Haberler

İki Doğum Tarihi Başına Dert Oldu

Köln'de Yaşayan 84 Yaşındaki Süleyman Şen, E-pasaport İçin Başvurunca İki Farklı Doğum Tarihi Olduğu Ortaya Çıktı.

Köln'de yaşayan 84 yaşındaki Süleyman Şen, e-pasaport için başvurunca iki farklı doğum tarihi olduğu ortaya çıktı.

16 Aralık 1926 doğumlu Süleyman Şen'e 10 gün sonra verilecek yeni pasaportunda doğum tarihi 1 Temmuz 1926 yazacak. Bunun kendisine Alman makamları nezdinde sorun yaşatacağını belirten Süleyman Şen hatanın düzeltilmesini bekliyor.

Almanya'nın Köln kentinde yaşayan 84 yaşındaki Süleyman Şen 17 Mart'ta pasaportunu değiştirmek için Köln Başkonsolosluğu'na başvurunca ortaya iki farklı doğum tarihi çıktı. Ford fabrikasından emekli Süleyman Şen, 16 Aralık 1926 olan doğum tarihinin, kendisine verilen e-pasaport başvuru formunda 1 Temmuz 1926 olduğunu görünce şok oldu. Yanlışlığın düzeltilmesini isteyen evli ve iki çocuk babası Şen'e memur, nüfus kayıtlarında doğduğu ay ve yıl görünmediği için sistemin kendiliğinden doğum tarihini 1 Temmuz olarak verdiğini söyledi. Süleyman Şen'e 10 gün sonra üzerinde şimdikinden farklı bir doğum tarihi yazılı pasaport verilecek. Bugüne kadar tüm resmi evraklarda doğum tarihinin 16 Aralık 1926 olduğunu belirten Süleyman Şen, hatanın bir an önce düzeltilmesini bekliyor.

Süleyman Şen yaşadıklarını şöyle anlattı

?Ben Bulgaristan doğumluyum ve 1951'de ailemle Türkiye'ye geldim. Bulgaristan'dan getirdiğim resmi evrakta doğum tarihi olarak yalnızca 1926 yazıyordu. Türkiye'de 4 yıl yaşadıktan sonra 1955 yılında Almanya'ya göç ettim. O zaman da pasaportumda doğum tarihim sadece 1926 olarak görünüyordu. Gün ve ay yoktu. Alman makamları bana zorluk çıkardılar. Bunun üzerine Türkiye'de dava açarak doğduğum günü ve ayı 16 Aralık olarak kaydettirdim. O tarihten beri Almanya ve Türkiye'de yaptığım tüm işlemlerde ve evrakımda doğum tarihim 16 Aralık 1926 olarak geçiyor. Şimdiki pasaportumun süresi 30 Mart 2011 tarihinde doluyordu. Bu yüzden 17 Aralıkta Köln Başkonsolosluğu'na e-pasaport başvurusunda bulundum. Memurun bana verdiği başvuru belgesinde doğum tarihim 1 Temmuz 1926 olduğunu gördüm.?

ALMAN MAKAMLARINA NASIL ANLATACAĞIM

?Bunun nedenini sorduğumda memur bana, kayıtlarda doğduğum gün ve ay gözükmediği için bilgisayarın otomatik olarak 1 Temmuz tarihini işlediğini söyledi. Nüfusta doğum günü ve ayı belirsiz olanlara 1 Ocak veya 1 Temmuz günü veriliyormuş. Ben bu hatayı düzeltmelerini istediğimde bunu yapamayacağını belirtti. Oysa benim şu anki pasaportumda bile doğum tarihim 16 Aralık 1926 olarak yazılı. On gün sonra yeni pasaportumu almaya gideceğim ve bana bugüne kadarkinden farklı bir doğum tarihi yazılı pasaport verecekler. Pasaportumu aldıktan sonra gideceğim yabancılar dairesi bu iki farklı doğum tarihinin nedenini soracak. Bunu Alman makamlarına nasıl izah edeceğim Derdimi kimseye anlatamıyorum. Türk yetkililerin bu hatayı düzeltmelerini bekliyorum. Ben mahkemelerle uğraşmak istemiyorum. Doğum tarihimi elimdeki resmi belgelerle ispat edebilirim.?

Anna Şen ise eşi Süleyman Şen'in kalp ve şeker hastası olduğunu belirterek, ?Doğum tarihi ile ilgili sorundan ötürü çok stres yapıyor. Sağlığına bir zarar gelmesinden korkuyorum? diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title