Haberler

İstanbul: Beyaz Filo, 2007'de 120 Milyon Dolarlık Araç Yatırım Yapacak

İş Girişim Sermayesi'nin 4 Milyon Dolar Sermaye Desteğiyle Ortak Olduğu Filo Kiralama Sektörünün Önde Gelen Oyuncularından Beyaz Filo Kiralama A.ş., Yeni Yatırımlarla Hem Daha Hızlı Büyürken Hem de Kurumsallaşmayı Hedefliyor. 13 Yıl Önce 2 Araçla Kurulan ve Bugüne Kadar Yaptığı 110 Milyon Dolarlık Yatırımla 5 Bin 600 Araçlık Bir Otomobil Parkına Ulaşan Beyaz Filo, İş Grubu'ndan Aldığı Güçle 2010'da 30 Bin Araçlık Bir İş Hacmine Ulaşacak.

İş Girişim Sermayesi'nin 4 milyon dolar sermaye desteğiyle ortak olduğu filo kiralama sektörünün önde gelen oyuncularından Beyaz Filo Kiralama A.Ş., yeni yatırımlarla hem daha hızlı büyürken hem de kurumsallaşmayı hedefliyor. 13 yıl önce 2 araçla kurulan ve bugüne kadar yaptığı 110 milyon dolarlık yatırımla 5 bin 600 araçlık bir otomobil parkına ulaşan Beyaz Filo, İş Grubu'ndan aldığı güçle 2010'da 30 bin araçlık bir iş hacmine ulaşacak.

İş Bankası'nın dolaylı iştiraki İş Girişim Sermayesi ile operasyonel filo kiralama ve yönetimi sektörünün lider firmalarından Beyaz Filo Kiralama A.Ş. arasında varılan ortaklık anlaşmasının detayları yapılan bir basın toplantısıyla aktarıldı. Düzenlenen toplantıda, İş Girişim Sermayesi ve Beyaz Filo'nun ortak hedefi, dünya standartlarında kurumsal bir şirket yaratmak ve şirket değerini artırarak sektörün en karlı firmalarından biri haline getirmek olduğu kaydedildi.

İş Bankası'nın gücü ve isminin kendileri için büyük önem taşıdığını ve bu ortaklığı kurmuş olmaktan büyük mutluluk duyduklarını belirten Beyaz Filo Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Gençler, "13-14 yıl önce 2 araba ile başladığımız bu işi daha fazla büyütmek istiyoruz. Ekim ayında bu anlaşmayı imzaladığmızda 5600 araca sahiptik; anlaşmanın henüz 1. ayı dolmadan 6000 araca ulaştık. 2007'de ise bu rakamı iki katına çıkartacağız. Her geçen gün, karlılığı yüksek projelerle hızlı bir şekilde büyüyoruz. Deneyim ve bilgi birikimi, yaygın müşteri tabanı, müşteri başına ortalama 12 araç ile güçlü hizmet, değişik otomobil markaları ile çalışmanın getirdiği pazarlık gücü gibi önemli rekabet avantajlarına sahibiz; bunları kullanarak sektörün liderliğini hedefliyoruz" dedi.

Sektörün gelişmeye çok açık olduğunu belirten Gençler, 550 müşteri ile önemli bir çeşitliliğe sahip olduklarını vurguladı. Anadolu'da tek tek KOBİ'ler ziyaret ederek filo kiralamanın operasyonel faydalarından bahsettiklerini ve sektörü de tanıtmayı istediklerinin altını çizen Gençler, 2006 senesinde 300 araç ile 60 milyon dolarlık bir yatırım yaptıklarını, 2007 senesinde de 120 milyon dolarlık bir araç yatırımı yapacaklarını söyledi. Sektörde karlılığın dünya ortalamasının biraz üzerinde olduğunu vurgulayan Gençler, ölçek büyüdükçe karlılığın azalacağını vurguladı. Dünyada genelde bankaların finansal kiralama işi yaptıklarını Türkiye'de ise bu işin çokuluslu şirketlerle başladığını belirten Gençler, "Artık bunun değişmeye başladığını Beyaz Filo olarak müşterilerimiz arasında Vakıfbank, Akbank, Ziraat Bankası gibi bankalar var. Türkiye'de şu anda 70 bin araçlık bir pazar var. Fakat devletin bütçeleme sistemi değiştiği zaman kamu kuruluşlarına da ulaşabileceğiz. Şu anda kamu kuruluşları 1 yıllık kiralama yapabiliyor. Bu da her iki taraf içinde de karlı değil. Devletin 3 yıllık bütçeleme sistemine geçtiğinde 170-200 bin araçlık kamu kuruluşları da sisteme dahil olabilecekler. Bu da sektörü büyütecek" diye konuştu.

"TÜRKİYE'YE ODAKLI 1 MİLYAR DOLARLIK GİRİŞİM SERMAYESİ FONU VAR"

Misyonlarını yüksek büyüme potansiyeli olan sektörlerde rekabet avantajına sahip şirketlere, Türkiye ekonomisine katkı sağlayacak projelerini gerçekleştirmeleri için yönetim bilgisi ve sermaye katkısı sağlamak olarak özetleyen İş Girişim Sermayesi Genel Müdürü Murat Özgen, "Bu misyon doğrultusunda bugüne dek Probil, ITD, Cinemars, Nevotek, Step Halı ve Tüyap yatırımlarını gerçekleştiren İş Girişim, bu son yatırımı ile Beyaz Filo'nun yüzde 15.68'ini satın aldı. İş Girişim Sermayesi'nin Yatırım Ortaklığı yolu ile kurumlara ve dolaylı olarak Türkiye Ekonomisine sağladığı kaynak, böylece toplamda 33.4 milyon ABD Doları'na ulaştı" dedi.

Ortak oldukları şirketlerin operasyonlarına karşımadıklarını dile getiren Özgen, "Şirketlerin iş planlarını destekliyoruz. Şirketin durumuna göre 3 ile 7 yıl arasında değişen bir süre içinde 3. kişilere, mevcut ortaklara veya halka arz yoluyla şirketten çıkıyoruz. Beyaz Filo'yu da incelediğimizde büyüme potansiyeli olan, rakiplerinin önüne geçebilecek bir şirket olarak gördük. 4 müteşebbisin kurduğu Beyaz Filo'nun dünyada bir örneği yok. Filo kiralama, perakende, markalı gıda, catering, güvenlik, inşaat malzemeleri, turizm ilgilendiğimiz sektörler arasında" değerlendirmesinde bulundu. Girişim sermayesi konusunda da Türkiye'nin kat etmesi gereken yol olduğunu belirten Özgen, 2006 yılında Avrupa'da 56 milyar dolarlık sermaye yatırımı olduğunu bu rakam Türkiye'de henüz 50-60 milyon dolar civarında bulunduğunu, öte yandan dünyada Türkiye'ye odaklı1 milyar dolarlık fon bulunduğunu söyledi. Bugüne dek 800 şirket hakkında derinlemesine araştırma yapıldığını ve 7 şirkete ortak olduklarını belirten Özgen, "Son dönemde enflasyondaki gerilemeye rağmen ekonomide yaşanan büyüme süreci ve reel faizler gerilerken verimliliğin artması gibi kayda değer gelişmeler ile 2007 yılında ekonomide iyileşme ve istikrar sürecinin devam edeceğini; bunun da yatırım ortamını iyileştirmekte olduğu öngörüsü ile hareket etmektedir. Aynı zamanda, küresel sermayenin Türkiye'ye ilgisinin artması kaçınılmaz olacaktır. Bu bağlamda, İş Girişim Sermayesi 2007 yılında da 15-20 milyon ABD Doları yatırım yapmayı planlamaktadır" diye konuştu.

YATIRIM YAPILACAK ŞİRKETLER VE SEKTÖRLER NASIL BELİRLENİYOR?

Öte yandan, toplam yaklaşık 110 milyon YTL büyüklüğündeki bir porföyü yöneten İş Girişim Sermayesi, yatırım yapmayı planladığı şirketleri; yüksek büyüme potansiyeli (sektör ve şirket), etkin ve şeffaf yönetim kadrosu, rekabet avantajı, yüksek getiri beklentisi yurt dışı piyasalara açılma potansiyeli, pazar odaklılık, uygun çıkış imkanı, kriterlerine göre inceleniyor. İş Girişim Sermayesi, yatırımlarında özellikle bir sektör üzerine yoğunlaşmıyor. Bununla birlikte, yakından takip ettiği sektörler arasında şu sektörler gösteriliyor: turizm, servis, toplu yemek (catering), savunma ,bina yönetimi; sağlık / ila, markalı gıda, inşaat (malzemeler vs.), telekom, enerji, elektronik, lojistik, otomotiv, kimyasal maddeler, perakende, eğlence & medya.

Beyaz Filo ise, çocukluk arkadaşı 4 müteşebbisin, (Gürkan Gençler, A. Can Teoman, Metin Z. Tansu, O. Turgut Fırat) 1993 yılında kongre turizmi alanında faaliyet göstermek için amacıyla Flap Turizm A.Ş. (Flap Tur) firmasını kurmasıyla başladı. Şirket ortaklarının, Filo Kiralama ve Yönetimi hizmetlerinde yatan potansiyeli fark etmeleri ile, Flap Tur 1997 yılında, bu alanda hizmetler sunmaya başlar. Sektör, artan müşteri talepleri ile büyürken; kurumsallaşma gereği gören Flap Tur'un ortakları, bu hizmetleri farklı bir çatı altında toplamak amacıyla 22 Aralık 2004 tarihinde Beyaz Otomobil Kiralama Turizm ve Sigortacılık Hizmetleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. (Beyaz Oto) şirketini kurarlar. Bu tarihten sonra yapılan Filo Kiralama kontratları genel olarak Beyaz Oto çatısı altında toplanmaya başlar; Filo Kiralama ve Kongre Turizmi faaliyetlerinin orta vadede birbirinden tamamen ayrıştırılması planlanır. İş Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı A.Ş.(İş Girişim Sermayesi) ile ortaklık görüşmelerinin 2006'nın Mart ayında başlaması ve süratli bir şekilde ilerlemesi, iki ayrı faaliyet kolunun birbirinden ayrılması sürecini de hızlandırır. İlk aşamada, Flap Tur bünyesinde gerçekleştirilen Kongre Turizmi faaliyetleri, Flap Kongre adı ile kurulan yeni şirkete devredilir. Kısmi bölünme sonrasında sadece Filo Kiralama operasyonları ile iştigal edecek şekilde yapılandırılan tek bir çatı altında tüm filo kiralama faaliyetleri toplanır ve Flap Tur şirketinin ismi Beyaz Filo Oto Kiralama Anonim Şirketi (Beyaz Filo) olarak değiştirilir.

28 Eylül 2006 tarihinde İş Girişim Sermayesi ile Beyaz Filo şirketleri arasında imzalanan hisse satış sözleşmesinin tüm şartlarının 12 Ekim 2006 itibarı ile gerçekleştirilmesi ile İş Girişim tarafından Beyaz Filo'ya 4 milyon ABD Doları yatırım tamamlanır. Aktarılan 4 milyon ABD Doları kaynak, tamamen sermaye artırımında kullanılmıştle ır ve İş Girişim Sermayesi'nin Beyaz Filo'daki ortaklık oranı yüzde 15.6863 olur. Dört müteşebbisin rekabetçi, şeffaf, etik profesyonel yönetim anlayışı ile kurdukları şirket, Ekim 2006 itibariyle 5 bin 600 adetlik filo büyüklüğü ile Filo Kiralama ve Yönetimi sektörünün en büyük ve önemli oyuncularından biri haline gelir. Beyaz Filo, bundan sonraki hedefini, İş Girişim Sermayesi ortaklığında, şirket değerini maksimize ederek dünya standartlarında kurumsal bir Şirket kimliği ile Sektörün en karlı firmalarından biri haline gelmek olarak belirler.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title