Haberler

Lefkoşa: KKTC Cumhurbaşkanı Talat'ın Annan'a Mektubu BM Belgesi Olarak Yayımlandı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Kofi Annan'a Gönderdiği Mektubu, BM Belgesi Olarak Yayımlandı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Kofi Annan'a gönderdiği mektubu, BM belgesi olarak yayımlandı.

Talat, Annan'a gönderdiği 10 Ekim tarihli mektubunda, Rum Yönetimi lideri Tassos Papadopulos'un Kıbrıs sorununa yönelik tutumunu eleştirerek, Kıbrıs Türk tarafının BM çerçevesinde, Annan Planı zemininde kapsamlı çözüm için müzakerelerin en erken zamanda yeniden başlaması yönündeki kararlılığını yineledi. Papadopulos'un 19 Eylül'de BM Genel Kurulu'nun 61. Dönem Toplantısı'nda yaptığı konuşmasına atıfta bulunan Talat, büyük endişe ve umutsuzluğa neden olan bu konuşmasıyla Rum Yönetimi liderinin, federal çözüm yerine üniter devlete işaret ederek çözüm parametrelerini ozmosis politikası doğrultusunda değiştirmeyi amaçladığına işaret etti. Etnik, kültürel ve dini farklılıklarla devletin işlevselliğinin birbiriyle çelişen değil, birbirini tamamlayan unsurlar olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Talat, Kıbrıs'ta yeni bir ortaklık ve vatandaşlarının temel haklarının her iki tarafın siyasi eşitliği prensibine saygı ve bağlılıkla garanti edilebileceğini vurguladı.

Talat, Papadopulos'un Annan Planı'nı reddederek adanın osmosis yoluyla yeniden birleşmesi yönündeki söylemleriyle, adada siyasi eşitliğe dayalı iki bölgeli, iki toplumlu federasyon temelinde bir çözüme gerçekten bağlılığının birbiriyle çeliştiğini kaydetti. Papadoplulos'un BM Genel Kurulu'dan gerçeklerin göz ardı edilmesi yönündeki beklentisinin de kabul edilmez olduğunu belirten Talat, Rum Yönetimi liderine, Kıbrıs Türkü'nün adanın birleşmesi yönünde irade ortaya koymasına rağmen halen izolasyonlar altında yaşadığının hatırlatılmasını istedi. Talat, Papadopulos'un adada statükonun devamından Türkiye'yi sorumlu tutmasının da inandırıcı olmadığını dile getirdi.

Talat mektubunda, Kıbrıs sorununa çözüm çabalarında, Papadopulos'un muhatabının Türkiye değil her zaman için Kıbrıs Türk tarafı olduğunu da vurgulayarak, bu yöndeki tutumun adada herhangi bir diyaloğu engellediği ve böylece çözüm olasılığını da zayıflattığını hatırlattı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title