Haberler

KKTC Cumhurbaşkanı Talat Meclis'te

Meclis Başkanı Köksal Toptan, KKTC'de Öne Sürülen İddiaların Bütün Dünya Tarafından Anlaşılmasının Gerektiğini Söyleyerek, "Herkes Kıbrıs'ta İki Ayrı Demokrasinin, İki Ayrı Halkın, İki Ayrı Devletin Olduğunu Kabul Etmek Durumundadır. Bunu Kabul Edenlerle Her Zaman Hem Kıbrıs Hem Türkiye Görüşmeye Hazırdır" Dedi.

Meclis Başkanı seçildikten sonra ilk resmi ziyaretini KKTC'ye yapan Köksal Toptan'a, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat iade-i ziyarette bulundu.

KKTC Cumhurbaşkanı Talat ve beraberindeki heyet, Meclis Başkanı Köksal Toptan'ı ziyaret etti. Meclis Başkanı Toptan yaptığı konuşmada, konuk heyeti TBMM'de ağırlamaktan büyük mutluluk duyduğunu belirterek, "Kıbrıs Türkü'nün yıllardan beri savuna geldiği tezlerin artık anlaşılmaya başlamış olmasının mutluluğunu duyuyoruz" dedi.

-KIBRIS'TA İKİ AYRI DEVLET-

KKTC'de öne sürülen iddiaların bütün dünya tarafından anlaşılmasının gerektiğine işaret eden Toptan, "Herkes Kıbrıs'ta iki ayrı demokrasinin, iki ayrı halkın, iki ayrı devletin olduğunu kabul etmek durumundadır. Bunu kabul edenlerle her zaman hem Kıbrıs hem Türkiye görüşmeye hazırdır" diye konuştu.

Toptan, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin, KKTC lehine olmayan ve KKTC halkı tarafından kabul edilmeyen hiçbir girişime destek vermediğine dikkat çekerek, bundan sonra da veremeyeceğini belirtti. Toptan, KKTC'nin her zaman Türkiye'yi yanında hazır bulacağını sözlerine ekledi.

-EN ZOR ZAMANLARDA TÜRKİYE YANIMIZDA OLDU-

KKTC Cumhurbaşkanı Talat da, TBMM Başkanı Toptan'dan sonra yaptığı konuşmada, iki ülke arasındaki yakın dostluğa, işbirliğine dikkat çekerek, "Türkiye Cumhuriyeti, Kıbrıs Türk halkını her dönemde daha KKTC yokken de desteklemiş, hiçbir karşılık beklemeden destek olmuş ve Kıbrıslı Türklerin bu güne ulaşmasında en büyük katkıyı yapmıştır" dedi.

Talat, "En zor zamanlarımızda Türkiye yanımızdaydı. Türkiye Kıbrıs'ta çözümü desteklemese, Kıbrıs'ta çözüm hayal olur" dedi.

Talat KKTC'nin istediği çözümü ise şu şekilde dile getirdi, "İki kesimli, vazgeçilmez ölçüde siyasi eşitliğe dayalı, yeni bir ortaklık devleti. Mevcudun devamı değil, iki kurucu devletin eşit statüsü, BM parametreleriyle tam uyum sağlayan bu politika, aslında dünyanın da politikasıdır."

Heyetler arasındaki görüşme daha sonra basına kapalı olarak gerçekleşti. (ANKA)

(BK/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title