Haberler

İstanbul: Güneydoğu Avrupa Ülkeleri Spor Oyunları Statüsü İmzalandı

Güneydoğu Avrupa ülkelerini sporda biraraya getirecek olan Güneydoğu Avrupa Ülkeleri Spor Oyunları'nın statüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in katılımıyla imzalandı.

Güneydoğu Avrupa ülkelerini sporda biraraya getirecek olan Güneydoğu Avrupa Ülkeleri Spor Oyunları'nın statüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in katılımıyla imzalandı.

Hilton Oteli'nde gerçekleştirilen statüyü belirleme toplantısına daha önceki toplantılara katılan Bulgaristan ve Moldova temsilcileri katılmadı. Türkiye'nin yanısıra organizasyonda yer alacak Yunanistan, Makedonya, Sırbistan, Hırvatistan, Bosna-Hersek, Romanya ve Arnavutluk temsilcileri ise, ülke bayraklarının yer aldığı defteri tek tek imzaladı. Romanya ve Yunanistan temsilcileri, katkılarından dolayı Bakan Şahin'e birer plaket verdiler.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, toplantıda yaptığı açıklamada, farklı dilden, ırktan, dinden ve coğrafyadan milyonların konuştuğu ortak bir dil olan sporun ülkelerin ortak geleceğini inşaa edecek gençleri diyaloga, işbirliğine açmaya en etkili yollardan birisi olduğunu belirtti. Güneydoğu Avrupa'yı içine alan coğrafyada ülkelerin daha fazla birbirini tanımaya, anlamaya, diyaloga ve hepsinden önemlisi işbirliğine olan ihtiyacın arttığını belirten Bakan Şahin, "Ortak geleceğimizi inşaa edecek gençlerimizi diyaloga, işbirliğine açmaya en etkili yollardan biri spordur. Sporun evrensel ilkeleri dürüst rekabet, kendini aşma azmi, yardımlaşma ve paylaşmadır, dostluk kurabilmektir. Sporu sporu toplumsal eğitim ve kültürün bir parçası görürsek, kendisiyle barışık, demokratik yurttaşlar yetiştirebiliriz" diye konuştu.

İstanbul'da yapılan toplantıda oluşturulan statü çerçevesinde Güneydoğu Avrupa Ülkeleri Oyunları adı altında 2 yılda bir oyunların düzenleneceğini belirten Bakan Şahin, ''Oyunlara 18 yaş ve 18 yaş altı erkek ve bayan sporcular katılacak. Geleceğin olimpiyat, dünya ve Avrupa şampiyonlarını bu organizasyonda eğitme ve yetiştirme amaçlanıyor. Yarın da burada Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü ülkeleri spor bakanları ve temsilcileri de Karadeniz Oyunları için bir çalışma gerçekleştirecek" diye konuştu.

Toplantının ardından basın mensuplarının sorularını cevaplayan Bakan Şahin, yakın bir zamana kadar Balkan ülkeleri diye adlandırılan coğrafyada meydana gelen son değişikliklerden sonra artık Balkan kelimesinin coğrafyayı temsil etmekte aciz kalması nedeniyle geçtiğimiz yılın sonunda ''Güneydoğu Avrupa Ülkeleri'' adının verilmesinin ülke temsilcileri tarafından benimsendiğini söyledi. Bakan Şahin, "Statüsünü imzaladığımız oyunlar, Balkan Oyunları'nın biraz daha genişletilmişidir. Sadece yılda veya iki yılda bir branşta yapılan oyunların artık branş sayısının arttırılarak küçük olimpiyat dediğimiz statüye kavuşturulması şeklinde bir mutabakata vardık. 1930 yılında Balkan Oyunları ilk defa Yunanistan'da başlamışsa önümüzdeki yıl Güneydoğu Avrupa Ülkeleri Spor Oyunları da bir jest olsun diye Yunanistan'da başlayacak" dedi.

Organizasyona 18 yaş ve altındaki sporcuların katılacağını belirten Bakan Şahin, ''Genç sporcuları büyük organizasyonlara hazırlama ve tecrübe kazandırma adına çok güzel düşünüldüğünü kişisel olarak değerlendiriyorum. Oyunlarla ilgili daimi bir komite kuruldu. Bu komite uzmanlardan oluşuyor. Oyunların olduğu yılda 3 kez biraraya gelecekler. Oyunların yapılmadığı dönemlerde ise yılda bir kez toplanacaklar. Ben bunun bölge halklarının yakınlaşmasına, gençlerin ve genç sporcuların birbirleriyle kaynaşmasına vesile olacağını düşünüyorum. Güneydoğu Avrupa Ülkeleri Oyunları sporun kudretini gösteriyor'' diye konuştu.

İstanbul'daki toplantıya katılmayan Bulgaristan ve Moldova ile ilgili bir soru üzerine Bakan Şahin, "Bulgaristan'da hükümet sorunu var. Sanıyorum bakan değişikliği var. Bulgaristan öteden beri böyle bir organizasyona destek veriyor. Kendileri bize statüyü gönderin bizde bu tür anlaşmalar hükümette görüşülür, ondan sonra bağlayıcı olur' dediler. Statüyü ondan sonra imzalayacaklar. Şu anda imza atan ülkeler organizasyonu yapacak ülkelerdir. Diğer ülkeler de katılacaklardır'' dedi.

18 Yaş ve 18 Yaş altı sporcuların katılacağı Güneydoğu Avrupa Ülkeleri Oyunları, 2 yılda bir yapılacak ve oyunların ilki 2007 yılında Yunanistan'da organize edilecek. Organizasyona sadece Güneydoğu Avrupa ülkeleri davet edilecek ve oyunlar Temmuz ayının başından Eylül ayının sonuna kadar olan dönemde maksimum 7 gün sürecek. Sadece olimpik yaz spor dalları organizasyona dahil edilecek ve 7 dalda organizasyon yapılacak. Branşların tercihen 2 takım ve 5 ferdi olmak üzere olimpik branşlar olacağı kaydedilen statü gereği idari komite, organizatör ülke ile oyunlara dahil olacak branşları belirleyecek. Diğer yandan herhangi bir branşta oyunların yapılabilmesi için takım sporlarında en az 4 ülke, ferdi sporlarda da en az 6 ülke sporcusunun kayıt yaptırması gerekecek.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Spor

Haberler

Bakmadan Geçme

26-27 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Adana Demirspor Galatasaray maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Adana Demirspor GS maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Muslera sakatlandı mı? Muslera Adana Demirspor maçında sakatlandı mı? Ben Bu Cihana Sığmazam final mi yaptı? Ben Bu Cihana Sığmazam neden bitiyor, 2. sezon devam edecek mi? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Yeni müfredatta neler var, hangi konular müfredattan çıkarıldı?? İntegral kaldırıldı mı? İntegral müfredattan çıkarıldı mı? Adana Demirspor Galatasaray maçı CANLI izle! 26 Nisan Adana Demirspor GS maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Mesut Komiser döndü mü? Şevket Çoruh Arka Sokaklar'a geri döndü mü? Indiana Pacers vs Milwaukee Bucks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 27 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Gaddar 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Kızılcık Şerbeti 61. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title