Haberler

Aşkta Simetri Mutluluk Getiriyor

Aşkı, 'benzerlik' kavramı ile bütünleştiren Yaşar Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.

Aşkı, 'benzerlik' kavramı ile bütünleştiren Yaşar Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Berrin Özyurt; saç ve göz rengi gibi fiziksel benzerlikler ile benzer psikolojik davranışların, ilişkide çekiciliği artırdığını söylüyor. Özyurt'a göre; bu kişiler arasında aşk daha yoğun yaşanıyor.

ÇEKİCİLİK VE İLETİŞİM

Aşkı, hayranlık ve duygusallık gibi tutku yönelimli ifadelerle tanımlayan Özyurt, aşkın temel unsurlarını şöyle anlatıyor: "Fiziksel ve duygusal olarak onaylanmak, çekicilik ve iletişim; aşkın en önemli koşulları olarak kabul edilir. Aşkta; birini çok fazla düşünme, kendini iyi hissetme ve mutluluk gibi duygular akla gelir. Ancak aşkta benzerlik kavramı da çok önemli. Kişiler, kendi çekiciliklerine yakın kişileri daha çekici bulurlar. Ayrıca aşina olduğumuz, hatta sık sık gördüğümüz kişileri de çekici buluruz."

AŞKIN 6 HALİ

Aşkı altı kategoride değerlendiren Özyurt, aşk türlerini şöyle sıraladı:

Delicesine aşk: İlk görüşte aşktır. Gerçekte aşık olunan kişiye değil de, kafada idealize edilen kişiye karşı duyulan aşktır.

Boş aşk: Uzun yıllar süren ancak duygusallığın ve fiziksel çekimin zaman içinde yok olduğu ilişki türüdür.

Romantik aşk: Kişilerin birbirlerine karşı fiziksel ve diğer açılardan çekici gelmesi durumunda oluşur. Bu aşk türünde bağlılık gerekli değildir.

Karşılıklı aşk: Tutku yoktur. Zamanla bağlılık hissedilir.

Budalaca aşk: İnsanlar tanışıp kısa süre içinde evlenirler. Zamanla tutku kaybolabilir.

Mükemmel aşk: Bu aşkı elde tutmak, onu yaşamaktan daha zordur. Tutku, bağlılık ve fiziksel çekiciliği barındırır.

Sabah : http: //www.sabah.com.tr

Kaynak: Sabah.com.tr / Magazin

Magazin Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title