Haberler

İzmir'in Expo Adaylık Süreci

İzmir'in Expo Adaylığı ile İlgili Süreç 31 Mayıs 2005'te İzmir'den Bir Heyet Ankara'da Dışişleri Bakanlığı Yetkilileri, Diğer Hükümet ve Devlet Kurumları Yetkilileriyle Bir Araya Gelmesiyle Başladı. Bu Toplantıda İzmir'in Expo'ya Talip Oluşu Hakkında İlk Değerlendirmeler Yapıldı. Dışişleri Bakanlığı Çok Taraflı Kültürel İşler Daire Başkanı Necil Nedimoğlu Başkanlığında Düzenlenen Toplantıya İ...

İzmir'in EXPO adaylığı ile ilgili süreç 31 Mayıs 2005'te İzmir'den bir heyet Ankara'da Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, diğer hükümet ve devlet kurumları yetkilileriyle bir araya gelmesiyle başladı. Bu toplantıda İzmir'in EXPO'ya talip oluşu hakkında ilk değerlendirmeler yapıldı. Dışişleri Bakanlığı Çok Taraflı Kültürel İşler Daire Başkanı Necil Nedimoğlu başkanlığında düzenlenen toplantıya İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Yemişçi, Ege İhracatçı Birlikleri Başkanlar Kurulu Başkanı Servet Eröcal, Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Taşkın, İZFAŞ Genel Müdürü Doğan İşleyen ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, Dış Ticaret Müsteşarlığı, TOBB, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), TÜRSAB, Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü temsilcileri katıldı.

2005 Haziran ayı sonunda Paris'te, BIE Genel Kurulu'na katılan Dışişleri Bakanlığı görevlileri Türkiye'nin 2015 EXPO'suna adaylığını duyurdu. 30 Temmuz-6 Ağustos tarihleri arasında İzmir Heyeti, EXPO konusunda, bilgilenmek amacıyla, 2005 EXPO'sunun düzenlendiği Japonya'nın Aichi Kentine bir iş ve inceleme gezisi gerçekleştirdi.

18 Ağustos 2005 tarihinde, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ve çalışma arkadaşları ile Ankara'da yapılan toplantıda 2015 yılında Türkiye'nin EXPO'ya aday olacağı ve bunun için İzmir kentinin seçilmiş olduğu ifade edildi.

19-25 Eylül 2005 tarihleri arasında, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun da yer aldığı bir İzmir heyeti, Japonya'nın Aichi kentine giderek incelemelerde bulunmuş, organizasyonu gerçekleştirenlerle çalışma toplantıları yaptı. EXPO düzenleyen kentlerle bölgelerin, gelecekte yapılacak EXPO'lara yol göstermek, aday kentlerin başarısını yükseltmek için kurulmuş olan ve 24 kentin üye olduğu AVE'nin (Uluslararası EXPO'lara Ev Sahipliği Yapan Kentler Birliği) II. Genel Kurul'u Aichi EXPO'sunun kapanış törenleriyle aynı tarihte gerçekleştirilmiştir. İzmir Heyeti bu Genel Kurul'a katılmış, kentimizin aday olacağı, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu tarafından duyuruldu.

23 Kasım 2005 tarihli ve 26002 sayılı Resmi Gazete'de İzmir'in adaylığına ve bu adaylık ile ilgili işlemlerin Dışişleri Bakanlığı tarafından yerine getirileceğine dair verilen Bakanlar Kurulu Kararı yayınlandı.

1 Aralık 2005 tarihli BIE Genel Kurulu'nda Dışişleri Bakanlığı çalışanlarının yoğun çabaları sonucunda Türkiye, organizasyonun en önemli birimine üye seçildi. Ülkemiz Kanada, Belçika, Fransa, İtalya, Japonya, Kore, Lübnan, Fas, Polonya, Romanya ve İsviçre ile birlikte BIE'nin İcra Komisyonuna seçilmiştir.12 üyeli İcra Komisyonu, organizasyonun Kaptan Köşkü olarak kabul edilmektedir. BIE içindeki gelişmelerden haberdar olmasının önü açılan Türkiye, Birliğe girmesinin ardından, bir yıl gibi kısa bir sürede Birliğin mutfağına da girmeyi başardı. Söz konusu Genel Kurul'da resmi delegasyonumuzun yanı sıra İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş da hazır bulundu.

12-16 Aralık 2005 tarihleri arasında, BIE Genel Sekreteri Sayın Vicente G. Loscertales İzmir'e bir ziyaret gerçekleştirdi. Başta Vali Oğuz kağan Köksal, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve tüm Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcileri tarafından büyük bir coşkuyla karşılanan Genel Sekreter, Kentin EXPO konusunda birlik ve beraberlik içinde olduğunu görmekten büyük memnuniyet duyduğunu ve bu birlikteliğin, EXPO'nun kazanılması için en önemli avantajlardan biri olduğunu ifade etti.

EXPO Alanının belirlenmesi ile ilgili olarak İzmir'in üstünde bir helikopter turu düzenlendi. İzmir Valisi Oğuz Kağan Köksal ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'ndan İzmir hakkında bilgi alan Loscertales, ayrıca Ankara'da Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Dış Ticaret Müsteşarı Tuncer Kayalar, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, Devlet Bakanı Beşir Atalay ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Mustafa İsen ile görüşmeler yaptı.

İzlenimlerini bir basın toplantısıyla paylaşan BIE Genel Sekreteri EXPO için oluşan ulusal bilinç ve ortak çalışma ruhunu görmekten çok etkilendiğini ve İzmir'in adaylığı için elinden gelen tüm desteği vermeye hazır olduğunu ifade etti.

5-11 Şubat 2006 tarihleri arasında EXPO'ya ev sahipliği yapan kentlerin tecrübelerini değerlendirmek üzere Başkan Aziz Kocaoğlu'nun da yer aldığı bir heyet, İspanya ve Fransa'ya bir İnceleme Gezisi düzenlendi. Gezide, öncelikle 1992 yılında EXPO düzenlenen İspanyanın Sevilla kenti ziyaret edildi. EXPO 1992 Sevilla'yı düzenleyen yetkililer tarafından EXPO organizasyonunun en kritik konuları hakkında sunumlar yapıldı. Ardından, Sevilla Belediye Başkanı ve Sevilla Ticaret Odası Başkanı ile görüşmeler gerçekleştirildi. Sevilla'dan sonra 1839 EXPO ve 1992 Olimpiyatları'nı düzenleyen Barcelona ziyaret edilmiş, bir kentin dönüşümünde yakalanan başarı öyküsü yerinde izlendi. İspanya'daki üçüncü Durak Zaragoza Kenti oldu. Üç ay açık kalacak küçük nitelikte bir EXPO düzenleyecek olan Zaragoza'da, öncelikle hazırlıklar konusunda yapılan sunumlar dinlendi. EXPO Alanında yürütülen arazi düzenleme çalışmaları yerinde görülerek, ardından Zaragoza Belediye Başkanı ve Zaragoza EXPO 2008 yetkilileriyle görüşüldü.

Son olarak, Paris'te BIE Genel Sekreteri Vicente Gonzalez Loscertales ile buluşularak gezi izlenimlerinin ve gezide görülüp öğrenilenlerinin paylaşıldığı, Loscertales'in bilgi ve görüşlerinin alındığı bir toplantı gerçekleştirildi.

TEMA AÇIKLANDI

2 Mayıs 2006 tarihinde, İzmir Valisi Oğuz Kağan Köksal, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş ve EXPO 2015 İzmir İcra Komitesi heyeti, Ankara'da Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ü ziyaret edildi. Söz konusu ziyaret çerçevesinde, Ankara Palas Otelinde, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün, İzmir Valisi Oğuz Kağan Köksal, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, AKP İzmir Milletvekili Prof. Mehmet Tekelioğlu ve 2015 EXPO İcra Kurulu Başkanı ve İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ile birlikte yaptığı basın toplantısıyla, EXPO 2015 İzmir'in teması, "Daha Sağlıklı bir dünya için yeni yollar ve Herkes İçin Sağlık" olarak açıklandı.

ADAYLIK BAŞVURUSU

3 Mayıs 2006 tarihinde, EXPO 2015 aday şehri olarak İzmir'in resmi adaylık başvurusu, T.C. Paris Büyükelçisi Osman Korutürk, İzmir Ticaret Odası Genel Sekreter Yardımcısı ve EXPO 2015 İcra Komitesi Genel Sekreteri Tunç Soyer, Dışişleri Bakanlığı Tanıtım Daire Başkanı Necil Nedimoğlu ile T.C. Paris Büyükelçiliği 3. Kâtibi Dilşat Kırbaşlı'dan oluşan heyetle, BIE Genel Sekreteri Vicente Gonzalez Loscertales'e sunuldu. Söz konusu heyet Başkanı, T.C. Paris Büyükelçisi Osman Korutürk, EXPO 2015'in bir devlet projesi olarak kabul edildiğini ifade etti. Başvuru ile beraber, EXPO 2015 İzmir'in resmi teması ise "Daha Sağlıklı bir dünya için yeni yollar ve Herkes İçin Sağlık" olarak belirlendi.

Son başvuru tarihi olan 3 Kasım 2006'da İtalya'nın Milano kenti de resmi başvurusunu yaparak İzmir'in rakibi oldu.

2007 ilkbahar ve sonbahar aylarında yapılacak iki denetim ekibi ziyareti sonrasında, 2008 yılı Şubat ayında, BİE üyesi 98 ülke delegeleri arasında yapılacak oylama sonucunda en fazla oyu olan kent, 2015 yılında düzenlenecek EXPO'nun evsahibi olarak seçilmiş olacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Sanat Fuarı'nda "75. Kez Yine Birlikte-İzmir Fuarı'nın Dünü, Bugünü ve Yarını" konulu sergi açtı ve EXPO tanıtımı için etkinlikler düzenledi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir'in EXPO 2015

adaylığı için Uzakdoğu seferine çıktı. Başkan Kocaoğlu, "Royal Flora Ratchaphruek 2006"- "Uluslararası Bahçecilik Sergi ve Fuarı'nı" ziyaret etmek üzere Tayland'a gitti. 1 Kasım'daki açılış töreninde Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'le birlikte Türkiye'yi temsil eden heyetin içinde yer alan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, ziyaret süresince İzmir'in EXPO 2015 adaylığı açısından büyük önem taşıyan temaslarda bulundu.

6 Aralık 2006; İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir'i turistlere ve yabancı işadamlarına daha iyi tanıtabilmek amacı ile "İZMİR" Gazetesini hazırladı. Turkish Daily News Gazetesi tarafından hazırlanan ve ilk etapta 10 bin adet olarak basılan İZMİR Gazetesi ile özellikle EXPO 2015 adaylığı çalışmaları sürecinde, kentin tanıtımına katkı sağlanması hedefleniyor.

İzmir'in EXPO 2015'e aday olmasıyla ilgili temaslarda bulunmak ve incelemeler yapmak üzere 12 Aralık 2006'da Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) Başkanı Wu Jianmin ile Genel Sekreter Vicente G. Loscertales Ankara'ya geldi. BİE Başkan ve Genel Sekreteri, Ankara'da İzmir heyeti ile buluştu. Dışişleri Bakanlığı'nda toplantı yapıldı. 13 Aralık'ta ise heyet İzmir'e gelerek bir dizi temaslarda bulundu.

18-21 Aralık tarihleri arasında Paris'e giden EXPO 2015 İzmir heyeti, BİE Genel Kurulu'na katıldı. Kurulda, Dışişleri Bakanlığı'hndan bir yetkili ile Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu bir sunum gerçekleştirdi. EXPO 2015 İzmir Yönlendirme Kurulu ile Yürütme Komitesi'nin Teşkiline Dair Bakanlar Kurulu Kararı, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in onayının ardından 19 Aralık'ta Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Kararname'nin çıkması, EXPO hazırlıklarında, özellikle de tanıtım çalışmalarında önümüzü açacaktır" dedi

Karar, 2008 yılında yapılacak Expo 2015'e ev sahipliği yapacak kentin belirleneceği seçimlere kadar, İzmir'in adaylığının başarıyla sonuçlandırılmasını amaçlıyor. Kararın kapsamında ise Expo 2015 İzmir Yönlendirme Kurulu ile Yürütme Komitesi'nin kurulması ile bunların çalışmalarına, gelir ve harcamalarına ilişkin usul ve esasların belirlenmesi yer alıyor. Kurul; Dışişleri Bakanı veya görevlendirilmesi halinde Dışişleri Bakanlığı Müsteşarının başkanlığında, İzmir Valisi, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, Dış Ticaret Müsteşarlığı, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü, TRT Genel Müdürlüğü temsilcileriyle, İzmir Ticaret Odası Başkanı, İzmir İl Genel Meclisi Başkanı, Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı, İzmir Ticaret Borsası Başkanı, Ege İhracatçı Birlikleri Başkanı, Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Başkanı, Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı ile Ege Genç İş adamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanlığı ve İzmir Fuarcılık A.Ş.'nin birer temsilcisi olmak üzere toplam 18 kişiden oluşacak.

YÜRÜTME KOMİTESİ

Yürütme Komitesi ise Dışişleri Bakanlığı temsilcisinin başkanlığında, Yönlendirme Kurulu'nda yer alan kamu kurumları temsilcilerinin kendi aralarından seçecekleri başkan dahil 4 kişi ve kamu kurumu dışında kalan kurumların kendi aralarından seçecekleri 3 kişi olmak üzere toplam 7 kişiden oluşacak. Yürütme Komitesi; Yönlendirme Kurulunca belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde, İzmir'in Expo 2015'e Ülkemiz adına ev sahipliği yapması için gerekli çalışmaları yapmak, Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) tarafından yapılacak denetimlerin gereklerini yerine getirmek, projeyi BIE norm ve kriterlerine uygun olarak hazırlamak, oluşturulan bütçenin ilgili mevzuat çerçevesinde amacına uygun olarak kullanılmasını sağlamakla görevli olacak.

(YK)

17.01.2007 18:05 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

Özel: Cumhurbaşkanımıza da Devlet Bey'e de söyledim, el ele verip emekli maaşını asgari ücrete çıkaracağız

Özel: Cumhurbaşkanımıza da Devlet Bey'e de söyledim, el ele verip emekli maaşını asgari ücrete çıkaracağız

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan dikkat çeken çıkış: Yargı eleştirilemez değildir

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan dikkat çeken çıkış: Yargı eleştirilemez değildir

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title