Haberler

Komşudan "Gazze'ye Gitmeyin" Çağrısı

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, Yunan vatandaşlarına ve Yunan bandıralı gemilere Gazze için oluşturulan yeni yardım filosuna katılmamaları çağrısında bulundu.

Dışişleri Bakanlığında yapılan yazılı açıklamada, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un, "Gazze'ye insani yardımların resmi kanallarla gönderilmesi gerektiğine" ilişkin açıklaması hatırlatılarak, "bu kritik ortamda, herkes sorumluluk göstermek ya da hareketlerinin sorumluluğunu üstlenmek zorundadır" ifadelerine yer verildi.

"Ülkenin dış politikasının belirlenmesinin ve uygulanmasının, Yunanistan'ın çıkarlarının göz önünde bulundurulması ölçütüyle hükümetin sorumluluğunda bulunduğu" belirtilen bakanlık açıklamasında, şunlar kaydedildi:

"İsrail askeri birlikleri, 31 Mayıs tarihinde Gazze'nin kuşatılmasını yarmaya çalışan yardım filosunun yolunu bilinen trajik sonuçlarla kesti. Gazze'nin deniz kuşatmasını yarmaya yönelik yeni çaba öncesinde, BM Genel Sekreteri, Gazze'ye insani yardımların resmi kanallar aracılığıyla gönderilmesi gerektiği konusundaki inancını dile getirerek, BM üyelerinden ve özellikle Akdeniz'le bağlantısı olan ülkelerden, şiddetin artması tehlikesi içeren buna benzer operasyonları cesaretlendirmemelerini istedi.

Yunanistan'ın, Gazze'ye uygulanan ablukanın kaldırılması ihtiyacıyla ve bölgedeki insani durumun düzeltilmesiyle ilgili tezleri bilinmektedir. Aynı zamanda, Yunanistan'ın uluslararası hukuka saygı duyulması ihtiyacı ve şiddetten kaçınılmasıyla ilgili tezi de bilinmektedir. Bu tezleri tüm ilgili taraflara açıkça belirttik.

Dışişleri Bakanlığı, BM Genel Sekreteri'nin çağrısını, İsrail hükümetinin, gemilerin Gazze kıyılarına ulaşmalarına izin vermeme konusundaki açıklanmış niyetini, insan hayatıyla ilgili tehlikeleri ve özellikle geçen yılki olaylar ışığında bu operasyona katılmakla ortaya çıkacak güvenlik sorununu dikkate alarak, Yunan vatandaşlarını ve Yunan bandıralı gemileri Gazze hedefli yeni filoya katılmamaya teşvik eder.

Ülkenin dış politikasının belirlenmesi ve uygulanması, Yunanistan'ın çıkarlarını göz önünde bulundurma ölçütüyle hükümetin sorumluluğundadır. Bu kritik ortamda, herkes sorumluluk göstermek ya da hareketlerinin sorumluluğunu üstlenmek zorundadır. "

Açıklamada, planlanan operasyonun, Gazze'deki insani sorunun özüne çözüm getirmediği vurgulanarak, şunlar kaydedildi.

"Yunanistan ve Kıbrıs (Rum), geçmişte Gazze'deki insanların karşılaştığı insani sorunun çözümüne yönelik belirli önerilerde bulunmuştur. Bu önerilerin uygulanma olasılığı iki ülke dışişleri bakanlarının kısa bir süre önce Lefkoşa'daki görüşmelerinde de ele alındı. Nihai hedef, Gazze'deki ablukanın tamamen kaldırılması şeklinde olmaya devam etmektedir.

Yunanistan, Filistin sorununun toplu ve kalıcı bir çözümü için yegane yol olan barış görüşmelerinin yeniden başlatılmasını fiilen desteklemektedir. "

Bu arada daha önce Yunan basınında çıkan haberlerde, "İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, Atina'dan, Gazze için hazırlanan yeni yardım filosunu engellemesini istediği" iddiasına yer verilmişti.

Elefterotipia gazetesi, "İsrail'in bu talebinin iki ülke ilişkilerinde sıkıntı yarattığını" ifade ettiği haberinde, "İsrail'in Yunanistan ile Kıbrıs Rum kesiminden, ölçülü bir şekilde dikkati çekmeden, yardım konvoyundan uzaklaşmasını istediğini" öne sürmüştü. - ATİNA

Kaynak: AA / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title