Haberler

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş: -"istanbul, Kamu Kurum ve Kuruluşları Yapılarıyla, Viyadük ve Kavşaklarıyla, Alt Geçitleriyle Depreme Hazır. Vatandaşların Barındığı Yapılar Bakımından İse Depreme Hazır Değil"

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "İstanbul, Kamu Kurum ve Kuruluşları Yapılarıyla, Viyadük ve Kavşaklarıyla, Alt Geçitleriyle Depreme Hazır. Vatandaşların Barındığı Yapılar Bakımından İse Depreme Hazır Değil" Dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, ''İstanbul, kamu kurum ve kuruluşları yapılarıyla, viyadük ve kavşaklarıyla, alt geçitleriyle depreme hazır. Vatandaşların barındığı yapılar bakımından ise depreme hazır değil'' dedi.

Topbaş, Dolmabahçe'de Cumhuriyet Bayramı kutlama programını tanıtım nedeniyle düzenlenen basın toplantısının ardından basın mensuplarının çeşitli konulardaki sorularını yanıtladı.

Deprem hazırlıklarına yönelik bir soru üzerine Topbaş, 1999 yılında Marmara'da meydana gelen depremin ardından İstanbul'da zemin etütleri, zemin haritaları ve jeolojik haritaların çıkartıldığını ve böylece İstanbul'un zemininin nasıl olduğunun tespit edildiğini, bunun da depreme yönelik olarak doğru yerde, doğru zamanda, doğru yapılar yapmak anlamına geldiğini söyledi.

Topbaş, ancak 5216 sayılı yasa ile il sınırlarının genişlediğine işaret ederek, yeni eklenen bu bölgelerde harita çalışmalarının devam ettiğini kaydetti.

-''DEPREM İÇİN 30 BİN KONUTLUK YENİ YERLEŞİM ALANI''-

Bu nedenle depreme yönelik olarak ''Ne yapıldı ki?'' demenin haksızlık olduğunu ifade eden Topbaş, şu bilgileri verdi:

''İstanbul Büyükşehir Belediyesi, deprem öncesinde ne yapabilirdi, neleri yaptı? Yapılan değerlendirmelerde bizim önümüze çözüm önerileri konmamakta. Sadece 'ne yaptık ki' ifadeleri ile karşı karşıya kalıyoruz. Biz belediye binalarını, itfaiye binalarını güçlendirdik. Kavşak, alt geçit ve köprüleri güçlendirdik. İstanbul Valiliği de okul ve hastaneleri güçlendirme çalışmaları yapıyor. Ayrıca güçlendirilmesi mümkün olmayan yapıları yıkıp yeniden yapma çalışmaları da devam ediyor. Deprem sonrasına yönelik her türlü araç ve donanım tamamlandı. İstanbul zemin haritaları doğrultusunda, mikro bölgelenme sistemiyle Zeytinburnu bölgesinde 16 bin civarında yapı tek tek tarandı. Riskli olarak kabul edilen ve İstanbul'un yüzde 50 nüfusunun yaşadığı 10 ilçede de binaların tek tek taranma çalışmasına başladık. Buna paralel olarak Büyükşehir Belediyesi olarak KİPTAŞ marifetiyle depreme hazırlık olarak bin konut yapım çalışmamız var. Gecekondu Mesken Müdürlüğümüzün yaptığı konutlarla ilgili çalışmalar devam ediyor. Diğer taraftan TOKİ ile Küçükçekmece Kayabaşı mevkiinde ağırlıklı deprem için, 30 bin konutluk yeni bir yerleşim alanı projesini hazırladık. 2007 yılı içerisinde bu inşaata başlanacak.''

-''KADERCİLİK ANLAYIŞI DOĞRU DEĞİL''-

Topbaş, riskli bölgelerdeki riskli yapıların mutlaka taşınması veya yenilenmesi gerektiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

''Burada vatandaşlarımıza düşen görevler de var. Vatandaşlarımız kendi yapılarını güçlendirmek veya yeniden yapmak durumundalar. 1 milyon 600 bin yapının ciddi bir bölümünün risk taşıdığı İstanbul'da yerel yönetimler olarak bizim bunları yenileyerek insanlarımıza vermemiz mümkün değil. Parlamentoda bulunan Dönüşüm Yasası bize kentin risk taşıyan alanlarını yenileme imkanı verecektir. Yatırımcıları da davet etmek suretiyle eşdeğerlilik esasına göre vatandaşlarımızı mağdur etmeden risk taşıyan alanların yenilenmesi çalışmalarına başlanacaktır. Deprem araştırmaları için 2007 bütçesine toplam 250 milyon YTL ayırdık. İstanbul, kamu kurum ve kuruluşları yapılarıyla, viyadük ve kavşaklarıyla, alt geçitleriyle depreme hazır. Ama vatandaşların barındığı yapılar bakımından ise depreme hazır değil. Ben zaman zaman 'kral çıplak' dediğimde yanlış anlaşılıyor. Bir kadercilik anlayışının doğru olmadığını ifade etmek istiyorum. Mutlaka tedbirinizi almanız gerekiyor. İnsan hayatı her şeyden önemli. Vatandaşlarımız bu yenileme alanlarında bize güvenmeliler.''

Topbaş, bazı kimselerin risk bölgelerinde yapılan dönüşüm çalışmalarıyla ilgili olarak politik malzeme yaparak vatandaşları tedirgin ettiklerine işaret ederek, ''Biz yerel yönetimler kent için, vatandaş için varız. Sosyal devlet anlayışını ortaya koyan belediyenin vatandaşını yok sayması, mağdur etmesi mümkün değildir. Bu tür yanlış değerlendirmelere kimsenin ödün vermemesini istiyorum'' dedi.

Vatandaşlara düşen bir diğer görevin de, konut alırken sadece mutfak ve banyosuna bakarak karar vermemesi olduğunu ifade eden Topbaş, ''Bir otokontrol sistemi olarak ilgili belediyeden 'bu yapı imara aykırı mı değil mi, kullanma izni var mı yok mu, ruhsatları var mı depreme ne kadar dayanıklı olup olmadığı' talebinde bulunması gerekir. Bu İstanbul'da yanlış, imara aykırı ve deprem riski taşıyan yapılar yapılmaması demek'' diye konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title