Haberler

Urfa Sıra Gecesi" İstanbul'da Tanıtıldı

İstanbul Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından düzenlenen sıra gecesinde, çiğ köfteler yoğruldu, davetlilere Osmanlı döneminin meşhur şerbeti "demirhindi" ikram edildi.

Anadolu'nun geleneksel kültürleri arasında yer alan Şanlıurfa'ya özgü "sıra gecesi", İstanbul'da tanıtıldı.

İstanbul Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Esenler'deki bir lokantada gerçekleşen geceye, İstanbul Valisi Vasip Şahin, Emniyet Müdürü Selami Altınok, Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu, Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgili, TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, turizm acentelerinin yetkilileri ile çok sayıda davetli katıldı.

Şanlıurfa'ya ait türküler ile hoyrat ve gazellerin okunduğu gecede, çiğ köfteler yoğruldu, davetlilere, Osmanlı döneminin meşhur şerbeti "demirhindi" ikram edildi.

İstanbul Valisi Vasip Şahin, yaptığı konuşmada, Türkiye'nin turizm başkenti İstanbul'un ülkemizin kültürel değerlerine sahip çıkarak, onları tanıtma adına önemli bir misyon üstlendiğini söyledi.

Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de yabancılaşma sorunu yaşandığını vurgulayan Şahin, şunları aktardı:

"En zor zamanımızda yeniden ayağa kalkmayı becermiş ve zoru başarmış bir milletiz. İnsanın kendisine, toplumuna yabancılaşma sorunu yaşadığı bir dönemdeyiz. Ülkemizde yeniden bir korun alevlendiriliyor olması benim için çok önemli. Aslında bu gece Erzurum'un, Kars'ın, Edirne'nin ve bunların şahsında kendimize geliş, yani özümüze dönüş, milletin birbiriyle kenetlenmesi anlamını taşıyor. Bizler hep büyüklerimizden dinlediğimiz o sohbetleri ve sohbetler içindeki o samimiyet ortamını özlemişizdir. En azından bu yönde çabalarımız var. İnşallah yarınımız veya yüz yıl sonramız bugünden daha iyi olur. Bu çalışmalar sayesinde dünyaya yeniden medeniyet eserlerimizi sunmuş olacağız."

İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgili ise projenin bir öyküsü olduğunu, programı hazırlarken 6 ay çalıştıklarını ifade etti.

Her şehrin kendine özgü gelenekleri, kültürleri olduğunu belirten Bilgili, "Şanlıurfa'nın kadim geleneğini yaşatmak için yola çıktık. Ben Şanlıurfalı değilim ama burada varolan o kadim geleneği yaşatmak, gelecek nesillere bozulmadan taşımak bizlerin borcudur. Sıra gecelerinin kültür turizmi unsuru olmaması için hiç bir gerekçe yok" dedi.

Uzmanların da yer aldığı ortak bir ekip kurularak, sıra gecelerinin anlatıldığı Türkçe, Arapça ve İngilizce broşürler hazırladıklarını anlatan Bilgili, "Kültürel bir değeri turizme kazandırmanın gayesini taşıyoruz" diye konuştu. - İstanbul

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Ahmet Emre Bilgili Vasip Şahin İstanbul Esenler Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title