Haberler

Kürkçü: Öcalan'ın Serbest Bırakılmasını İstiyoruz

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK), 12 bağımsız milletvekili adayını veto etmesi üzerine, Mersin'de yaklaşık 5 bin kişi sokağa döküldü.

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK), 12 bağımsız milletvekili adayını veto etmesi üzerine, Mersin'de yaklaşık 5 bin kişi sokağa döküldü. Terör örgütü PKK lehine slogan atan kalabalık, adliye binasına siyah çelenk bıraktı.

Çankaya Mahallesi'ndeki BDP il binası önünde toplanan binlerce kişi, PKK ve elebaşı Abdullah Öcalan lehine sloganlar attı. Bu sırada BDP İl Başkanı Cihan Yılmaz ile birlikte balkona çıkan YSK'nın adaylığını veto ettiği Ertuğrul Kürkçü toplanan kalabalığı selamladıktan sonra indi. Yaklaşık 5 bin kişinin önünde kol kola giren Kürkçü ve BDP'li yöneticiler, İstiklal Caddesi'nden Mersin Adliyesi'ne yürüdü. Bu sırada kentte trafik felç oldu. Bazı ana caddeler araç trafiğe kapatılırken, polis yoğun güvenlik önlemi aldı. Sloganlar atarak yürüyen kalabalık, İsmet İnönü Bulvarı'ndaki adliye önünde polis barikatı ile karşılaşınca gerginlik yaşandı. BDP İl Başkanı Cihan Yılmaz ile Ertuğrul Kürkçü polisle görüşerek, adliye kapısına siyah çelenk bırakıp Seçim Kurulu ile görüşeceklerini ve itiraz dilekçesi vereceklerini söyleyince polis izin verdi.

BARO BAŞKANI DA DESTEK VERDİ

Mersin Barosu Başkanı Hulki Özel de İl Başkanı Cihan Yılmaz ve Ertuğrul Kürkçü'nün yanına gelerek destek verdi. Yılmaz ve Kürkçü ile birlikte adliye kapısına çelenk bırakan Özel, daha sonra İl Seçim Kurulu'na geçip itiraz dilekçesi verdi.

Bu arada Yılmaz ve Kürkçü adliyeye girdiği sırada, polisin biber gazı sıktığı gerekçesi ile gerginlik yaşandı. Daha sonra bazı partililerin ve polis müdürlerinin araya girmesi ile gerginlik büyümeden önlendi. Bir partili ise kalabalığa Kürtçe hitap ederek, sakin olmalarını ve provokasyona gelmemelerini istedi. İtiraz dilekçesini veren Yılmaz ve Kürkçü, adliye çıkışında kendilerini bekleyen kalabalıkla birlikte yürüyerek Akdeniz Belediyesi'nin önüne geldi.

Burada bir konuşma yapan Ertuğrul Kürkçü, YSK'nın aldığı kararın siyasi olduğunu ileri sürdü. Kendisiyle ilgili alınan kararın neye dayandırıldığını bilmediğini savunan Kürkçü, şunları söyledi:

"Eğer benimle ilgili kararda sorun memnu hakların iadesi kararıysa, ben bugüne kadar başvurduğum tüm mahkemelerde kişi haklarının yasaklanamayacağını, mahkemelerin memnu hak iadesi gibi bir yetkisinin olmadığı yönünde kararlar aldırdım. Zaten her ihtimale karşın Üsküdar 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nden 'memnu hakları iade edilmiştir' kararı aldık ve dosyaya ekledik. Eğer Türkiye'de özgürlükler esassa bir sözümüz yok. Ama eğer yasaklar esassa, mevzuatımızda yasaklar için gerekçe çok. Kendimi 'olası bir yasaklamaya' hazırlamıştım. Her zaman böyle dışlama mekanizması çalıştığı için, kendimi milletvekili adaylığına çok kaptırmamıştım. Hayatta tek yok milletvekilliği değil. Başka seçenekler de var. Biz mebusluk meraklısı değiliz, özgürlük meraklısıyız. Yeni bir Türkiye kuruluyor. Bu ya mecliste kurulacak ya sokakta kurulacak. ya bizi meclise alacaklar, ya da bu ülkenin her şehrini meclise çevireceğiz. Biz demokratik özerklik, ana dilde eğitim, tüm mahkumların ve Öcalan'ın serbest bırakılmasını istiyoruz. Biz Dev-Genç yumruğunun meclise girmesini istiyoruz. "

Konuşmanın ardından kalabalık, sloganlar atarak Yenipazar Mahallesi'nde kurulan çadıra gitti.

Öte yandan kentin bir çok kenar mahallesinde esnaf kepenk indirdi. PKK yandaşları da bazı sokaklarda ateş yaktı. Polis, bu mahallelerde güvenlik önlemini arttırdı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title