Haberler

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Mustafa İsen: Mevlana Günümüzde Marka Olmuştur

Selçuk Üniversitesi Mevlana Araştırma ve Uygulama Merkezi Tarafından 'Mevlana'nın 733'üncü Yıldönümü' Etkinlikleri Kapsamında Düzenlenen 'Türk Kültürü, Edebiyatı ve Sanatında Mevlana ve Mevlevilik' Konulu Sempozyuma Katılan Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof.dr. Mustafa İsen, 'Mevlana Günümüzde Kesin Kes Marka Olmuştur' Dedi.

Selçuk Üniversitesi Mevlana Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından 'Mevlana'nın 733'üncü Yıldönümü' etkinlikleri kapsamında düzenlenen 'Türk Kültürü, Edebiyatı ve Sanatında Mevlana ve Mevlevilik' konulu sempozyuma katılan Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof.Dr. Mustafa İsen, ''Mevlana günümüzde kesin kes marka olmuştur'' dedi.

Selçuk Üniversitesi tarafından Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde düzenlenen ve 34 bilim adamının Mevlana ve Mevlevilikle ilgili bildirilerini sunacağı sempozyumda konuşan Prof.Dr. İsen, ''Mevlana yaşadığı çağdan başlayarak özellikle Osmanlı kültüründe ve uygarlığında yer edilmiş bir isimdir. Kuşkusuz bunun sebepleri vardır. Bana göre Mevlana'nın bu kadar geniş kitlelere yayılması fikir özgünlülüğü ile alakalıdır. Ancak bunun ötesinde dikkat çekilmesi gereken Mevlana'dan başlayarak Mevlevilik kurumsallaşmıştır. 13'üncü yüzyılda Ahilik gibi Horasan erenlerinin de faaliyetleri vardır. Bunlarda yeni bir din anlayışıyla Müslümanlığa ciddi katkıda bulunmuşlardır. Ancak onlar yola çıkan denize ulaşamadan kaybolan ırmaklar gibi bir noktada kayboldular. Mevlana ise giderek gürleşti ve yaygınlaştı. Bana göre bunun sebebi kurumsallaşması düşüncesinin hitap ettiği kitlelerde devam etmesi ve şehir kültürüne yönelik bir tavır sergilemesidir. Dolayısıyla 16'ncı yüzyılda Osmanlı coğrafyasında hiçbir şehir yoktur ki orada büyük ya da küçük Mevlana dergahları ve Mevlana kültürünü anlatan kurumlar olmasın. Mevlana günümüzde de yaşamaya devam ediyor. İnternet sitelerinde bizim kültürümüzü ve Mevlana'yı anlatan binlerce site var. Amerika'da ders kitapları olarak okutulması düşünülüyor. Mevlana günümüzde kesin kez marka olmuştur. Bu markayı çok iyi şekilde kullanma gayretimiz var. Geçen yıl Türkiye'ye 21 milyon turist geldi. Mozart için ise, 20 milyon turist Avrupa'ya gitti. Bakanlık olarak yapmamız gereken daha çok iş var. Bütün bunlar başlangıçtır. Mevlana'nın uluslararası tanıtımı için gayret edeceğiz'' dedi.

Özlem DOĞAN/KONYA, (DHA)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title