Haberler

İran'ın Nükleer Programı

İngiltere'nin Önde Gelen Düşünce Kuruluşu Chatham House, İran'ın Nükleer Programına Yönelik Askeri Operasyon Başlatılması Durumunda İsrail'in Ödeyeceği Bedelin Yüksek Olabileceğini Belirtti.

İngiltere'nin önde gelen düşünce kuruluşu Chatham House, İran'ın nükleer programına yönelik askeri operasyon başlatılması durumunda İsrail'in ödeyeceği bedelin yüksek olabileceğini belirtti.

Chatham House araştırmacılarından Yossi Mekelberg tarafından hazırlanan raporda, muhtemel bir İsrail hava saldırısının İran'ın nükleer tesislerini yok etmede başarılı olabileceğini ancak bu stratejinin "aşırı derecede riskli" olduğu savunuldu. Mekelberg raporunda, İran'ın Tel Aviv ve Hayfa gibi İsrail şehirlerine kapsamlı balistik füze saldırısıyla karşılık verebileceğini ve saldırılarda "büyük can kaybı" yaşanabileceğini bildirdi.

İran'a yönelik bir askeri operasyonun İsrail'in uzun dönemli çıkarlarına zarar vereceğini belirten Mekelberg, "Saldırının İsrail'in genel güvenliği açısından olumsuz etkileri olur. Bunun siyasi ve ekonomik sonuçları büyük ve kapsamlı olur" dedi.

İsrail tarafından ısrarla yalanlanmasına karşın Tel Aviv'in İran'a yönelik stratejik saldırı planları yaptığını söyleyen Mekelberg, bununla birlikte İsrailli liderlerin Tahran ile Batı arasındaki nükleer uyuşmazlığın diplomatik çözümünden yana olduklarını bildirdi. İsrail halkının, İran'ın nükleer silaha sahip olmak üzere olduğunu düşünmesi durumunda kendini harekete geçmeye mecbur hissedeceğini belirten Mekelberg, özellikle İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad'ın "İsrail'in haritadan silinmesi gerektiği" açıklamasının bunda etkili olacağını anlattı.

İsrail ve Batı için daha büyük tehlikenin İran'daki terörist guruplara bilgi ve teknoloji transferi olduğunu ifade eden Mekelberg, bunun bir terörist saldırıyla sonuçlanabileceğini söyledi.

Londra'daki British American College'da uluslar arası ilişkiler ve siyaset bölümünde ders veren Mekelberg, İran'ın ayrıca bir operasyon durumunda İsrail ve ABD'nin yurt dışındaki çıkarlarına da saldırı düzenleyebileceğini belirtti.

İngiltere'deki bir diğer düşünce kuruluşu olan Oxford Araştırma Grubu, 5 Mart'ta yayınladığı raporda İran'a yönelik bir saldırının Tahran yönetiminin nükleer silah üretimini durdurmak yerine hızlandırabileceği uyarısında bulunmuştu.

(AFP-İB-İB-HO-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title