Haberler

Kılıç: '2 Yedek Üye İdari Yargıya Başvurdu'

Kılıç, Yüksek Mahkeme'nin 2 Yedek Üyesi Fettah Oto ve Cafer Şat'ın, 'Başkanlık Seçimlerinin Yürürlüğünün Durdurulması İstemiyle İdari Yargıda Dava Açtıklarını Bildirdi.

Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Haşim Kılıç, Yüksek Mahkeme'nin 2 yedek üyesi Fettah Oto ve Cafer Şat'ın, ''Başkanlık seçimlerinin yürürlüğünün durdurulması ve kendilerinin başkanlık seçimlerine katılmaması uygulamasının iptal edilmesi'' istemiyle idari yargıda dava açtıklarını bildirdi.

Anayasa Mahkemesi Başkanlığı'ndan emekli olan Tülay Tuğcu için mahkemede düzenlenen törenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kılıç, Tuğcu'nun 22 aya yakın başkanlık dönemini, çok yoğun bir çalışma temposu içerisinde tamamladığını ifade ederek, bu süre içinde üyeler ve raportörlerin tam desteğini aldığını anlattı.

Anayasa Mahkemesi Başkanlığı için seçimin ne zaman yapılacağının sorulması üzerine Kılıç, Yüksek Mahkeme'nin 2 yedek üyesinin, başkanlık, başkanvekilliği ve Uyuşmazlık Mahkemesi başkanlığı seçimlerinde, kendilerinin de oy kullanmaları gerektiğini, kullanmamalarının Anayasa'ya aykırı olduğu gerekçesiyle başkanlığa başvuruda bulunduklarını anımsattı. Kılıç, Tuğcu'nun imzasıyla bu iki üyeye, ''Anayasa'nın 146. maddesi ve Anayasa Mahkemesi'nin Kuruluş Yasası'nda öngörülen asıl üyelerin toplanması sonucunda yapılması gereken başkanlık seçimlerine katılmalarının mümkün olmadığı'' yönünde bir cevap verildiğini anlattı.

Bu cevap üzerine üyeler Şat ve Oto'nun, idari yargıda dava açtıklarını belirten Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü:

''İki arkadaşımız, başkanlık seçimlerinin yürürlüğünün durdurulması ve kendilerinin başkanlık seçimlerine iştirak etmemesi yolundaki tasarrufun da iptal edilmesi gerekçesiyle idari yargıya başvurdular. Bu süreci biraz bekleyeceğiz. Göreceğiz bakalım. Bunu arkadaşlarımızla da istişare edeceğiz. Mahkememizde bir boşluk söz konusu olmaz. Mahkememiz, görevlerine devam etmekte.''

''Bu anlaşmazlık Anayasa Mahkemesi'ne, Anayasa'ya aykırılık iddiasıyla gelebilir mi?'' sorusuna Kılıç, şu yanıtı verdi:

''Tabii ki o da ihtimal dahilinde. Arkadaşlarımızın gerekçesi de zaten ona dayanıyor. Kuruluş yasasının Anayasa'ya aykırı olduğu ve bunun Anayasa Mahkemesi'ne götürülmesi gerektiğini savunuyorlar. Süreci göreceğiz bakalım. İdari yargı ne derse tabii ki bu idari tasarruftur. Biz de bu tasarrufun idari yargıca değerlendirilmesinin ne şekilde olacağını hep beraber göreceğiz.''

İdare mahkemesi kararının esasının beklenip beklenmeyeceğinin sorulmasına karşılık Kılıç, davanın gelişim sürecine bakmak istediklerini, bundan sonra arkadaşlarıyla bir karar vererek yol izleyeceklerini kaydetti.

CHP'nin, Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini de öngören anayasa değişikliğine ilişkin yasanın iptali ve yürürlüğün durdurulması istemiyle açtığı davanın ne zaman ele alacağına yönelik soruyu yanıtlarken Kılıç, başvuruyla ilgili görüşme takviminin belirlenmediğini, raportörün geçen hafta ilk incelemesini bitirdiğini söyledi. Kılıç, ''Ancak arkadaşımız şu anda esasını da inceliyor. Raporunu tamamladıktan sonra bir gündem oluşturulacak ve konu görüşülecek'' dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Ünal Aysal kimdir, daha önce GS başkanı oldu mu? Ünal Aysal zengin mi, serveti ne kadar? 2 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 2 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 2 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 2 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 2 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Sasa Obradovic Zeljko Obradovic kardeş mi? Sait Toktaş kimdir? Şehit Piyade Uzman Çavuş Sait nereli, kaç yaşında, memleketi neresi? Cenaze namazı nerede kılınacak? PSG Şampiyonlar Ligi kazandı mı? PSG Şampiyonlar Ligi kupası var mı? PSG - B.Dortmund kaç kaç, maç bitti mi? PSG – B.Dortmund ÖZET – GOLLER izleme linki var mı? Süheyl Batum kimdir? Süheyl Batum zengin mi, serveti ne kadar? FED faiz kararı ne oldu? FED faiz indirdi mi, artırdı mı 1 Mayıs 2024? Ankara'da yarın okullar tatil mi 2 Mayıs Perşembe? Fenerbahçe Beko Monaco maçı hangi kanalda, saat kaçta? EUROLİG Fenerbahçe Beko Monaco Basket maçı CANLI ŞİFRESİZ izleme linki var mı? Giresun Belediye Başkanı hangi partiden? Giresun Belediye Başkanı Fuat Köse kimdir? Al Nassr Al Khaleej maçı ne zaman,sat kaçta? Al Nassr Al Khaleej CANLI izleme linki var mı, Ronaldo oynuyor mu? PSG - B.Dortmund CANLI izleme linki var mı? PSG - B.Dortmund ŞİFRESİZ yayın var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title