Haberler

IMF'yi Oyalamadık, Hazine Planına Onlardan Gelecek Tek Kuruşu Koymadık

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslarası Para Fonu (IMF) ile Görüşmeleri Değerlendirirken, Hiç Bir Zaman 'Bunları Oyalayalım' Diye Düşünmediklerini, IMF Programını Belirsizliğe Karşı Sigorta Olarak Gördüklerini Söyledi. Şimşek, Borcun Çevrilemeyeceği Endişelerine Karşı, Finansman Programında IMF'den Gelecek 1 Kuruşun Hesaplanmadığını Hatırlattı.

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslarası Para Fonu (IMF) ile görüşmeleri değerlendirirken, hiç bir zaman ’bunları oyalayalım’ diye düşünmediklerini, IMF programını belirsizliğe karşı sigorta olarak gördüklerini söyledi. Şimşek, borcun çevrilemeyeceği endişelerine karşı, finansman programında IMF’den gelecek 1 kuruşun hesaplanmadığını hatırlattı.

Lipsky daha uzlaşmacı

Davos’taki zirvede NTV ve CNNTürk’e açıklamalar yapan Mehmet Şimşek, ara verilen görüşmelere ilişkin şu bilgileri verdi: "Biz hiçbir aşamada ’bunları oyalayalım, piyasaları oyalayalım, zamanlamasını önceden belirleyelim de ona göre yapalım’, böyle bir değerlendirmemiz olmadı. Sadece benim irademe kalmış olsa tabi ki dün bitirmek isterdim ama iki tarafın da iradesi gerekiyor. Bu görüşmelerde iki taraf var. İki tarafın bir genel program üzerinde anlaşması gerekiyor. Bu sürecin bir miktar uzadığının da farkındayız. Uluslararası ilişkilerimizi pragmatik yapı üzerine oturtuyoruz buna devam edeceğiz. IMF ile programa ilişkin müzakereler burada da devam ettik, orada müzakere konusu olan bazı sorunlar var onları ortak akılla çözmeye çalıştık. (IMF Birinci Başkan Yardımcısı John) Lipsky çözüm konusunda biraz daha uzlaşmacı."

Belirsizliğe karşı sigorta

IMF ile görüşmelerin sonucuna ilişkin ’gün veremeyeceğini’ söyleyen, bunun her iki tarafı da igilendirdiğini vurgulayan Şimşek, "Edindiğim izlenim IMF ile sorunların çözülebileceği yönünde" diye konuştu. Şimşek, "IMF programına belirsizliğe karşı sigorta olarak bakıyoruz" derken, IMF ile anlaşılmazsa Türkiye’nin borcunu çevirmede sıkıntı yaşayabileceğine ilişkin yorumları, "çok yüzeysel ve ordan-burdan alınan bir takım bilgilerle sınırlı" buldu. Şimşek, sözlerine şöyle devam etti: "Kötü bir senaryo çizelim ve IMF programının olmadığını varsayalım. Her şeyden önce Hazine bu yılın başında bir finansman programı yayınladı. 2009 yılına ilişkin borcun nasıl çevrileceğine dair ve bunun kaynaklarını ortaya koydu. Orada IMF’den bir tek kuruş yok. Geçen sene yapılan ve şu anda bitme sürecinde olan özelleştirmeler dışında bir özelleştirme varsayılmadı. Dışardan borçlanma imkanlarının da sınırlı olacağını varsayalım, bütün bunlara rağmen borç çevirme rasyosu oranı yaklaşık yüzde 78’lerde."

IMF’den bir tek kuruş yok

"Finansman programında IMF’den gelecek 1 kuruş hesaplanmadı" diyen Mehmet Şimşek, bir programa bakış açılarını ise şöyle anlattı: "Kötü bir program yapmaktansa iyi bir program yapalım, gecikmiş olsun. IMF olsa da olmasa da, Türkiye’nin mutlaka bir programla birlikte önümüzdeki döneme ilişkin kendisini konumlandırması lazım. Bu sadece benim fikrim değil, buna hükümet de inıyor. Ekonomik faaliyetlerde bir küçülme olması durumunda gelirler de azalıyor. O zaman bütçenin daha gerçekçi bir konuma getirilmesi gerekiyor. Bunu IMF olsa da olmasa da yapmamız lazım, bu bir gerçek. Her halükarda bir programla devam edeceğiz. Gerekirse daha fazla önlem alacağız."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title