Haberler

İş Sağlığı ve Güvenliği Tasarısı Genel Kurul'da

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Karayollarındaki taşeron işçilerin, ihtiyaçlar doğrultusunda kadroya alınmaları konusunda bir değerlendirmeyi tamamladıklarını, ayrıntılı açıklamayı Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yapacağını bildirdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Karayollarındaki taşeron işçilerin, ihtiyaçlar doğrultusunda kadroya alınmaları konusunda bir değerlendirmeyi tamamladıklarını, ayrıntılı açıklamayı Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yapacağını bildirdi.

Çelik, TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın tümü üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

İş kazalarındaki ve meslek hastalığındaki mevcut tablonun daha da aşağıya çekilmesi için bu düzenlemeleri gerçekleştirdiklerini belirten Çelik, " Türkiye'de 1992'den beri 1000-1200 işçinin hayatını kaybettiğini her yıl görüyoruz. Bu rakam yüksek bir rakamdır. 'Şu dönemde yüksek, bu dönemde düşük' dememiz bir şey ifade etmiyor. Bir kişinin bile hayatını kaybetmesini saygıyla karşılamak mümkün değil" dedi.

Sorunun sadece mevzuat boyutuyla çözülemeyeceğini ifade eden Çelik, "Bu konuda duyarlı bir işverene ihtiyaç var. İşveren duyarlı değilse sizin mevzuatınızın çok iyi olması sorunu nasıl çözecek?" diye sordu.

İşçinin nitelikli, iyi yetişmiş olmasının da önemli olduğunu dile getiren Çelik, "Şimdi, mevzuatı tamamlıyoruz, tamamladık. 2 bin inşaatın 1600'ü durduruluyorsa, inşaat sektöründeki işverenlerin olaylara, iş güvenliğine bakışını, emeğe bakışını ortaya koyması açısından tablo önümüzde. O halde, bu duyarsızlıktan çıkması gerekiyor işverenlerimizin; mutlaka farkındalık anlayışı çerçevesinde davranmaları gerekiyor" diye konuştu.

Taşeron işçiler

Çelik, şunları söyledi:

"4/C'lilerin mağduriyetleri konusuydu. 4/C'li kardeşlerimizle ilgili önemli düzenlemeler yaptık. İş güvenceleri konusunda bir sorun kalmadı. Ücretlerinde ciddi sıkıntılar vardı ve aile yardımı alamıyorlardı. Toplu sözleşmede aile yardımını kendilerine verdik, ayrıca ücretlerinde de yüzde 40'lık bir artış sağladık. Şimdi 1450 ila 1800 lira arasında ücretlerle 4/C'liler şu anda kamuda çalışmakta. Önümüzdeki Ağustos ayında da toplu sözleşme süreci olduğu dikkate alınırsa, ücretlerindeki beklentilere de kavuşacakları inancı içerisindeyim.

Taşeron işçilerle ilgili düzenlemeler yaptık. Asıl işle yardımcı işleri birbirinden ayıran bir düzenleme yaptık. Asıl iş olduğuna dair muvazaa neticesinde yargıya taşınan konularda yargının verdiği kararlardan bir tanesi Karayollarıdır. Bunların kadroya alınmalarıyla ilgili sayın Başbakanımız, Türk-İş'i ziyaretinde açıkça ifade ettiler. Bununla ilgili ayrıntılı bir açıklamayı kendileri yapacaklardır. Fakat ilgili sendika, işçiler, Bakanlık, hükümet olarak bir uzlaşma sağladığımızı ve Karayollarının ihtiyaçları doğrultusunda bu elemanların kadroya alınmaları konusunda bir değerlendirmeyi tamamlamış bulunuyoruz.

Diğer kurumlarda muvazaaya konu olup asıl işçi olduğu şeklinde dava kazananlar ise eğer o kurumda elemana ihtiyaç varsa, kadroya ihtiyaç var ise bunların değerlendirilmesi, değil ise tazminatları ödenmesi şeklinde... Bu, geçmişe dönük sıkıntıları kökten çözecek olan bir düzenlemeyi tamamlamış bulunuyoruz."

Kaynak: AA / Politika

Ahmet Davutoğlu Faruk Çelik Türkiye Politika Güncel Haberler

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

Hastanelerde, onaylı randevu dönemi başlıyor! Bakanlık 10 soruda merak edilenleri yanıtladı

Hastanelerde, onaylı randevu dönemi başlıyor! Bakanlık 10 soruda merak edilenleri yanıtladı

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

Özel: Cumhurbaşkanımıza da Devlet Bey'e de söyledim, el ele verip emekli maaşını asgari ücrete çıkaracağız

Özel: Cumhurbaşkanımıza da Devlet Bey'e de söyledim, el ele verip emekli maaşını asgari ücrete çıkaracağız

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title