Haberler

"İran'ın Gazı Kesmesi Yanlıştan Dönüş İçin Vesile Olsun"

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Başkanı Emin Koramaz, "İran'ın Doğal Gaz Sevkiyatını Kesmesinin, Enerji Politikalarında Dışa Bağımlılığın Yarattığı Sonuçları Değerlendirmek ve Yanlış Politikaları Gözden Geçirmek İçin Bir İmkan Olarak Değerlendirilmelidir" Dedi.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Başkanı Emin Koramaz, İran'ın Türkiye'ye doğal gaz sevkiyatını kesmesinin, "enerji politikalarında dışa bağımlılığın yarattığı sonuçları değerlendirmek ve yanlış politikaları gözden geçirmek için bir imkan olarak değerlendirilmesi" çağrısında bulundu.

Koramaz yaptığı açıklamada, "Türkiye mevcut gaz alım sözleşmelerini, alım miktarları, alım fiyatları, ödeme şartları ve benzeri kriterler yönünden 'takrir-i müzakere' konusu yapmalıdır" dedi.

İran'ın Türkiye'ye gaz sevkiyatını durdurmasının, Ocak 2006'da Rusya ve İran'ın, Ocak 2007'de de İran'ın Türkiye'ye sattığı doğal gazı azaltmasını hatırlattığını belirten Koramaz, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Kronikleşen sorun, yoğun kış şartları nedeniyle bugün İran'ın, yarın 'arz sıkıntısı, fiyat sorunu' veya başka bir nedenle Rusya'nın Türkiye'ye sattığı gazı azaltmasıyla açıklanamayacak ve iddiaların aksine 'üç beş gün içinde' çözümlenmeyecek kadar ciddi bir sorundur. Son üç yılın Ocak aylarında yaşanan gelişmeler bu gerçeğe işaret etmektedir.

Sorunun temelinde yıllardır çeşitli siyasal iktidarlarca enerji sektöründe izlenen yerli, yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına ağırlık vermeyen, enerjide serbestleştirme politikaları ve dışa bağımlılık bulunmaktadır."

-TÜRKİYE'NİN ZENGİN KAYNAKLARI DEĞERLENDİRİLMİYOR

Bu "çarpık" politikalar yüzünden, Türkiye'nin zengin linyit ve taş kömürü kaynaklarının yeterli biçimde değerlendirilemediğini belirten Koramaz, bugünkü elektrik üretim kapasitesinin dörtte biri oranında 10 bin MW kapasite ömür yakıtlı santrallerin kurulmadığını, özelleştirileceği gerekçesiyle mevcut linyit yakıtlı santrallerde gerekli iyileştirme, kapasite artırımı, bakım ve onarım çalışmalarının yapılmadığını anlattı. Koramaz, zengin hidrolik kaynaklarının yalnızca dörtte birinin değerlendirildiği, yapımı süren santrallerin süresi içinde bitirilmesi için DSİ'ye yeterli kaynağın aktarılmadığı, yerli rüzgar ve jeotermal kaynaklarından yeterince yararlanılmadığını belirtti. Toplam elektrik enerjisi üretiminin yüzde 23.66'sının, "doğalgaz temin ve üretilen elektriğin satın alma "garantisi verilen özel sektör santrallerinden satın alındığını belirten Koramaz, elektrik üretiminin yüzde 50'sinin doğal gaza dayandırıldığına işaret etti. Koramaz, İthal taşkömürü ile birlikte bu iki girdinin payı yüzde 55'e ulaştığını, doğal gaz temininde Rusya'ya yüzde 63, İran'a yüzde 18 oranında bağımlı olunduğunu ve doğal gaz temin anlaşmalarına Türkiye aleyhine hükümler konulduğunu belirtirken, yeterli kapasitede doğal gaz depolama tesislerinin de zamanında inşa edilmediğini vurguladı.(ANKA)

(ES/NB/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title