Haberler

Kadın Girişimciler ve Türkiye'de Kadın Hakları Paneli

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, “Ülkemizde kadın esnaf sayısına baktığımızda 267 bin 586 kayıtlı kadın esnaf var. Yani kayıtlı esnafların yüzde 16’sını kadınlar oluşturmaktadır’’ dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Ülkemizde kadın esnaf sayısına baktığımızda 267 bin 586 kayıtlı kadın esnaf var. Yani kayıtlı esnafların yüzde 16'sını kadınlar oluşturmaktadır" dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, Kadın Girişimciler ve Türkiye'de Kadın Hakları Panelinde yaptığı konuşmada, bugünün 365 güne yayılarak, her daim kadınların saygıyla anılması gerektiğini söyleyerek, " Kadın girişimci sayımızın ve şirketlerdeki kadın yönetici sayısısın artmasını istiyoruz. Türk ekonomisine önemli katkılar sunmasını istiyoruz ve kadının emeğinin her yerde önemli olduğunu biliyoruz. Bizim kültürümüzde ve medeniyetimizde kadın, hayatın her alanında yer almaktadır. Milli devlet alanlarında, yurt savunmasında kadınlarımızın göstermiş olduğu azim ve çaba herkesin malumu. 15 Temmuz'da kadınlarımız göstermiş olduğu mücadele ve direniş hepimizin hafızasında. Bugün de teröristlerin inlerine giren kahraman askerlerimizi yetiştiren de annelerimiz. Orada görev alan güvenlik güçlerimizin içerisinde de kadınlarımız çok başarılı yerler edinmektedir" şeklinde konuştu.

Kadınları her alanda görmek istediklerini vurgulayan Tüfenkci, "Esas olan her türlü cinsiyet ayrımına karşı çıkarak fırsat eşitliğini tanımak. Bu anlamda kadınlarımıza, gençlerimize ve erkeklerimize de bu fırsat eşitliğini sağlamamız lazım" dedi.

Kadınların çalışmalarında bir engel varsa ortadan kaldırabileceklerini belirten Tüfenkci, şunları kaydetti:

"Ülkemizde kadın esnaf sayısına baktığımızda 267 bin 586 kayıtlı kadın esnaf var. Yani kayıtlı esnafların yüzde 16'sını kadınlar oluşturmaktadır. Kadın esnaflarımızla ilgili Bakanlığımızca yaptığımız araştırmalarda 4 sene önce bu oran yüzde 9.8'di. 36 şehrimizin bu ortalamanın üzerinde, 12 şehrimizin ise Türkiye ortalaması civarında yer aldığını görüyoruz. Kadın esnaflarımızın illerin nüfus oranına göre baktığımızda ise, Uşak, Çanakkale, Balıkesir illerinin yüzde 22 ve yüzde 23 civarında en yüksek oranlarda her sene olduğu gibi en üstte yer aldığını görüyoruz."

Tüfenkci, kadınlar açısından kooperatiflerin yardımlaşma dayanışma ve sosyal sorumluk yönlerinin özel bir önemi olduğunu belirterek, kadın girişimcilerin emeklerinin daha değerli ve daha hızlı bir şekilde değerlendirildiği alanlardan birisinin de kadın kooperatifleri olduğunu ifade etti. Bu alanda çok başarılı kadın kooperatifleri olduğunu dile getiren Tüfenkci, "Bugün sayıları 163'e ulaşmış olan bu kooperatiflerin, kadınlarımızın ürettikleri geleneksel gıda ürünleriyle, giyim, süs eşyaları ve takılar pazarında turizm bölgelerinde ekonomik turizm faaliyetlerinin bulunmasında, kadının çalışma hayatına atılma amacıyla anaokulu ve kreş gibi kurumların işletilmesinde kooperatifleşerek önemli başarılar sağladıklarını görüyorum. Bu kooperatiflerin çok fazla sermaye gerektirmeden birçok kadın girişimciyi bir araya getirdiğinden kadınlarımızın rekabet gücünü de artırdığının farkındayız. Kadın kooperatiflerimizi destekleyip geliştirerek çalışmalarına yardımcı olacağız" açıklamalarında bulundu.

Düzenlenen panele Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci'nin yanı sıra TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Ankara ve İç Anadolu Bölge Başkanı Serpil Polat, Ankara Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Başkanı Faik Yavuz, Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran ve TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Üyesi Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç de katıldı. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Bülent Tüfenkci Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title