Haberler

Edirne'de Sultan 2. Bayezid külliyesi ilgi görüyor

Güncelleme:

Edirne'de Sultan 2. Bayezid külliyesi ilgi görüyorEDİRNE Osmanlı İmparatorluğu'na yüzyıla yakın payitahtlık yapmış Edirne'de bulunan Sultan 2. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi, son yıllarda yerli ve yabancı turistlerin en çok ilgisini çeken mekanlardan biri haline geldi.

Edirne'de Sultan 2. Bayezid külliyesi ilgi görüyor

EDİRNE Osmanlı İmparatorluğu'na yüzyıla yakın payitahtlık yapmış Edirne'de bulunan Sultan 2. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi, son yıllarda yerli ve yabancı turistlerin en çok ilgisini çeken mekanlardan biri haline geldi.

Osmanlı İmparatorluğu darüşşifasını günümüzde yaşatan Sağlık Müzesi, bu yönüyle de tek olması ziyaretçilerinin oldukça dikkatini ve ilgisini çekiyor. Osmanlı İmparatorluğu'nun önemli külliyelerinden biri olan ve Sultan 2. Bayezid tarafından 1488 yılında Edirne'de yaptırılan külliyenin içinde yer alan darüşşifa ve hemen bitişiğindeki tıp medresesi, tarihin en önemli eğitim ve sağlık kurumu olduğunu gösteriyor. Sağlık Müzesi'nde darüşşifanın aslına uygun şekilde mankenlerle canlandırılarak müzede yer almasıyla adeta gelen ziyaretçiler tarihe tanıklık ediyor.

Ayrıca dünyanın en prestijli müzecilik ödüllerinden biri olarak kabul edilen Avrupa Konseyi Avrupa Müze Ödülü'nü 2004 yılında kazanarak, Türkiye'de bu ödülü almış iki müzeden biri olma başarısı elde etmiştir. Trakya Üniversitesi Sultan 2. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi, çok önemli bir başarı örneği olarak hem kültür hem de tıp tarihindeki yerini korumayı sürdürüyor. Döneminin en önemli, sağlık, sosyal, eğitim ve dini kurumlarından biri olmuştur. Külliye, hastane, tıp medresesi, cami, misafirhane, imaret, hamam ve köprü gibi çok sayıda birimden oluşuyor.

Külliyenin mutfağında hayırseverlerin yardımlarıyla ziyaretçilere yemek ikramları yapılmaya devam ediliyor. Külliyeye gelen ziyaretçiler, müzeyi görmenin mutluluğunu yaşıyor.

"Birçok ziyaretçi ülkemizden ve yurtdışından bizi ziyaret etmeye devam ediyor"

Trakya Üniversitesi Sultan 2. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi Müdürü Öğretim Görevlisi Ruhi Pehlivancık, tarihte ilk defa 4 duvar içerisinde bir şifa külliyesinin dizayn edildiğini belirterek, "Külliyemiz Darüşşifası, medresesi, tabhaneleri, imareti ve misafirhanesiyle bütüncül bir külliye konseptine sahip. Darüşşifanın da içinde bulunduğu ve burada çalışacak hekimlerin hemen yan tarafındaki medresede yetiştirildiği, çalışan personelin yemek yiyebileceği imaretin olduğu hasta yakınlarının gelip kalabileceği misafirhanelerin olduğu bir kompleks, külliye buraya dizayn edilmiştir. Dolayısıyla 4 duvar içerisinde ana hizmetleri şifaya odaklanması, bu açıdan tek örnektir. Kıyasla daha önceki darüşşifalara baktığımızda genelde kare, dikdörtgen yapılar karşımıza çıkıyorken, burada artık poliklinik ve yataklı hastane kısmının birbirinden ayrıldığı yepyeni bir mimari model karşımıza çıkıyor. Birçok ziyaretçi ülkemizden ve yurtdışından bizi ziyaret etmeye devam ediyor" dedi.

Bu yılın ilk 3 ayı içerisinde yaklaşık 25 bin ziyaretçi ağırladıklarını ifade eden Pehlivancık, "Edirne İslami yapıları ve kültürel yapılanıyla zengin bir kenttir. Ayrıca burada ihtiyaç sahiplerine ve gelen ziyaretçilere yemek veren bir imaretimiz, mutfağımız var. Hem bu imaret geleneğini yaşatmak istiyoruz hem de yardımlaşma ve hoşgörüyü devam ettirmek istiyoruz. Burada sadece müzecilik faaliyetleri değil, müzede yıllardır yaptığımız birçok etkinlik ile gelen ziyaretçilerimize kendi kültürümüzü medeniyetimizi bu şekilde aktarmaya gayret ediyoruz" diye konuştu.

"Edirne zaten tarih ve kültür şehri"

İstanbul'dan geldiğini belirten vatandaşlardan Okan Kılıç, 2. Beyazıt Külliyesi'ni çok merak ettiğini vurgulayarak, "Osmanlı İmparatorluğu için çok önemli bir yer. Eşimle oğlumla buraları çok merak ediyorduk. Selimiye Cami'si ve Üç Şerefeli Cami'yi gezdik. Oğlumda tıp fakültesi öğrencisi olduğu için özelikle şifahaneyi çok merak ediyordu. Gezip gördük, çok güzel bir tarihi burada Yaşadık. Tarihimizle ilgili bilgiler çok öğretici ve eğitici olduğundan dolayı bütün insanların bu şekilde ülkemizdeki tarihi yerleri görüp kültürümüzü öğrenmesi çok önemli" ifadelerini kullandı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Kültür Sanat

Edirne Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 28 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 28 Nisan 2024 Pazar Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Kirli Sepeti CANLI izle! Kirli Sepeti 28. BÖLÜM FULL İZLE! Kapıcılar Kralı konusu ne, oyuncuları kimler? Kapıcılar Kralı filmi nerede çekildi, kaç yılında çekildi? Kapıcılar Kralı ne zaman nerede çekildi? Kapıcılar Kralı konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Atla Gel Şaban konusu ne, oyuncuları kimler, film nerede çekildi? Atla Gel Şaban filmi hangi il ve ilçede çekildi, hangi yıl yapımı? Hipodrom nerede? Atla Gel Şaban filmi nasıl bitiyor? Atla Gel Şaban final sahnesi İZLE! Atla Gel Şaban sonunda ne oluyor? Teşkilat CANLI İZLE! Teşkilat 105.bölüm izle! Teşkilat yeni bölüm izleme linki! Teşkilat dizisi yeni bölüm FULL HD İZLE! 28 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 28 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 28 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 28 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? İYİ PARTİ'NİN YENİ GENEL BAŞKANI KİM OLDU? Meral Akşener'in yerine kim geçti? Eski Fenerbahçe yıldızı Papiss Cisse kaç TL'ye futbol oynuyor? Beşiktaş neden kırmızı kart yedi? #9917 Beşiktaş sahada neden 10 kişi? Fenerbahçeli İsmail Yüksek neden oyuna devam edemedi? İsmail Yüksek'e ne oldu? İYİ Parti Genel Başkan seçimi üçüncü tura mı kaldı? İYİ Parti'de seçim ne oldu, sonuç ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title