Haberler

Libya Gemisi Gazze'ye Gidiyor mu?

Güncelleme:

Gazze'ye Doğru Yola Çıkan Geminin Rotası Konusunda Farklı Açıklamalar Geliyor

Gazze'ye doğru yol alan Moldova bandıralı Libya gemisinin kaptanının, rotasını Mısır'ın El Ariş limanına çevirdiği bildirildi. Ancak bau açıklamayı Uluslararası Kaddafi Yardım ve Kalkındırma Vakfı Başkanı Yusuf Savan yalanladı. Savan sabaha karşı ise "İsrail savaş uçakları gemiyi sardı. Ciddi bir tehdit var ve gemiyle haberleşemiyoruz" açıklamasını yaptı.

Uluslararası Kaddafi Yardım ve Kalkındırma Vakfı Başkanı Yusuf Savani, Filistinlilere yardım götüren Moldova bandıralı Libya gemisinin hala Gazze yolunda olduğunu söyledi.

Savani, Trablus'dan Reuters ajansına telefonla yaptığı açıklamada, "Gemi hala Gazze yolunda ve rotasının değiştirilmesi konusunda herhangi bir karar mevcut değil. Gemi, İsraillilerden bu geceye kadar bölgeden ayrılması yönünde ültimatom aldı. Bunu yapmayacağız" diye konuştu.

MOTOR ARIZASI İDDİASI

Öte yandan geminin ana motorunda arıza çıktığı ileri sürüldü. İsrail Radyosu, gemi mürettebatından bir kişi ile yaptığı görüşmeyi banttan yayımladı. Durduklarını belirten görevli, "Ne kadar süreceğini bilmiyorum ama ana motoru tamir ettikten sonra yolculuğa devam edeceğiz" dedi.

MISIR MAKAMLARI: GEMİYİ BEKLİYORUZ

Mısır makamları, geminin bu sabah Mısır'a yanaşmasının beklendiğini bildirdi. Mısır güvenlik güçlerinden bir yetkili, Filistin topraklarına İsrail'in uyguladığı deniz ablukasını delmeyi amaçlayan ve Gazze'ye yardım taşıyan Libyalı aktivistlerin bulunduğu geminin bugün Mısır'a gelmesinin beklendiğini belirtti.

İsminin açıklanmasını istemeyen Mısırlı yetkili, Libya yardım gemisinin bu sabah El Ariş limanına geleceğini belirterek, "Gemi Mısır makamlarından yükünü boşaltmak için izin aldı" dedi.

İSRAİL HABER SİTESİ İDDİA ETMİŞTİ

İsrail'deki haber sitelerinden Ynet, İsrail ordu kaynaklarına dayanarak kaptanın rota değiştirdiğini belirtti. Gemi kaptanının, telsizle bağlantı kuran İsrailli yetkililere gemiyi Mısır'a götüreceğini söylediği, gemiden kendisinin sorumlu olup, gemideki aktivistlerin de buna uyacağını belirttiği kaydedildi.

Ancak İsrail ordusu yetkililerinin, gemiyi izlemeye devam edecekleri vurgulandı. Mısır Liman yetkililerinin de geminin El Ariş'e yükünü boşaltmasına onay verdiği ifade edildi.İsrail, hiçbir şekilde Gazze'ye varmasına izin verilmeyeceğini belirttiği geminin, Mısır'ın El Ariş limanına veya Aşdod'a yönelmesini istenmişti.

Libya lideri Muammer Kaddafi'nin oğullarından Seyfülislam'ın başkanlığını yürüttüğü Kaddafi Yardım ve Kalkındırma Vakfı tarafından kiralanan ve Gazze'ye 2 bin tonluk insani yardım ve ilaç götürdüğü belirtilen geminin kaptanı, İsrail donanmasından telsizle uyarı ve ültimatom aldıklarını belirtirken, ısrarla yönlerinin Gazze olduğunu vurgulamıştı.

Ancak, İsrail ordu sözcülüğü gemidekilere ültimatom verildiği haberlerini yalanladı.Amalthea adlı geminin kaptanının Küba vatandaşı olduğu belirtiliyor. Gemideki 12 kişilik mürettebatın çoğunun Kübalı ve Hintli olduğu, gemide, çoğu Kaddafi Yardım Vakfı üyesi 15 aktivist olduğu da bildirilmişti.

Kaynak: AA / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title