Haberler

İran İslam Devriminin 28. Yıldönümü Kutlamaları

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, İran Halkının İlerlemesini İstemeyenler Her Gün Yeni Bir Bahane Ortaya Atıyor.

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, İran halkının ilerlemesini istemeyenler her gün yeni bir bahane ortaya atıyor.

İran'da İslam devriminin 28. yıldönümü dolayısıyla düzenlenen etkinlikler, "nükleer hak arama" gösterilerine dönüştü. İran İslam devriminin 28. yıldönümü yürüyüşleri çerçevesinde bugün sabah 09:00'da yedi ayrı kortejden Özgürlük Meydanı'na yürüyen milyonlarca Tahranlı, "Kahrolsun ABD", "Kahrolsun İsrail", "Nükleer enerji hakkımızdır" sloganları attı. 7 maddeden oluşan yürüyüş bildirisinin okunmasının ardından meydanda milyonlarca kişiye seslenen Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, İran'ın nükleer enerji başta olmak üzere Filistin ve Irak konularında tutumlarını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Ahmedinecad, nükleer enerjiyi İranlı bilim adamlarının dışarıdan hiçbir destek almaksızın geliştirdiğini belirterek, "bilim adamlarımız ve uzmanlarımızın bu başarısı, başkalarının zorlaması ve tehditleriyle bırakılamaz . İran nükleer dosyasının siyasi, hukuki ve teknik boyutları var. İran, Uluslararası Atom Enerji Ajansı (UAEA) bünyesinde ve ajansın sözleşmeleri ışığında faaliyet gösteriyor. Faaliyetlerimiz tamamen hukukidir. Nükleer teknolojimizi tamamen İranlı uzman ve bilim adamlarının geliştirmiş olması da İran için başka bir kazanımdır" dedi.

İran nükleer dosyasının siyasi boyutuna da işaret eden Mahmud Ahmedinecad, şöyle konuştu: "Bütün dünya, İran'ın nükleer meselesinin siyasi olduğunu bilmektedir. 28 yıldır, İran halkının ilerlemesini istemeyenler her gün yeni bir bahane ortaya atıyor. Birkaç yıl önce biz 'size güvenmiyoruz' dediler. İran güven ortamının olması için önemli adımlar attı. Hatta faaliyetlerini durdurdu. Tüm bunlara rağmen ABD ve İngiltere, bazı müphem konular gündeme getirerek İran'a baskı uygulamaya çalışmaktadır. İran doğal olarak baskıları kabul etmeyecektir. Onlar güven ortamının oluşmasını istemiyor. Biz güven ortamını başka yollarla da sağlarız. BM Genel Kurulu'nda nükleer yakıt üretiminin ortak konsensüsle yapılmasını teklif ettik."

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, nükleer programıyla ilgili olarak İran'ın Batı'yla müzakerelere hazır olduğunu, ancak uranyum zenginleştirmesini durdurmayacağını belirtti. Ahmedinecad, konuşmasında şu soruları yöneltti: "Müzakere etmek istiyorsanız neden nükleer programımızı durdurmamız konusunda ısrar ediyorsunuz? Eğer faaliyetlerimizi durdurursak o zaman ne hakkında konuşacağız? Neden sizin nükleer tesisleriniz 24 saat çalışıyor? Neden İran kendi tesislerini kapatmaya zorlanıyor?

"Müzakerelere hazırız ancak adil ve eşit şartlar altında" diyen Ahmedinecad, bölge meselelerini de değerlendirdi.

Filistin'de referandum yapılması gerektiğini belirten Ahmedinecad, şöyle konuştu: "Lübnan'a yönelik yeni bir saldırı sorunu çözemez. Ayrıca biz onlara, Irak'a girmeyin diye nasihat ettik. Onlar ise Irak'ta kitle imha silahları olduğunu iddia etti. Gördük ki orada ne kitle imha silahı var ne de şu anda bir diktatör. Irak'ta her gün yüzlerce kişi ölüyor; şimdi de mezhep çatışması çıkarmak istiyorlar. Bizim diplomatlarımızı da kaçırarak gerginliği tırmandırmak amacındalar"

Ahmedinecad, konuşmasında İran İslam devriminin kazanımlarına da işaret ederek şöyle konuştu: "Başta tıp, sanayi ve tarım olmak üzere kendi kendine yeter bir ülkeyiz. Devrimden önce buğday ithal eden İran, şu an yıllık 1.5 milyar dolarlık tarım ürünü ihraç ediyor. Ayrıca İranlı uzmanlar batılıların çıkardığı AIDS hastalığına da aşı buldu. 9 Nisan'a kadar endüstri, tarım ve özellikle nükleer enerji alanında ilerlemelerle ilgili yeni açıklamalar yapacağız."

(MAA-CY-SŞ-HO-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title