Haberler

Komşudaki Krizi 'Komünistler' Çıkarmış

Koutsikos, Krizde Bulunan Yunanistan Ekonomisi ile İlgili Çarpıcı Açıklamalarda Bulundu.

BUGüNE kadar Yunanistan'dan gelen en kalabalık işadamı heyeti İzmir Ticaret Odası'nda (İTO) ikili iş görüşmelerinde bulundu. İzmir'e gelen Türk-Yunan Ticaret Odası Başkanı Panayotis Koutsikos, krizde bulunan Yunanistan ekonomisi ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Yunanistan'ın Girit Adası'ndan Heraklion Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nikitas Dolapsakis başkanlığındaki 75 kişilik Yunan heyeti, iki ülke arasındaki ticari ilişkileri artırmak amacıyla İzmir'e geldi. İTO'nun ev sahipliği yaptığı ikili görüşmeler öncesinde düzenlenen toplantıda konuşan Türk-Yunan Ticaret Odası Başkanı Panayotis Koutsikos, Yunanistan'da 1 milyon 900 bin kamu personelinin bulunmasını eleştirerek komünist Küba'ya göndermede bulundu ve IMF'yi 'beceriksizsiniz' diyecek 3'ünü şahıs olarak tanımladı. Kautsikos, yolsuzlukların sebebinin de kamunun ihale alması olduğunu öne sürdü.

"KOMüNİZM üLKESİ GİBİ"

Toplantıda açılış konuşması yapan Panayotis Koutsikos, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2008'de 3.6 milyar dolara ulaştığını, 2009'da yüzde 26 düştüğünü hatırlatarak, "2010 yılının ilk iki ayından aldığımız istatistiklere göre eski güzel dönemlerimize geri dönüyoruz" dedi. Yunan işadamlarının Türkiye'ye 5 milyar Euro'yu aşan bir yatırım yaptığını ancak Türkiye'nin Yunanistan'daki yatırımlarının az olduğuna dikkat çeken Koutsikos, "Bunda Türkiye'de suç yok. Yunanistan suçlu, bürokrasi çekici bir ağ yaratamadığı için suçlu. Yunanistan'ın kamu sektöründe 1 milyon 900 bin memuru var. Dünyanın başka yerlerinde bu rakam ortalama 100-200 bin kişi. Olmayacak bir rakam. Komünizm ülkesi gibi bir ülke. Fidel Castro'dan sonra dünyanın son komünist ülkesiydik. Yüzde 65 oranında devlet ekonomisi hakim. Olur şey değil. Sonra diyoruz ki yolsuzluk var. Gayet tabi olur" dedi.

IMF 'BECERİKSİZSİNİZ, BİZ BAŞARACAĞIZ' DİYECEK

Kamu sektöründe çalışanların ihale almasını eleştiren Koutsikos, "Kapitalist bir ülkede biri satıyor, biri alıyor, halbuki bizim ülkede aynı sektör alıyor, aynı sektör ödüyor. Bizde yolsuzluğun temeli bu. Hukuksal açıdan gayet rahat olabiliyor, biz bu duruma geldik sonunda. Son 20-30 yıldır tüm hükümetler suçlu. Şu anda Yunanistan'a IMF geldi. Bu ne demek? Gün be gün anlayacağız ama çok da faydası olacak. Siyasetçilerin her biri sırf oy almak için kamuya yerleştirme dönemi bitecek. Yunanistan'ın kurtulması için bıçağın kemiğe değmesi lazım. Siyasette başarısızlığı sergiledik. Dolayısıyla üçüncü şahıs IMF midir, banka mıdır, 'siz beceriksizsiniz, biz başaracağız' diyecek" dedi. Koutsikos, konuşmasının sonunda yine de umutlu olduklarını vurgulayarak Türkiye'deki iş insanlarını Yunanistan ile işbirliği yapmaya çağırdı.

VİZE KOLAYLIĞI İçİN DAVUTOĞLU DEVREDE

Yunanistan İzmir Başkonsolosu Hara Skolarikou da, Türk-Yunan ilişkileri açısından çok önemli bir dönemden geçildiğine dikkat çekerek Başbakan Erdoğan'ın Yunanistan ziyaretinin başarıya ulaşacağına inandığını belirtti. Skolarikou, yalnız 'komşu' değil 'iyi komşu' olmayı arzu ettiklerini vurgulayarak "Vize konusunda her türlü kolaylığı sağlıyoruz. Ancak vize, Yunanistan konusu değil Shengen konusudur, AB konusudur. Dışişleri Bakan Vekilimiz geldiğinde Dışişleri Bakanı Davutoğlu'na söz verdi. Sorunu AB'ye taşıyacak. Türkiye ile Yunanistan arasında değişik alanda Shengen uygulaması ve kolaylaştırılması yönünde teklifte bulunacak" dedi.

DEMİRTAŞ: BARIŞI YAKALAYACAĞIZ

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Türkiye-Yunanistan ilişkilerinde siyasetçilerin çaba gösterdiğini belirterek Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Mayıs ayındaki ziyaretini hatırlattı. "Artık kalıcı barış her zamankinden daha yakın. Hala kafaların içinde bariyerler var, kaldırıp atamadık. Ancak umut ediyoruz ki kalıcı barışı yakalayabileceğiz" dedi. Türkiye ile Yunanistan'ın deprem felaketleri sayesinde yakınlaştığına dikkat çeken Demirtaş, "Şimdi tüm dünya ekonomik bir deprem yaşadı. Yunanistan da çok etkilendi. Ekonomik depremde de kolkola girmeli, güçlükleri birlikte aşmalıyız" diye konuştu. İlişkilerin gelişmesi için vize konusunda esneklik sağlanması gerektiğini dile getiren Demirtaş, her yıl Türkiye'ye 27 milyon, Yunanistan'a 20 milyon turist geldiğini, bu potansiyelin ortaklaşa kullanılabiceğini dile getirdi. Demirtaş, özellikle çin ve Japonya gibi Uzakdoğu ülkelerine Akdeniz'in ortaklaşa tanıtılmasını önerdi.

GİRİT'E DAVET

Girit'in Heraklion kentinin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nikitas Dolapsakis de, amaçlarının her iki taraf arasındaki sınırları kaldırmak olduğunu belirterek İzmirli ve Giritli iş insanları arasında önemli bir işbirliğinde bulunmak istediklerini dile getirdi. Dolapsakis, yatırımcıları Girit'e davet ederek vize konusundaki çalışmalara da destek verdiklerini kaydetti. İki tarafın da inatla sabır göstermesi gerektiğini vurgulayan Dolapsakis, Yunanistan'ın içinde bulunduğu krizden çıkacağına inandığının altını çizdi.

VALİ: ENGELLER KALKIYOR

Toplantıda konuşan Heraklion Valisi Evangelia Schenaraki ise, dayanışmanın öneminden bahsederek Ege'de sürekli barış istediklerini vurguladı. Hükümete yeni olanaklar için ısrarlı olacaklarını da dile getiren Schenaraki, Yunanistan'da hazırlanan yeni yasa tasarısı ile yatırımların önündeki bürokratik engellerin de kalkacağını duyurdu.

Burcu TANER/İZMİR, (DHA)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title