Haberler

Kuduz ve Kuş Gribi Aydın'da Masaya Yatırıldı

Aydın Tarım İl Müdürlüğü ve Aydın Sağlık Müdürlüğü Tarafından İl Genelinde Yürütülen Kuduz ve Kuş Gribi Hastalıklarıyla Mücadele Konusunda Yürütülen Çalışmalar Kamuoyuna Aktarıldı. Tarım İl Müdürlüğü Toplantı Salonu'nda Gerçekleşen Toplantıya Aydın Valisi Mustafa Malay, Vali Yardımcısı Mehmet Öksüz, Tarım İl Müdürü Sadettin Öztürk ve İl Sağlık Müdürü Mehmet Çobanoğlu Katıldı.

Aydın Tarım İl Müdürlüğü ve Aydın Sağlık Müdürlüğü tarafından il genelinde yürütülen kuduz ve kuş gribi hastalıklarıyla mücadele konusunda yürütülen çalışmalar kamuoyuna aktarıldı. Tarım İl Müdürlüğü Toplantı Salonu'nda gerçekleşen toplantıya Aydın Valisi Mustafa Malay, Vali Yardımcısı Mehmet Öksüz, Tarım İl Müdürü Sadettin Öztürk ve İl Sağlık Müdürü Mehmet Çobanoğlu katıldı.

Açılışta konuşan Vali Mustafa Malay, doğada var olan bitki ve canlı varlıkların çeşitli şekillerde hastalıklarla mücadele etmekte olduğunu söyledi. Bilimde yaşanan gelişmelerle artık çözümsüz hastalık sayısının yok denecek kadar az olduğuna işaret eden Malay, Aydın'ın iklim yapısı sayesinde ülkedeki hayvancılık faaliyetlerine en uygun illerinin başında geldiğine işaret etti. Bu nedenle kısa bir süre içerisinde Avrupa'nın en büyük hayvancılık tesisinin Aydın'da kurulacağı bilgisini veren Malay, bu nedenle hayvansal hastalılarla mücadeleye daha çok önem verilmesi gerektiğinin altını çizdi. İl genelinde bazı kuduz vakalarının görülmesi nedeniyle tüm hayvanların aşılandığını belirten Malay, "Ama bu yeterli değil. Bunun için görevlilerimiz sokaklarda yaşanan kedi ve köpek gibi hayvanların aşılanması için çalışmalar başlattı. Bu da yetmez. Çünkü bir de ormanlık alanlarda yaşayan ve kuduz hastalığının yayılmasında en büyük etkenlerden bir tanesi olarak bilinen tilkiler var. Tilkileri de aşılamanın yolu bulundu. İki gün önce helikopterler ile havadan içerisinde kuduz aşısı bulunan yemlerin atılması çalışmalarına başlandı. Bu hem kuduzu önleyecek hem de tilkilere gıda konusunda fayda sağlayacak. Bizim isteğimiz aşılama yapılan bölgelere vatandaşlarımızın 10 gün süreyle köpeklerini, hayvanlarını ve çocuklarını sokmamalarıdır. Bir de 2005 yılında büyük kayıplar verdiğimiz kuş gribi konusunda ciddi çalışmalar yapılıyor. Bizim için önemli olan hiçbir hayvanımızın telef olmamasını sağlamak ve ekonomik zararları ortadan kaldırmak. Tehlike geçti diye rehavete kapılmayacak ve gerekli tedbirleri alacağız. Teknoloji ve personel olarak bu hastalıklarla mücadele edebilecek durumdayız. Hiçbir zayiat vermeden bu hastalıkları atlatmalıyız" dedi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından 2006 yılı sonunda yürürlüğe konan "Türkiye'de Kuduz Hastalığının Kontrolü Projesi" kapsamındaki çalışmalara 3 yıl devam edileceğini duyuran Tarım İl Müdürü Sadettin Öztürk de, projenin amacının kuduzun yaban hayvanları ile evcil hayvanlarda kontrolünü sağlamak olduğunu açıkladı. İnsanları kuduz ve evcil hayvanlardan bulaşabilecek diğer enfeksiyon risklerinin azaltılması ve kuduz hastalığı ile ilgili Avrupa Birliği kontrol önlemlerinin Türkiye'de alınması için çalışmalar yapıldığını kaydeden Öztürk, "Kuduz ile mücadelede en etkili yöntem aşılamadır. Bu nedenle Bakanlığımız tarafından Ege Bölgesi'nde doğal yaşamdaki tilkilerin aşılanması için aşı çalışması başlatıldı. Kuduz hastalığını yayan tilkilerin aşılanması kapsamında doğaya bırakılan yemlere kesinlikle dokunulmamalı. Bu yemler sadece tilkiler içindir. Aşı yemlerine dokunursak, yemin kokusu değişir ve tilkiler bunu yemez. Eğer aşı yemleri çok ortalık yerdeyse ona dokunmadan ayağınızla, tilkinin bulabileceği bir yere doğru uzaklaştırabiliriz. Köpeklerimizi yemlerin atılmasından sonra bir hafta başıboş bırakmayarak, onların yemleri yemesini engellemeliyiz. Kapsülün içerisindeki aşı gözümüze veya cildimizdeki bir açık yaraya temas ederse, temas noktalarını su ve sabun ile yıkamalı ve derhal doktora gitmeliyiz" diye konuştu.

Ülkemizde 2005 yılından bu yana görülmeye başlanan kuş gribi hastalığının bugüne kadar 4 çocuğun ölümüne neden olduğunu hatırlatan İl Sağlık Müdürü Mehmet Çobanoğlu ise, hastalığın kırsal kesimde yaşayan vatandaşların önemli bir besin kaynağı olan köy kanatlılarının ölümüne ve çok sayıda hayvanın itlaf edilmesine neden olduğuna değindi. Bu hastalığın kamu sağlığı açısından dünyada küresel bir endişeye neden olduğunu beyan eden Çobanoğlu konuşmasında, "Daha önce yaşadığımız üzücü olayların bir daha tekrar etmemesi için kuş gribine karşı hazırlıklı olunması gerekiyor. Bunun birinci koşulu karşı karşıya olduğumuz tehlike hakkında bilgi sahibi olunmalı ve gerekli tedbirler alınmalı. Bu çerçevede kamuoyunun ve özellikle risk altındaki grupların hastalık ve koruma yoları hakkında bilgilendirilmesi büyük önem taşıyor. Kuş gribine karşı doğru bilgilendirmenin yapılması amacıyla Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı koordinatörlüğünde çok sektörlü 'Stratejik İletişim Çalışma Grubu' oluşturuldu ve bu kapsamda çalışmalar devam ediyor" ifadelerine yer verdi.

(MB-İK) 26.02.2008 16:53 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

Bakmadan Geçme

Adana Demirspor Galatasaray maçı CANLI izle! 26 Nisan Adana Demirspor GS maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Mesut Komiser döndü mü? Şevket Çoruh Arka Sokaklar'a geri döndü mü? Indiana Pacers vs Milwaukee Bucks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 27 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Gaddar 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Kızılcık Şerbeti 61. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title