Haberler

Hitit Uygarlığı Gün Yüzüne Çıkıyor

Çorum Müze Müdür Vekili Dr. Önder İpek, Çorum Genelinde 2006'da Yapılan Kazı ve Çalışmalarda Müzelere 297 Adet Eser Kazandırıldığını Söyledi.

Çorum Müze Müdür Vekili Dr. Önder İpek, Çorum genelinde 2006'da yapılan kazı ve çalışmalarda müzelere 297 adet eser kazandırıldığını söyledi.

Çorum Müzesi Müdür Vekili Dr. Önder İpek, Uğurludağ İlçesi'ne bağlı Resuloğlu kazılarında 4 bin yıllık mezarların açıldığını belirterek, yeni bulgular elde edildiğini bildirdi.

Çorum Müze Müdürlüğü'nün 2006 yılında yaptığı çalışmaları değerlendiren Dr. Önder İpek, kazıların Çorum açısından oldukça önemli oludğunu ve bulunan bulguların, geçmiş tarihlerin yaşantıları ile ilgili geniş bilgiye ulaşılmasını sağladığını kaydetti.

Dr. Önder İpek, Kültür ve Turizm Bakanlığı onayı ile Çorum Müzesi tarafından kazı çalışmaları yürütülen Sungurlu'ya bağlı Boyalıhöyük ve Uğurludağ'a bağlı Resuloğlu kazılarında 2006 yılı içerisinde 42 eser elde edildiğini ifade etti. Boyalıhöyük'te bazı noktalarda yapılan sondajlarla M.Ö. 3 bin yılana inildiğini dile getiren Dr. İpek, Resuloğlu'nda ise Orta Anadolu'ndaki en önemli mezar kazısının gerçekleştirildiğini vurguladı. Önder İpek, bu kazılarda Eski Tunç Çağı'na ait yaklaşık 4 bin yıllık mezarlıkta 2002 yılından bu tarafa yapılan kazılar sonucunda 154 adet mezar açıldığını da sözlerine ekledi.

Müze Müdür Vekili Dr. İpek, Resuloğlu ve Boyalıhöyük kazılarının 2007 yılında da devam etmesi amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı'na yazı gönderdiklerini, onay alınması halinde iki yörede kazıların Temmuz ayından itibaren yeniden başlatılacağını açıkladı.

KAÇAK KAZILAR ÖNLENDİ

Resuloğlu yöresinin zengin bir tarihi mirasa sahip olduğunu, mezarlığın da çok önceleri kaçak kazı yapanlar tarafından hayli tahrip edildiğini kaydeden Dr. Önder İpek, tahribatın önlenmesi amacıyla burada resmi kazı yapılması önerisinin sunulduğunu ve Bakanlığın da onay vermesiyle başarı elde edildiğini kaydetti. Bu kazılarla Çorum müzelerine önemli eserler kazandırıldığını da ifade eden Dr. Önder İpek, Resuloğlu'nda Orta Anadolu'ndaki en önemli mezar kazısının gerçekleştirildiğini vurguladı.

YAPILAN KAZILARLA HİTİT UYGARLIĞI GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR

Çorum'da sürdürülen kazıların önemli olduğunu ifade eden Dr. Önder İpek, Resuloğlu kazılarında 2002 yılından bu tarafa toplam 154 mezar açıldığını belirtti. Açılan mezarlarda insan isteletlerinin yanısıra, insanların ölmeden önce kullandıkları bazı eşyalarının da mezardan çıktığını anlatan Dr. İpek, kadın mezarlarından genellikle takı türü eşyaların, erkek mezarlarından da kama veya benzeri kesici aletlerin çıktığını belirtti.

MÜZEYE 297 ESER KAZANDIRILDI

2006 yılındaki çalışmalarda Resuloğlu kazılarında 32, Boyalıhöyük kazılarında da 10 olmaz üzere iki bölgeden 42 eserin müzeye kazandırıldığını vurgulayan Dr. Önder İpek, Alacahöyük, Boğazköy, Şapinuva'daki kazılar ile vatandaştan satın alma, emniyet ve jandarma tarafından yakalanan eserlerle birlikte Çorum, Alacahöyük ve Bogazköy müzelerine toplam 297 eserin kazandırıldığını kaydetti.

MÖ. 1650 YILINA AİT BULGULARA ULAŞILDI

Çorum Müze Müdür Vekili Dr. Önder İpek, Sungurlu İlçesi'ne bağlı Boyalıhöyük'teki kazılarda bu yıl Milattan Önce 1650 yıllarına ait bulgular elde edildiğini, bu bölgede geçen yıllarda bazı noktalarda yapılan sondajlarla M.Ö. 3 bin yılana inildiğini açıkladı

Boyalıhöyük kazılarının Doç. Dr. Tunç Sipahi başkanlığında yürütüldüğünü ifade eden Dr. İpek, bölgede 4 yıldır devam eden kazılardan önemli eserler çıktığını dile getirdi.

Kazıların 2007 yılında da aksamadan yürütülmesi amacıyla Bakanlık nezdinde gerekli girişimleri yaptıklarını anlatan Dr. Önder İpek, Bakanlık olurunun çıkması halinde Temmuz ayında çalışmaların kaldığı yerden devam edeceğini söyledi.

(ES-BÖ-ÖK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title