Haberler

Irak'ın En Büyük Sünni Grubu Hükümetten Çekildi

Irak'ta Sünniler'i Temsil Eden En Önemli Siyasi Hareket Olan Irak Uzlaşma Cephesi, Taleplerinin Karşılanmamasını Gerekçe Göstererek Hükümetten Çekildiğini Açıkladı.

Irak'ta Sünniler'i temsil eden en önemli siyasi hareket olan Irak Uzlaşma Cephesi, taleplerinin karşılanmamasını gerekçe göstererek hükümetten çekildiğini açıkladı.

Irak Başbakan Yardımcısı Berham Salih, Sünni grubun hareketini, Irak'ta Anayasa'nın kabul edilmesinden bu yana yaşanan en büyük siyasi kriz olarak niteledi.

Kabinede 6 bakanlığı bulunan Irak Uzlaşma Cephesi, daha önce Başbakan Nuri el-Maliki'nin tavrını protesto amacıyla Sünni üyelerin bakanlar kurulu toplantılarına katılmayacağını açıklamıştı.

Irak Uzlaşma Cephesi, hükümete dönmek için, Maliki hükümetinin Şii milis gruplarını dağıtmasını, hükümetin insan haklarına bağlılık taahhüdünde bulunmasını ve haklarında bir suçlama bulunmadığı halde gözaltında tutulanların salıverilmesini istiyordu. Parti, bu taleplerin bir hafta içinde karşılanmaması durumunda hükümetten çekileceğini açıklamıştı.

275 üyeli mecliste 44 sandalyesi olan grup daha önce de, tartışmalı isimlerden Mahmud Meşadani'nin meclis başkanlığından alınması üzerine başlattığı boykotu, bir ay sonunda, Meşadani'nin görevine iadesi ardından noktalamıştı.

Iraklı Sünniler, gerek Maliki'yi gerekse selefi İbrahim Caferi'yi Sünniler'e karşı olumsuz bir tavır izlemekle suçluyor. Sünniler ayrıca, güvenlik kuvvetleri içine sızan Şii militanların Sünniler'i hedef aldığını belirtiyor.

Geçen yıl İçişleri Bakanlığı'na bağlı bazı merkezlerde Sünniler'in alıkonduğunun ortaya çıkması da Şiiler'e yönelik güveni sarsan bir skandal olmuştu.

(BBC-İB-İB-SN-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

Sülfür gazı nedir, zararlı mı, ölümcül mü? Menkul kıymet tesisi nedir, ne anlama gelir? 4. eleme adayı kim oldu? Survivor haftanın eleme adayları ki potada kimler var 9 Mayıs Perşembe? 9 Mayıs2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 9 MayısResmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 9 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 9 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 9 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 9 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 9 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 9 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 9 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 9 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 9 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 9 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 9 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Beşiktaş Trabzonspor maçı ne zaman ZTK 2024?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title