Haberler

Marmara Depremi'nin 16. Yılı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Bir sonraki depremde Türkiye'nin en hazırlıklı şekilde depremi karşılaması ve can kaybının mümkün olursa hiç, mümkün olmazsa en az düzeyde tutulması için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz" dedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Bir sonraki depremde Türkiye'nin en hazırlıklı şekilde depremi karşılaması ve can kaybının mümkün olursa hiç, mümkün olmazsa en az düzeyde tutulması için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz" dedi.

Kavaklı sahilindeki etkinlikte konuşan Işık, depremde ve son dönemde yaşanan terör saldırılarında hayatını kaybedenlere rahmet dileyerek, terörle mücadelenin bu olaylar bitene kadar kesintisiz devam edeceğini söyledi.

Depremi Kocaeli'de yaşayan bir kişi olarak o akşamı unutamadığını ifade eden Işık, o dönemdeki gözlemlerini katılımcılara aktardı.

Işık, Gölcük'ün ölü ve yaralananlar dışında yaralarını sardığını kaydederek, depremler kadar o dönemde yapılan uygulamaların da insanları sarstığını dile getirdi.

Işık, o dönemde depremden çok fazla etkilenmeyen bölgelere yardımlar gönderildiğini belirterek, "3 Kasım seçimlerinden sonra Kocaeli've Gölcük'e büyük bir seferberlik başlattık. Gölcük, Türkiye'nin altyapısı en modern şehirlerden birisi oldu" şeklinde konuştu.

"Depreme yönelik tedbir almak bizim görevimiz"

Işık, Gölcük'e yapılan yatırımları anlatarak, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin herkes için öğretici olduğunu ifade etti.

Depremden en fazla dersi devletin aldığını belirten Işık, bölük şekildeki kurumların tek çatı altında birleştiğini bildirdi.

Işık, devletin artık bir depremde ne yapması gerektiğini bildiğini ifade ederek, "Bu tecrübe bizim için elim bir tecrübe oldu. Gölcük başta olmak üzere 20 binin üzerinde canımızın kaybından sonra bu dersi aldık. İnanıyorumki biz gevşemezsek depremle ilgili bu dersimizi hiçbir şekilde rehavete kapılmadan çalışırsak bir sonraki depremde Allah'ın izniyle çok daha az can kaybıyla depremi atlatmış oluruz. Bu noktada özellikle deprem tabiat olayı. Depreme yönelik tedbir almak bizim görevimiz bu açıdan bunun bilim alanı olduğunu bilerek çalışmalarımızı sürdürüyoruz" diye konuştu.

TÜBİTAK Yer ve Deniz Bilimleri Enstitüsü'nde depremle ilgili yoğun çalışmalar yaptığını dile getiren Işık, Türkiye'deki aktif fay zonu ve sismik tehlike modellerini son teknolojik cihazlarla güncellediklerini söyledi.

Işık, yeni yerleşime açılacak bölgelerin sismik tehlikesini belirleyerek belediyelerin karar vermede ihtiyacı olan bilimsel bilgi ve altlıkları sağlamakta öncülük ettiklerini anlatarak, şunları kaydetti:

"Sismoloji ve GPS gözlem ağlarından elde etmekte olduğu veri, bilgi ve çıktıları üniversitelere ve diğer ilgili kurumlara paylaşarak deprem araştırmalarında bilimsel gelişmelere önemli katkı sunma gayretindeyiz. Afet teknolojileri kapsamında haberleşme, sensörler veri kıymetlendirme, insansız araştırmalar ve robotik sistemler gibi konularda milli imkanların geliştirilmesi için çalışıyoruz. Bir sonraki depremde Türkiye'nin en hazırlıklı şekilde depremi karşılaması ve can kaybının mümkün olursa hiç, mümkün olmazsa en az düzeyde tutulması için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Unutmayacağız, unutturmayacağız. Deprem konusunda gevşemek ve rehavete kapılmak yok. Depremin etkisi azaldıkça imar planlarına yönelik baskı artıyor. Burada bugüne kadar imar planlarında deprem güvenliğini anlayıştan zerre taviz verilmedi."

"Depremden önce yapılan binalardan korkuyorum"

Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu da depremin herkesin hafızasında acılar bıraktığını anlatarak, yakınlarını kaybeden insanların umutlarını kaybetmediğini söyledi.

Yaşananlardan ders alarak iyi bir gelecek inşa edilmesi gerektiğini belirten Güzeloğlu, yeryüzü gerçeği olan depremden kaynaklanan bedellerin ödenmemesinin insanların sorumluluğunda olduğunu dile getirdi.

Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş ise depremde ilçede yaklaşık 6 bin kişinin öldüğünü 6 bin kişinin de yaralandığını söyledi.

Depremde hayatını kaybedenlere rahmet dileyen Ellibeş, depremden önce yapılan binalardan korktuğunu kaydetti.

Ellibeş, binaların depreme dayanıklılık testine alınması için yasaların uygun olduğunu dile getirerek, ilçede 3 bölgede kentsel dönüşüm sürecini başlattıklarını bildirdi.

Daha sonra Marmara Depremi'nde hayatını kaybedenler anısına Kur'an-ı Kerim okundu. Bakan Işık ve beraberindekiler Gölcük Arama Kurtarma Derneği tarafından açılan fotoğraf sergisini gezdi.

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title