Haberler

Korkutan Su Raporu

Birleşmiş Milletlerin Su Raporuna Göre 2050 Yılında 2 Milyar İnsan Sudan Yoksun Kalacak, 30 Yıl Sonra İse 3 Milyar İnsan Kullanılabilir Su Kaynaklarını Kaybedecek.

Birleşmiş Milletlerin su raporuna göre 2050 yılında 2 milyar insan sudan yoksun kalacak, 30 yıl sonra ise 3 milyar insan kullanılabilir su kaynaklarını kaybedecek.

İsveç'in başkenti Stockholm'de yapılan  “Dünya Su Haftası Forumu”nda sunulan, Birleşmiş Millet (BM) tarafından  hazırlanan “İklim değişiklikleri ve su” konulu rapora göre, dünyadaki  iklim değişiklikleri su kaynaklarını da etkiliyor.

Rapora göre, 2050 yılında dünyada iki milyar insan sudan yoksun kalacak,  30 yıl sonra da 3 milyar insan kullanılabilir su kaynaklarını kaybedecek.

Dünya Su Haftası Forumuna sunulan BM raporunu tanıtan Hollandalı yetkili Michael van der Valk, iklim değişikliklerinin su kaynaklarını da  etkilediğine dikkati çekti. Amacın, dünyada su konusunda yaşanan  durumunun ciddiyetini karar verici durumunda bulunan politikacılara daha  ayrıntılı göstermek ve çözüm arayışlarını hızlandırmak olduğunu söyleyen  Michael van der Valk, yağışların azalmasıyla birçok ülkede su  rezervlerinin kuruduğunu anlattı. Rapora göre, dünya nüfusu ile birlikte  tarım ve sanayi üretimi artıyor, dünyanın ekonomisi büyüyor ancak su  kaynakları hızla tükeniyor.

Raporda ayrıca özetle şu başlıklar yer aldı: Dünya nüfusunun yüzde 20'sini oluşturan 30 ülke su sıkıntısı ile karşı  karşıya. 2025 yılında ise bu ülke sayısı 50'ye çıkacak ve dünya  nüfusunun yüzde 25'i su sıkıntısı ile yüz yüze gelecek.

Su rezervlerinde yüzde 30 azalma

Dünyada 1950'li yıllara göre su rezervleri yüzde 15 ila 30 oranında azaldı. Buna karşılık 2050 yılında su gereksinimi bugünkünden yüzde 50  fazla olacak. İklim değişiklikleri su rezervlerini de etkilediği için,  değişiklikler global krize neden olacak.

Forumda sunulan bildirilere göre, Kuzey Avrupa ülkelerindeki kişi başı  su tüketimi, diğer Avrupa ülkelerinin iki katı. Gelişmekte olan  ülkelerde ise su tüketimi çok düşük.

Verilere göre, gelişmiş bir ülkede doğan çocuk, gelişmekte olan bir ülkede doğan çocuğa göre yüzde 30 daha fazla su harcıyor. Dünyada  şu anda bulunan suyun yüzde 97.5'i tuzlu sulardan oluşuyor. Tatlı suyun  oranı ise sadece yüzde 2.5. Tatlı suyun yüzde 70'i kutuplarda donmuş  halde, yüzde 30'u yeraltında bulunuyor.

Genel olarak hastalıkların yüzde 88'i sağlıksız içme suyu ve yetersiz  hijyenik koşullardan kaynaklanıyor. Bu da gelişmekte olan ülkelerde  yılda 5 milyar iş günü kayıp anlamına geliyor.

Tuvalet büyük sorun

Dünyada 2.5 milyar insan tuvalet ihtiyacını uygun koşullarda gideremiyor, bu da yılda 1.4 milyon, günde 5 bin çocuğun önlenebilir ishalden ölümüne neden oluyor.

Verilere göre, ABD'de gıdaların yüzde 30'u çöpe atılıyor. Bu 40 trilyon  litre su, yani 500 milyon insanın su gereksinimi anlamına geliyor.

Gelişmekte olan ülkelerde endüstri atıklarının yüzde 70'i suya  karışıyor. Ayrıca Asya'daki bütün nehirler Avrupa'da ise 5 nehir kirli.

Stockholm Su Enstitüsünün desteğiyle 1991 yılından bu yana düzenlenen  Dünya Su Haftası Forumu'na 140 ülkeden 2000 araştırmacı, sanayici ve  politikacı katılıyor. Forumda, katılımcılar daha temiz ve sağlıklı bir  çevre için işbirliğini ön planda tutuyor ve değişen iklim koşullarında  daha temiz bir dünya ile birlikte aşırı su kullanımını önlemeye yönelik  tedbirler ele alınıyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title