Haberler

İki ayda 92 kişi hayatını kaybetti! Yasak olmasına rağmen internetten etil alkol satışı devam ediyor

Güncelleme:

Ekim ayında İzmir'de hortlayan ve son olarak Bursa'da görülen sahte içki, 69 günde 92 kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu. Ekim ayında yapılan düzenleme ile internet üzerinden etil ve metil alkolün satışı yasaklanmıştı. 1 Aralık itibarıyla tamamıyla yasak olmasına rağmen internet üzerinden satışlar devam ediyor.

Yasa dışı yoldan kazanç elde etmek amacıyla üretilip satılan sahte içki, can almaya devam ediyor. 9 Ekim'de İzmir'de 4 kişinin ölümüyle ülke gündemine gelen sahte içki, aradan geçen 69 günde 14 ilde 92 kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu.

İki ayda 92 kişi hayatını kaybetti! Yasak olmasına rağmen internetten etil alkol satışı devam ediyor

İNTERNETTEN SATIŞI YASAKLANDI

Yaşanan hadiselerin ardından insan hayatını tehlikeye atan bazı maddelerin tedarikinin kolay elde edilmesinin önüne geçmek için Tarım ve Orman Bakanlığı harekete geçti. 1 Ekim 2020 tarihinde yayımlanan Resmi Gazete'nin 31261 sayısında etil alkol ve metanolün üretimi ile iç ve dış ticaretine ilişkin usül ve esas hakkında değişiklik yapılarak etil alkol ve metil alkolün internetten satışı yasaklandı. İlgili yönetmelikte "evsel kullanım amaçlı etil alkol" ibareleri "genel" ibaresi ile değiştirildi.

1 ARALIK'TA SÜRE DOLDU

Bakanlığın söz konusu ürünlere yönelik getirdiği yasağa ilişkin kararda üretici ve satıcı firmalara 60 günlük geçiş süresi tanınmıştı. Bakanlığın tanıdığı 60 günlük süre 1 Aralık itibariyle sona erdi.

İki ayda 92 kişi hayatını kaybetti! Yasak olmasına rağmen internetten etil alkol satışı devam ediyor

ÜÇ AYLIK İADE SÜRECİ

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 60 günlük geçiş süresinin ardından söz konusu ürünler piyasaya arz edilemeyecek ve satış belgeli yerlerde bu süreden sonra bulunan ürünler, ise ithalatçısı veya üreticisine üç ay içinde iade edilecek. Bakanlık, etil alkol, metanol ve alkollü içkiler piyasasının güvenliğinin tesisi için izin, izleme ve takip tedbirleri alacak ya da aldıracak.

İki ayda 92 kişi hayatını kaybetti! Yasak olmasına rağmen internetten etil alkol satışı devam ediyor

YASAĞA RAĞMEN SATIŞ YAPIYORLAR

Yeni Şafak'ta yer alan habere göre, düzenlemede tanınan iki aylık sürenin 1 Aralık itibariyle sona ermesine rağmen internet üzerinden çok sayıda sitede söz konusu ürünlerin satışının devam ettiği görüldü. Etil alkol satışı yapan kimi sitelerin ise Google üzerinden reklam vererek aramalarda sitelerini öne çıkarması ve ürünler üzerinde ciddi anlamda indirim yapması kafaları da karıştırdı.

İKİNCİ EL EŞYA UYGULAMASINDA BİLE VAR

Öte yandan bakanlık tarafından internette satışı yasaklanan etil alkol popüler uygulamalarda da ortaya çıkıyor. İkinci el eşya satışı yapılmasını sağlayan bir platform üzerinden verilen ilanlarda açıklama kısmına ise etil alkolden çeşitli türlerde hangi alkollerin nasıl yapılacağına ilişkin de bilgi paylaşılması dikkat çekiyor.

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Aralık İzmir Haberler

500

Yorumlar (22)

acı ama gerçek:

içmeyin olsun bitsin ne anlıyorsunuz ki o kadar su için desek içemezssiniz benim için sıkıntı yok ayyaşlar düşünsün

11
17
yanıtYanıtla
fad:

devletin işleri işte. ne dıye 20 lıramalıyetı olan seyı 200 lıraya satıyorsun? hangı ulkede bu var?

17
8
yanıtYanıtla
ömer turan:

sebebi rakıya aşırı zam yapılmasıdır. kaçakcılık hortlar yeraltı mafya hayat bulur. içkiyi yasaklayamazsınız. insanlar kolonya içer. tekeli özelleştirdin ne oldu.

13
6
yanıtYanıtla
Miya:

Sanki çok iyi bi haltmış gibi konuşuyon la

yanıt0
yanıt0
nec:

bu ölümlerin sorumlusu alkole vs sürekli fahiş zam yapanlardır. . normalde 3 tlye satılacak mal''ı sen kalkıpta üzerine 12 tl civarı vergi koyarsan olacağı budur ne bekliyorsunuzki ? ( biri çıkıpta ozaman içmesinler falan demesin. bu zam sadece alkol değil yeme içme herşye yapılıyor. . )

8
7
yanıtYanıtla
farklı:

hayatımda hiç kullanmadım. kullanmam da ama internet satışını da yasaklayıp karaborsa olmasına ve elden satışlara neden olmamak lazım. içkide indirim yapılsa daha iyi gibi olur. içen insanlar ölmez en azından. bir insan kolay yetişmiyor.

10
4
yanıtYanıtla
Daha Farklı:

Evet bir insan kolay yetişmiyor. Bile bile ölümü seçen insana dokunulmamalı

yanıt4
yanıt8
vatandaş:

etil değil metil alkol zehirler abi anlayın şunu

9
3
yanıtYanıtla
I K:

Vergilerle fiyatların geldiği noktadan sonra olacağı bu. Akıllarınca yasakla önleyeceklerini sananların yanılgısıdır.

7
4
yanıtYanıtla
COŞKUN:

Bu işte buyuk hata var onu bunu karıştırıp her turlu içkiyi yaptığını iddia edenler var tamam yapılıyorda viski de votka da görünüş ve tad olarak oluyor fakat uzmanlar uzun vadede nasıl zarar vereceği belli olmayan nesnelerin tuketilmesi risklidir diyor her ne kadar aynısını yaptım desede içiciler, bu fabrikalar salak mı aylarca yıllarca fıçılerda tutuluyor bu viskiler rakılar damıtılıyor dinleniyor bekletiliyor o zaman sabah yapıp akşam satsınlar bu uyanıklar gibi

5
5
yanıtYanıtla
Tüm 22 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title