Haberler

İran Gerçekçi Çaba İçinde Değil

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Philip Crowley, "İran'ın İster ABD, İster Türkiye, İster P5+1 ile Olsun, Hiçbir Şekilde Çözüm Doğrultusunda Gerçekçi ve Yapıcı Çaba Göstermediğini" Söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Philip Crowley, "İran'ın ister ABD, ister Türkiye, ister P5+1 ile olsun, hiçbir şekilde çözüm doğrultusunda gerçekçi ve yapıcı çaba göstermediğini" söyledi.

Crowley, bir gazetecinin, "Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun İran'da bulunduğu ve herhangi bir uranyum transferinde üçüncü ülke olarak Türkiye'nin arabulucu olabileceğini açıkladığı" şeklinde yorumda bulunması ve bu konuya ilişkin görüşünü sorması üzerine, İran konusunda Türkiye'nin oynayabileceği bir rol bulunduğunu söyledi.

Türkiye'nin İran'ın hemen yanındaki bir komşusu olduğunu ve gelecekte İran hakkında olabileceklerden ilk Türkiye'nin etkileyeceğini ifade eden Crowley, bölgenin parçası olarak İran'ın geleceğinin, ABD ve bölgedeki diğer ülkeler gibi Türkiye için de hayati derecede önemli olduğunun farkında olduklarını kaydetti.

Crowley, İran'ın uranyum değiş tokuşu ile ilgili olarak aracı rolü oynanabilmesi için, öncelikle "gerçekten anlaşmaya istekli bir ülke" olması gerektiğini belirterek, geçen aylar boyunca İran'da bunu göremediklerini söyledi.

Türkiye, uluslararası topluluk, ABD, P5+1 gibi ülkelerin bu konuda "yapıcı bir rol oynamaya istekli olduğunu ve geçen yılın sonbaharında masaya konulan önerilerin ilerletilmesine çalıştıklarını" anlatan Crowley, ancak "İran'ın ister ABD, ister Türkiye, ister P5+1 ile olsun, hiçbir şekilde çözüm doğrultusunda gerçekçi ve yapıcı çaba göstermediğini" savundu.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title