Haberler

İstanbul: Çelebi Hava Servisi, Budapeşte Havalimanı Yer Hizmetleri İhalesini Kazandı

Türkiye'nin en büyük havacılık yer hizmetleri firmalarından olan Çelebi Hava Servisi (ÇHS), Budapeşte Havalimanı yer hizmetleri için açılan ihaleyi kazandı.

Türkiye'nin en büyük havacılık yer hizmetleri firmalarından olan Çelebi Hava Servisi (ÇHS), Budapeşte Havalimanı yer hizmetleri için açılan ihaleyi kazandı.

ÇHS'den yapılan açıklamada, dünya devleri ile birlikte davet edildiği ihaleye ortak almadan katılan şirketin, en yüksek teklifi vererek ihaleyi kazandığı ve Budapest Airport Handling şirketi (BAGH) tarafından hisse devri anlaşmasıyla ilgili görüşmeler yapmak üzere Macaristan'a davet edildiği bildirildi.

Ayrıca, ÇHS tarafından İMKB'ye gönderilen bir açıklamada ise ÇHS'nin Macaristan'dan gelen davet üzerine 07 Ağustos 2006 tarihinde ihale için teklifte bulunduğu belirtilerek şöyle denildi: "Macaristan Budapest Airport Budapest Ferihegy Nemzetközi Repüloter Üzemelteto Zartköruen Muködo Reszvenytarsasag Şirketi'nin (BA Zrt) sermayesinin yüzde 100'üne sahip olduğu ve Budapeşte Havalimanı'nda yer hizmetleri faaliyeti vermekte olan Budapest Airport Handling Kereskedelmi es Szolgaltato Korlatolt Felelossegu Tarsasag Şirketi'ndeki (BAGH) hisselerinin tamamının satışına ilişkin yapılmış olan ihalede, şirketimizin seçilmiş olduğu tarafımıza bildirilmiştir. Şirketimiz, hisse devri anlaşması ve ilgili görüşmeleri yapmak üzere Budapest Airport Handling Kereskedelmi es Szolgaltato Korlatolt Felelossegu Tarsasag Şirketi ("BAGH") tarafından Macaristan'a çağırılmıştır".

Macaristan Devleti, 2005 yılı sonunda, Budapeste Ferihegy Uluslararası Havalimanı'nda sahip olduğu hisselerin yüzde 75 eksi 1 hissesini, 75 yıllık varlık yönetim kontratı ile nakit 1.255 milyar İngiliz Sterlini karşılığı, İngiltere'de Heathrow, Gatwick, Stansted, Glasgow, Edinburgh, Aberdeen ve Southampton havalimanlarının da sahibi olan BAA International Holding Limited şirketine devretmişti. BAA'in hisseleri devralması sonrasında, Budapeste havalimanı işletmesini gerçekleştiren Budapest Airport Zrt. Firması, havalimanında yer hizmetleri üreten Budapest Airport Handling Kereskedelmi es Szolgaltato Kft şirketinde sahip olduğu yüzde 100 hissesini ihale ile devretmeye karar vermişti. İhale kapalı teklif usulü ile düzenlenmişti.

Önümüzdeki günlerde başlayacağı belirtilen hisse devir anlaşması ile ilgili görüşmelerin kısa sürede tamamlanarak, nihai sözleşmenin önümüzdeki günlerde imzalanması bekleniyor.

Avrupa Topluluğu'na tam üyelik sonucu, havacılık faaliyetleri son iki yılda yüzde 45 artan Budapeşte Havalimanı'nda, 2005 yılında 126.359 uçuş (iniş-kalkış) gerçekleşirken toplam 8.063.620 yolcu geçiş işlemi yapıldı. Budapest Airport Handling şirketinin yanında, havayollarına yer hizmeti verme yetkisine sahip olan diğer şirket ise Macaristan'ın ulusal havayolu olan Malev Havayolları.

2005 yılı sonu itibarı ile Budapest Airport Handling firması, Malev yer hizmetleri şirketinin kendi uçaklarına verdiği hizmet dışında kalan diğer havayollarına sağlanan yer hizmetleri pazarında yüzde 53 pazar payına sahip. Toplam 60.000 tonluk kargo handling pazarında ise Budapest Airport Handling yüzde 62 pazar payı ile havalimanının lider kuruluşu durumunda. Budapest Airport Handling şirketinde Nisan 2006 itibariyle 635 kişi istihdam ediliyor.

Yer hizmetleri alanında köklü bir kuruluş olan ÇHS, 2008 yılında 50. kuruluş yıldönümünü kutlamaya hazırlanıyor. Can Çelebioğlu ve Canan Çelebioğlu Tokgöz'ün yönetiminde, Samim Aydın'ın Genel Müdürlüğü'yle terminal yatırım ve işletmeciliği alanlarında başarılı yatırımlarla büyümesini sürdüren ÇHS, Türkiye yer hizmetleri alanında en yüksek pazar payına sahip.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title