Haberler

Konya: Konya-ankara Arası Hızlı Tren Projesi'nin Temeli Atılıyor

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürü Süleyman Karaman, Konya-Ankara arası Hızlı Tren Projesi'nin tamamlanmasıyla dünyada hızlı trene sahip 8. ülke olunacağını söyledi.

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürü Süleyman Karaman, Konya-Ankara arası Hızlı Tren Projesi'nin tamamlanmasıyla dünyada hızlı trene sahip 8. ülke olunacağını söyledi.

Konya'nın yıllardır beklediği ve 2005 yılında projesi tamamlanıp ihaleleri yapılan Konya-Ankara arası Hızlı Tren Projesi'nin temeli düzenlenen törenle atılacak. Konu hakkında özel hazırlanan Vagon Konferans Salonu'nda bir basın toplantısı düzenleyen TCDD Genel Müdürü Karaman, projenin tamamlanmasıyla dünyada hızlı trene sahip 8. ülke olacağımızı belirterek, "Bu proje için 1 yıldır araştırma yapıyoruz. 5-6 proje arasında Konya'yı hem Ankara'ya hem de İstanbul'a bağlayacak olan bu halini tercih ettik. Konya-Ankara arasına 306 kilometrelik bir demiryolu yapılacak. Bunun bize maliyeti 500 milyon dolar olup, 2008 yılında tamamlanması planlanıyor. Tren önce Ankara'dan Polatlı'ya oradan da Konya'ya gelecek" dedi.

Konya-Ankara arasının bu proje için çok uygun bir yapıya sahip olduğunu da dile getiren Süleyman Karaman, "Bu proje bize fazla bir masrafa mal olmayacak. Kilometreye bölersek kilometre başına 2 milyon dolarlık bir gider olacak. Dünyada bunun ortalaması ise 4 milyon dolar. Proje sonunda Konya-Ankara arası 1 saat 15 dakika, Konya-Eskişehir arası 1 saat 30 dakika olacak. Bu sayede Konya, Ankara'nın bir banliyösü ve Eskişehir'in bir komşusu haline gelecek" şeklinde konuştu.

Konya-Ankara arası çalışacak Hızlı Tren'in 250 kilometre hızla gideceğini ifade eden Karaman, "Yapacağımız tren yolu 500 kilometre hıza bile dayanıklı bir yol. Tren Ankara-Sincan arasını 140-150 kilometreyle geçecek. Proje çerçevesinde 10 adet köprü, 26 üst geçit, 64 alt geçit, 107 menfez ve 2 bin 100 kilometre uzunluğunda Türkiye'nin en uzun tüneli inşa edilecek" dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title