İstanbul Boğazı'na döşenen 1870 metre uzunluğundaki "Boğaz Geçiş Hattı"nın açılışı Bakan Veysel Eroğlu, Vali Muammer Güler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Egemen Bağış ve İSKİ Genel Müdürü Mevlut Vural tarafından butona basılarak gerçekleştirildi.

(İST-ED-BA-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Adana Demirspor Galatasaray maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Adana Demirspor GS maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Muslera sakatlandı mı? Muslera Adana Demirspor maçında sakatlandı mı? Ben Bu Cihana Sığmazam final mi yaptı? Ben Bu Cihana Sığmazam neden bitiyor, 2. sezon devam edecek mi? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Yeni müfredatta neler var, hangi konular müfredattan çıkarıldı?? İntegral kaldırıldı mı? İntegral müfredattan çıkarıldı mı? Adana Demirspor Galatasaray maçı CANLI izle! 26 Nisan Adana Demirspor GS maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Mesut Komiser döndü mü? Şevket Çoruh Arka Sokaklar'a geri döndü mü? Indiana Pacers vs Milwaukee Bucks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 27 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Gaddar 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Kızılcık Şerbeti 61. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi!
title