Haberler

Karim Asghari: "İran'da Muharebenin Cezası İdamdır"

Karim Asghari: "İran'da muharebenin cezası idamdır" Kafkas Stratejik Araştırmalar Merkezi İran Masası Başkanı Karim Asghari: "Eylemcilerin sloganlarına bakıldığı zaman İran'ın özellikle yurtdışındaki müdahalelere son vermesi isteniliyor.

Karim Asghari: " İran'da muharebenin cezası idamdır"

Kafkas Stratejik Araştırmalar Merkezi İran Masası Başkanı Karim Asghari:

"Eylemcilerin sloganlarına bakıldığı zaman İran'ın özellikle yurtdışındaki müdahalelere son vermesi isteniliyor. İran'daki ekonomik sorunlarla ilgilenilmesi isteniyor"

"Bunun anlamı, bütçenin yüzde 60'ı dini lider ve devrim Muhafızları'nın elinde. Bunlarda parayı savunmaya harcıyor, o yüzden halkın ciddi tepkisi var"

"Dün Tahran'daki yargıç bir açıklama yaptı, eylemcileri muharebe ile suçladı, İran'da muharebenin cezası idamdır"

ANKARA - Kafkas Stratejik Araştırmalar Merkezi İran Masası Başkanı Karim Asghari, İran'daki eylemlerin ekonomik temellere dayalı olduğunu belirterek, "Eylemcilerin sloganlarına bakıldığı zaman İran'ın özellikle yurtdışındaki müdahalelere son vermesi isteniliyor. İran'daki ekonomik sorunlarla ilgilenilmesi isteniyor" dedi.

İran'da yaşanan halk ayaklanmasına ilişkin görüşlerini açıklayan Kafkas Stratejik Araştırmalar Merkezi İran Masası Başkanı Karim Asghari, İran'daki eylemlerin sebebine yönelik iki görüş olduğunu belirtti. İki görüşten birisinin iktidar kavgası olduğunu, Hamaney'in adayı seçilmediği için Ruhani'niyi halkın nezdinde kötülemek, bir sonraki seçimlerde Devrim Muhafızları ve Hamaney'e yakın olan adayın iktidara getirilme düşüncesi olduğunu kaydeden Karim Asghari, ikinci görüşün ise İran'da yaşanan maddi kriz olduğunu kaydetti.

Hasan Ruhani'nin seçimleri kazanmasından sonra İran'da bir takım siyasi sıkıntıların ortaya çıktığını belirten Karim Asghari, Devrim Muhafızları'nın bağlı olduğu dini lider ile Rafsancani arasında iktidar sıkıntısı ortaya çıkmaya başladığını, Rafsancani'den sonra İran'daki reformist kanadın zayıflamaya başladığını, Ruhani'nin üzerindeki baskıların daha da çoğaldığını söyledi.

Eylemlere dışarıdan bir destek olup olmadığı yönündeki soruya cevap veren Karim Asghari, "Türkiye'deki devlet yapısı ile İran'daki devlet yapısıyla çok farklı. Eylem açısından bakıldığında Türkiye'de Gezi olayları döneminde dışarıdan müdahale vardı. İran'daki olayların bu kadar genişleyeceğini. Üçüncü günden sonra İran; Suudi Arabistan, İsrail ve Amerika'yı bu olayları desteklemekle suçluyor. Bu aşamadan sonra eylemler devam ederse muhtemelen yurtdışından müdahale olur. Rusya ve Suriye gibi devletler İran'ı destekliyor" dedi.

Yeşil Hareket bugünkü olaylar arasında bir benzerlik olmadığını belirten Asghari, "Buradaki eylemler tamamen farklı, halkın yaptığı ve ekonomik temellere dayalıdır. İşsizlik oranı çok yüksek, ekonomiyle bağlı çok sıkıntılar var. Eylemcilerin sloganlarına bakıldığı zaman İran'ın özellikle yurtdışındaki müdahalelere son vermesi isteniliyor. İran'daki ekonomik sorunlarla ilgilenilmesi isteniyor. Bundan sonra devlet belki bu konuda kendisine çeki düzen verebilir" diye konuştu.

Halkın özellikle Irak, Yemen ve Suriye'deki olaylara İran hükümetinin karışmasına karşı olduklarının altını çizen Asghari, "Ruhani bu konuda çok önemli bir açıklama yaptı, 'İran'da bütçesinin yüzde 60'ı iktidarın elinde değildir' dedi. Bunun anlamı, bütçenin yüzde 60'ı dini lider ve devrim Muhafızları'nın elinde. Bunlarda parayı savunmaya harcıyor, o yüzden halkın ciddi tepkisi var" şeklinde konuştu.

İran'ın devletinin bu olaylara ciddi tepki vermediğini belirten Asghari, "Bugün 20-30 civarında kayıp var. İran devleti bu olaylara daha sert müdahale etseydi rakamlar daha fazla olabilirdi. İran enerjisini Suriye ve Yemen'de ciddi bir enerji harcıyor. İran Obama döneminde olduğu gibi rahat değil. Trump İran'ı ciddi şekilde sıkıştırmaya başladı" ifadelerini kullandı.

Elemlere katılanların idam edilebileceklerini belirten Asghari, "Dün Tahran'daki yargıç bir açıklama yaptı, eylemcileri muharebe ile suçladı, İran'da muharebenin cezası idamdır" dedi.

İran'daki Türklerin olaylara yaklaşımını da anlatan Asghari, "İran'da 35-40 milyon civarında Türk yaşamaktadır. Türkler bu olaylara ciddi müdahil olmadı. Bazı bölgelerde küçük, hatta orta boyda müdahaleler oldu. Ölüm olayları İran'ın orta bölgelerinden olduğunu görüyoruz. Türklerden sadece 1 kişi öldü. Tarihsel olarak bakıldığında İran'daki Türkler ciddi bir ayrımcılığa maruz kaldılar, bu olaya da tamamen kuşkulu yaklaşıyorlar. Belki bir zaman sonra İran'daki Türkler kendi tavrını ortaya koyabilir"

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Devrim Muhafızları Tahran İran Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı? Arka Sokaklar CANLI izle! 26 Nisan Cuma KANAL D Arka Sokaklar yeni bölüm full HD canlı yayın izle! Ateş Kuşları CANLI İZLE! 26 Nisan Ateş Kuşları 52. Yeni bölüm CANLI YAYIN! Ateş Kuşları FULL İZLE! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Tolga Daşkıran neden tutuklandı? İkinci Kadir Şekerci davası olayı ne, ne zaman oldu? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 9. bölüm TRT 1 HD izleme linki! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! Göz seğirmesi neden olur? Göz seğirmesi belirtileri, ne anlama geliyor?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title