Haberler

Kuzey Kutbu Kaşifleri Moskova'da

Kuzey Kutbu'nun 4 Bin Metreden Fazla Derinine Rus Bayrağı Diken Rus Kaşifler, Moskova'ya Döner Dönmez Devlet Başkanı Vladimir Putin Tarafından Kremlin'de Kabul Edildi. Kaşifler, Daha Sonra İse Mutluluklarını Paylaşmak İçin Basın Toplantısı Düzenledi.

Kuzey Kutbu'nun 4 bin metreden fazla derinine Rus bayrağı diken Rus kaşifler, Moskova'ya döner dönmez Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından Kremlin'de kabul edildi. Kaşifler, daha sonra ise mutluluklarını paylaşmak için basın toplantısı düzenledi.

İtar Tass Haber Ajansı'nda düzenlenen basın toplantısında çok mutlu oldukları gözüken kaşifler, zorlu yolculuk sırasında yaşadıklarını anlattı ve Kuzey Kutbu'nun merkez noktasındaki derinliğe Rus bayrağı dikilmesini ise insanlık tarihine geçecek bir keşif olayı olduğunu vurguladı. Toplantının açılış konuşmasını yapan ekip başkanı ve Duma Milletvekili Artur Çilingarov, Kuzey Kutbu'nda gerçekleştirdikleri operasyonun yüzde 100 riskli bir operasyon olduğunu ve kendisinden fazla ekip üyelerinin hayatı için

endişe ettiğini belirtirken, "Fakat bugün gururla söylüyorum ki, Rus bilimadamları dünyada ilk kez böyle bir operasyonu başarıyla gerçekleştiren ileri bir teknolojiye sahip. Bu kadar ileri bir teknolojiye sahip olduğumuzu artık tüm dünya kabul etmeli. Zira buz altında okyanus derinliğine girmek pek kolay bir iş sayılmaz. Bize rakip olma iddiasındaki Kanadalılar da bir denesinler bakalım" diye konuştu.

Alınan sonucun Rus halkı ve Rus bilimadamlarının büyük bir başarısı olduğunu kaydeden Çilingarov, ekip üyelerinin yaptıkları çalışmaları ise birer kahramanlık örneği olarak değerlendirdi. Okyanus suları içinde 9 saat bulunduklarını ve bunun 1.5 saatini 4 bin 300 metre derinlikte, yani okyanus tabanında geçirdiklerini belirten Çilingarov, "Okyanus, içine gireni geri bırakmaz. Ama bizim ortaya koyduğumuz kararlılık, okyanusun bu inadını yenmemize yardımcı oldu. Okyanus dibine bayrak diktikten sonra oradan

bilimsel araştırmalar için toprak da getirdik" dedi.

ABD'li bir gazetecinin Kuzey Kutbu araştırmasının maliyetinin ne kadar olduğunu ve bunun finansmanının nereden sağlandığını sorması üzerine ise Çilingarov, "Başkalarının parasını hesaplamaktan vazgeçin. Ne kadar para harcandığının hiçbir önemi yok. Önemli olan alınan sonuçtur. Finansman konusuna gelince, sivil örgütlerden ve işadamlarımızdan destek aldığımızı söyleyebilirim. Bu destek ilerde de aynen devam edecek" dedi.

Rusya Bilimler Akademisi Yönetim Kurulu Üyesi Akademik Yuriy Leonov ise, "Tabii ki bu olay insanlık tarihine geçecek. İlk kez bir araştırma gemisi Kuzey Kutbu'nun merkez noktasına ulaştı ve Mir-1, Mir-2 adlı mini denizaltılarımız okyanusun tabanına inmeyi başardı. Biliyorsunuz Kuzey Kutbu derinliklerinde çok büyük doğal zenginlikler bulunduğu artık sır değil. Bu kaynakların toplam değeri trilyonlarca dolar olarak ölçülmektedir. Rusya bilimadamları, ilerde bu servetleri insanların kullanımına sokacak

teknolojiyi de geliştirmekte kararlı olduklarını kanıtladı. Okyanus dibinden çıkarılan toprak ve su örnekleri ise, bu yönde yapılacak çalışmalarda bilimadamlarımıza büyük ışık tutacak" diye konuştu.

(AK-OYK-OYK-OK-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title