Haberler

İsrail'de KKTC Ofisini Engellemek İsteyen Rumlardan "Hamas Benzetmesi"

Güney Kıbrıs Rum Kesimi, Tel Aviv'de KKTC Ofisinin Kurulmasını Engellemek İçin Diplomatik Girişimlere Hız Verdi. Dün İsrail Dışişleri Bakanlığı'na Giden Rum Büyükelçisi Zodiates, KKTC ile Hamas Arasında Bir Parallelik Kurarak "Hamas'ın Üçüncü Ülkelerde Ofis Kurmaya Kalkarsa İsrail Ne Hisseder?" Diye Sordu.

Güney Kıbrıs Rum Kesimi, Tel Aviv'de KKTC ofisinin kurulmasını engellemek için diplomatik girişimlere hız verdi. İsrail Dışişleri Bakanlığı'na giden Rum Büyükelçisi George Zodiates, KKTC ile Hamas arasında bir parallelik kurarak "Hamas'ın üçüncü ülkelerde ofis kurmaya kalkarsa İsrail ne hisseder?" diye sordu.

İsrail'in nezdindeki Rum Büyükelçisi George Zodiates'in, 10 Mart'ta İsrail Dışişleri Bakanlığı'na giderek Rum Yönetiminin Tel Aviv'de bir KKTC ofisinin açılması planlarından duyduğu rahatsızlığı dile getirdiği bildirildi.

Haaretz gazetesi, İngilizce baskısı editörlerinden Michalis Firillas imzası ile yayınlandığı analizde Rum Kesiminin İsrail Dışişleri Bakanlığına şikayette bulunduğunu belirtti.

Büyükelçi George Zodiates'ın KKTC ile Hamas arasında bir kıyaslama yaptığını belirten gazete, büyükelçinin "Radikal Filistin grubunun üçüncü ülkelerde çıkarlarını temsil eden bir büroyu kurmaya kalkarsa İsrail'in ne hissedeceğini" sorduğunu yazdı.

Haaretz, KKTC'nin Türkiye'nin aracılığıyla Tel Aviv'de bir temsilcilik kurmaya çalıştığını belirterek İsrail'in de BM'nin kararları uygun olarak hareket ettiğini belirterek "böyle bir temsilciliğin diplomatik niteliğinin olmasını başından reddettiğini" kaydetti.

Buna karşın, başta savunma çevreleri olmak üzere, İsrail'de bazılarının KKTC'nin tanınmasını istediklerini öne süren gazete, bunun üzerine Kıbrıslı Türklerin bir "ticari büro" tercih ettiğini, böyle bir büronun diplomatik statüsü olmamasına karşın faaliyetlerinin yüzde 75'inin, normal bir diplomatik misyon tarafından yürütülen işlerden oluştuğunu kaydetti.

Haaretz, İsrail'in zor durumda olduğunu öne sürerken İsrail Dışişleri Bakanlığının asıl Rumların tepkilerinden çok böyle bir büronun başkaları için örnek oluşturmasından korktuğunu savunurken bu çerçevede Kosova yada Kuzey Iraklı Kürtlerden benzer bir girişim gelmesi olasılığının bulunduğunu belirterek "Ankara buna bayılır" ifadesini kullandı. (ANKA)

(CN/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title