Haberler

Irak Yeni Bir Yolsuzlukla Karşı Karşıya

İşgal Sonrası Mali Yolsuzluklarla Sürekli Başı Derde Giren Irak, Yeni Bir Yolsuzlukla Daha Karşı Karşıya.

İşgal sonrası mali yolsuzluklarla sürekli başı derde giren Irak, yeni bir yolsuzlukla daha karşı karşıya.

Geçtiğimiz yıllarda büyük kısmı savunma ihalelerinde olmak üzere pek çok yolsuzluğun yapıldığı Irak'ta, Devlet Başkanı Yardımcısı Tarık el-Haşimi yeni bir yolsuzluğun daha gün yüzüne çıktığını belirtti.

Devlet Başkanı Celal Talabani'nin Sünni yardımcısı el-Haşimi, Ziraat Bakanlığı'na gerçekleştirdiği ziyaret sonrası yaptığı açıklamada, ismini açıklamadığı bazı bakanlıkların, idari ve mali yolsuzluklar içinde olduğunu ifade etti.

Yaşanan yolsuzlukları "utanç verici" olarak nitelendiren el-Haşimi, kabinedeki bazı bakanlıklarda yaşanan yolsuzluklarla ilgili ellerinde bir dizi belge bulunduğunu, bunu adli makamlara ileteceğini söyledi.

Adları bu tür mali yolsuzluklara karışanların cezalandırılacaklarını da açıklayan Tarık el-Haşimi, bazı bakanlıklarda üst düzey görevlerde bulunan kesimlere seslenerek, bu kişilerden mensup oldukları parti ve siyasi hareketler çıkarına çalışmamalarını da istedi.

Başbakan Maliki'den konuyla ilgili gereken önlemlerin alınmasını isteyen Irak Devlet Başkanı Yardımcısı, hangi bakanlıklarda yolsuzluk yapıldığına dair bir açıklamada bulunmadı.

Benzer yolsuzluklar, ülkenin kuzeyinde bulunan KDP ve KYB partilerinin ittifakındaki Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi'nde yaşanmıştı.

Kuzey Irak'ta akraba kayırmacılığına dayalı yolsuzluk, yerel iktidarın kötüye kullanıldığını ortaya koyarken, bu bölgedeki son yolsuzluk, Kuzey Irak'taki bölgesel yönetime ayrılan yıllık bütçenin bir kısmını oluşturan 300 milyar Irak Dinarı'nın ortadan kaybolması ile gerçekleşmişti.

Irak'ta işgalden önce de pek çok yolsuzluk yaşanmıştı. Yaşanan yolsuzluklar arasında özellikle milyarlarca doları bulan, çoğunlukla Polonya ve Pakistan ile imzalanan savunma ihalelerinde gerçekleşmişti. Söz konusu yolsuzluklara, Iraklı yetkililerin yanı sıra, Amerikan ordu ve istihbaratındaki yetkililerin de adı karışmıştı.

Irak, Uluslararası Saydamlık Örgütü'nün her yıl düzenlediği Küresel Yolsuzluk Raporu'nda dünya sıralamasında hep ilk sıralarda yer alıyor.

(SK-NO-NO-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title