Haberler

Kürt-Arap Savaşı Kaçınılmaz

CSIS Uzmanlarından Dr. Judith Yaphe, Kerkük'ü Yıl Sonuna Kadar Ele Geçirmekte Kararlı Olan Kürtler'in Araplar'la Kısa Süre İçinde Bir İç Savaşa Girmelerinin Kaçınılmaz Olduğunu Öne Sürdü.

Amerikan Ulusal Stratejik Etütler Enstitüsü uzmanlarından Dr. Judith Yaphe, Kerkük'ü yıl sonuna kadar ele geçirmekte kararlı olan Kürtler'in Araplar'la kısa süre içinde bir iç savaşa girmelerinin kaçınılmaz olduğunu öne sürdü.

Amerika’nın Sesi Radyosu’nun haberine göre, ABD Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Dini Özgürlükler Komisyonu tarafından Amerikan Senatosu'nda düzenlenen oturumda uzmanlar ve yetkililer Irak'taki mezhep çatışmalarını ele aldı. ‘Irak’ta Mezhepler arası şiddet ve Mülteci krizi' konulu toplantıda konuşan Ulusal Savunma Üniversitesi'ne bağlı Ulusal Stratejik Etütler Enstitüsü uzmanlarından Dr. Judith Yaphe Irak’ta asıl iç savaşın Kürtler ve Araplar arasında çıkmasını beklediğini söyledi.

Irak'taki mevcut iç çatışmaların dini değil, siyasi olduğunu savunan Dr. Yaphe, Iraklı Kürtler'in Sünni ve Şii Araplar'ın çatışmalarına sessiz kalmayı tercih ettiklerini ancak Kerkük'ü yıl sonuna kadar ele geçirmekte kararlı olan Kürtler’in Araplar ile kısa süre içinde iç savaşa girmelerinin kaçınılmaz olduğunu düşündüğünü söyledi.

Türkiye'nin Kerkük referandumunu erteleme çalışmalarının devam ettiğini savunan Yaphe, Iraklı Kürtler arasında Ankara ile işbirliği yapmaya hazırlanan bazı gruplar olduğunu ve Ankara ile Iraklı Kürtler arasında varılacak bir anlaşmanın Kürt- Arap ve PKK sorununa kısa vadeli çözüm sağlayabileceğini söyledi.

KERKÜK'TE REFERANDUM İÇİN 50 YIL ŞARTI

Kuzey Irak'ın Erbil kentinde bulunan bölgesel Kürt Parlamentosu Başkan Yardımcısı Kemal Kerküki, Kerkük referandumuna sadece 1957 yılından önce Kerkük nüfus müdürlüğünde sicil kaydı bulunanların katılacağını öne sürdü.

‘Kürdistan TV'nin haberine göre, Kerküki, Kerküklü Kürt, Türkmen ve Arap gazetecilerden oluşan bir heyeti kabul ederek görüştü. Kerküki, Kerkük'te kardeşçe yaşamanın büyük önemi olduğunu, hukukun üstünlüğü ilkesi ışığında herkesin eşit haklara sahip olacağını anlattı. Kerkük'teki referandumu öngören Irak Anayasası’ndaki 140’ncı maddeyi değerlendiren Kemal Kerküki şöyle dedi: “Kerkük'ün kaderini belirleyecek olan referandumun zamanında yapılamayacağı, çünkü atılması gereken adımların zamanında tamamlanamayacağı yönündeki haberler tamamen doğrulardan uzaktır. 140'ıncı maddenin yerine getirilmesine yönelik sürdürülen çalışmalar devam ediyor. Özellikle son dönemde kentin normalleştirilmesine ilişkin ciddi adımlar atıldı. Kerkük referandumuna sadece 1957 yılından önce Kerkük nüfus müdürlüğünde sicil kaydı bulunanlar katılacak. Irak Anayasası'na göre, bu tarihten sonra nüfus kaydı yaptıranlar kim olursa olsun referanduma katılamayacak.”

Kemal Kerküki ayrıca Kerkük merkezli Türkmen Siyasi Partilerin liderleriyle de bir ayara geldi.

IRAK’TA 4 MİLYON MÜLTECİ

Aynı toplantıda konuşan Amerikan Dışişleri Bakanlığı Nüfus mülteciler ve Göçmenlik konularından sorumlu bakan yardımcısı Ellen Sauerbrey ise Iraklı mülteci sayısının 4 milyona ulaştığını, bunların yarısının Irak'a komşu ülkelere akın ettiğini söyledi. Sauerbrey, Türkiye, Ürdün ve Suriye başta olmak üzere komşu ülkelerin çok yakında altından kalkamayacakları mülteci kriziyle karşı karşıya kalabileceğini vurguladı.

Bakan Yardımcısı Türkiye'ye yaptığı son ziyarette Iraklı çocukların gittiği bir ilköğretim okulunu ziyaret ettiğini ve eski bir okul öğretmeni olarak Iraklı çocukların savaş nedeniyle ilköğretime devam edememelerinin büyük sorun yaratacağına dikkat çekti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

Konyaspor Fenerbahçe maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Konyaspor FB maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Bugün Hıdrellez mi? 5-6 Mayıs Hıdırellez bugün mü yarın mı? Hıdırellez ne demek, dinimizde var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 6 Mayıs bugünkü kabine toplantısında ÖĞRETMEN ATAMASI ile ilgili gelişme var mı? Hıdırellez Kuran'da geçiyor mu? Hıdırellez dinde var mı? Hıdırellez batıl inanç mı? Hıdırellez dileği nasıl yapılır? Hıdırellez dilek kağıdı nasıl yazılır? Hıdırellez günü duası nasıl yapılır? Konyaspor Fenerbahçe maç kadrosu ilk 11'i! Konya FB ilk 11'inde kimler var? Hıdırellez dileği nasıl yapılır? Hıdırellez dilek kağıdı nasıl yazılır? Hıdırellez günü duası nasıl yapılır? Hıdırellez gül ağacına dilek nasıl yapılır, saat kaçta gömülür, gül ağacı şart mı? Hıdırellez nedir? Hıdırellezde neler yapılır? Hıdırellez ne zaman? Hıdırellez dileği ne zaman yapılır? En güzel Hıdırellez mesajları! Resimli, anlamlı Hıdırellez mesajları 2024! Konyaspor Fenerbahçe maçı CANLI izle! 6 Mayıs Konyaspor FB maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 6-7 Mayıs Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Kızıl Goncalar Ayza kim? Kızıl Goncalar Ayza karakteri gerçekte kim, Melisa Doğu kimdir? Kızıl Goncalar 18. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 6 Mayıs Kızıl Goncalar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title