Haberler

Hijyenik Koşullarda Yapılmayan Piercinge Dikkat

Afyonkarahisar Kocatepe Üniversitesi (Akü) Tıp Fakültesi Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Altındiş, Hijyenik Koşullarda Yapılmayan Piercing ile Pek Çok Enfeksiyon Etkeni Bakteri ve Virüsün Bulaşabileceğini Söyledi.

Afyonkarahisar Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Tıp Fakültesi Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Altındiş, hijyenik koşullarda yapılmayan piercing ile pek çok enfeksiyon etkeni bakteri ve virüsün bulaşabileceğini söyledi.

Konuyla ilgili bilgiler veren Doç. Dr. Altındiş, dövme, vücuda uygulanan piercing ve kalıcı makyajın son dönemlerde tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de popüler hale geldiğini kaydetti. Bunlardan özellikle piercingin hijyenik olmayan koşullarda, sağlık eğitimi almamış bireylerin ellerinde ve steril olmayan aletlerle yapıldığında bulaşıcı hastalıklara davetiye çıkardığını kaydeden Altındiş, "Ülkemizde piercingin nasıl uygulandığına dair veriler bir anket araştırması yardımıyla toparlanmış, bazı merkezlerde sağlık personeli olmayan bireyler tarafından eldivensiz olarak, steril olmayan malzemelerle bölgesel mikroplardan arındırma ve uyuşturma yapılmaksızın uygulandığı bilgilerine ulaşılmıştır. Hijyenik koşullarda yapılmayan piercing uygulamaları ile pek çok enfeksiyon etkeni bakteri ve virüs bulaşabilir. Piercingin ülkemizde hangi koşullarda yapılabileceği ve bakım standartlarının da neler olabileceğinin belirlenmesinin gerekliliği açıktır" diye konuştu.

Geçmiş yıllarda hijyenik olmayan koşullarda yapılan dövme ve piercing sonucu birçok kişiye Hepatit bulaştığını vurgulayan Altındiş, "Daha sonraki yıllarda gerek ABD'de, gerekse Avrupa ülkelerinde dövme, piercing ve kalıcı makyaj uygulamalarında birtakım yasal kurallar konuldu. Uygunsuz koşullarda yapılan piercing ile kanla bulaşabilen virüsler, hepsinin başında da Hepatit B-C, HIV bulaşabilir. Bunun yanı sıra yara yerindeki bakteri enfeksiyonları ve mantar enfeksiyonları da bir yan etki olarak gözlenebilir. Dile uygulanan piercingin diş kaybına kadar giden diş eti enfeksiyonlarına neden olabileceği, kulak kıkırdağına yapılanın ise kıkırdak çürümesi yapabileceği gösterilmiştir. Bunun dışında piercing nereye uygulanırsa, gerek bölgesel ve gerekse yaygın enfeksiyonlara neden olabilmektedir" şeklinde konuştu.

Söz konusu uygulama ve kullanım sorunlarından kaçınmak için bazı önerilerde bulunan Doç Dr. Mustafa Altındiş, şunları söyledi:

"Hijyenik piercing uygulaması ve bakımı, en az bir pratisyen hekimin olduğu sağlık kuruluşunda uygulanmalıdır. Ön bir cilt dezenfeksiyonu, steril ilk defa size kullanılacak bir ürün, eldivenli ve maskeli uygulama, dezenfektanlar ile uygulama sonrası ileri bakım ve belli sürelerle kontroller yapılması gerekir."

(SY-ŞT-CC-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı? Arka Sokaklar CANLI izle! 26 Nisan Cuma KANAL D Arka Sokaklar yeni bölüm full HD canlı yayın izle! Ateş Kuşları CANLI İZLE! 26 Nisan Ateş Kuşları 52. Yeni bölüm CANLI YAYIN! Ateş Kuşları FULL İZLE! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Tolga Daşkıran neden tutuklandı? İkinci Kadir Şekerci davası olayı ne, ne zaman oldu? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 9. bölüm TRT 1 HD izleme linki! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! Göz seğirmesi neden olur? Göz seğirmesi belirtileri, ne anlama geliyor? Fatih Mehmet Maçoğlu'nun yeni işi ne? Maçoğlu'nun yeni mesleği ne oldu? ANOREKSİYA NEDİR? Nihal Candan'ın hastalığı anoreksiya ne, belirtileri neler? İntegral müfredattan ne zaman kaldırılacak? Yeni müfredat belli oldu mu? Yeni müfredat hangi sınıfları kapsayacak?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title