Haberler

Kıbrıs Rum Başsavcısı Kliridis'ten Özür

Kıbrıs Rum Başsavcısı Petros Kliridis, Türkiye'nin Önerisiyle, KKTC Yüksek Mahkeme Başkanı Metin Hakkı'nın Kıbrıslı Rumlar'ın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ndeki (AİHM) Başvurularında Yargıç Olarak Atanmasına Yönelik Yaptığı İtiraz Nedeniyle 'Hükümeti Adına' Özür Diledi.

Kıbrıs Rum Başsavcısı Petros Kliridis, Türkiye'nin önerisiyle, KKTC Yüksek Mahkeme Başkanı Metin Hakkı'nın Kıbrıslı Rumlar'ın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ndeki (AİHM) başvurularında yargıç olarak atanmasına yönelik yaptığı itiraz nedeniyle 'hükümeti adına' özür diledi.

Rum Politis Gazetesi, Rum Başsavcı Kliridis'in, Hakkı'nın atanmasına itiraz ederken, Hakkı'nın "Kıbrıs Rum taşınmaz malında ikamet ettiği" iddiasında bulunduğunu, ancak Kliridis'in bu iddialarının kuşkuyla karşılanması ve kabul görmemesi sonrasında AİHM'ye bir mektup göndererek özür dilediğini yazdı. Kliridis, 'dayanaksız iddialardan ötürü özür dilediğini' belirttiği mektubunda, "Sizden, itirazımızın kendisinde yaratmış olması muhtemel üzüntü ve kırgınlıktan ötürü hükümetim adına özürlerimi iletmenizi

rica ederim" ifadesine yer verdi. Gazete, konuyla ilgili olarak, Rum Yönetimi'nin Kıbrıslı Rumlar'ın AİHM'de Türkiye aleyhine açmış oldukları davalarla gerçekleştirmiş olduğu 'saldırı konumundan' artık 'savunma konumuna' geçtiği değerlendirmesini yaptı ve Kliridis'in Metin Hakkı'nın atanmasına itirazda bulunmuş olmalarından ötürü özür dilemesini örnek gösterdi. Gazete, AİHM'de Kıbrıslı Rumlar'ın 'lehine' olan havanın 2004 yılında referandumlarda Kıbrıslı Türkler'in evet demesinin ardından tersine döndüğünü

de belirtti.

AİHM, 11 Eylül 2007'de Kıbrıslı Rumlar'ın yaptığı itirazı reddederek, KKTC'de Yüksek Mahkeme Başkanı olarak görev yapan Metin Hakkı'nın AİHM'de de uzman yargıç olarak görev yapmasını onaylamıştı. AİHM'nin kararına göre Hakkı, Rumlar'ın açtığı ve incelenmeye alınması kabul edilen 38 mülkiyet hakkı davasında, mahkemenin ilgili dairesinde uzman yargıç olarak görev yapacak.

(MG-OYK-OYK-OK-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title