Haberler

Hazine Mayıs'ta Piyasadan 4.5 Milyar YTL Borçlanacak

Hazine, Vadesi Gelen Eski Borçları Dolayısıyla Piyasaya 6.2 Milyar YTL'lik Geri Ödeme Gerçekleştireceği Mayıs Ayında Yapacağı Üç İhalede Piyasadan Borçlanmasını 4.5 Milyar YTL'de Tutacak. Hazine'nin Mayıs Ayındaki Toplam İç Borç Geri Ödemesi 8.6 Milyar, Toplam İç Borçlanması da 4.7 Milyar YTL Olacak, IMF'den Gelecek Kredi Dilimi ile Birlikte Toplam Borçlanma İse 9.4 Milyar YTL'ye Ulaşacak.

Hazine, vadesi gelen eski borçları dolayısıyla piyasaya 6.2 milyar YTL'lik geri ödeme gerçekleştireceği Mayıs ayında yapacağı üç ihalede piyasadan borçlanmasını 4.5 milyar YTL'de tutacak.

Hazine'nin Mayıs ayındaki toplam iç borç geri ödemesi 8.6 milyar, toplam borçlanması da IMF'den gelecek kaynakla birlikte 9.4 milyar YTL olacak, 600 milyon YTL'lik de dış borç servisi gerçekleştirilecek.

Hazine, Mayıs ayı iç borçlanma stratejisini açıkladı. Buna göre Hazine, Mayıs ayı boyunca toplam 8 milyar 597 milyon YTL'lik iç borç geri ödemesi gerçekleştirecek. Bunun da 6 milyar 159 milyon YTL'si piyasaya, 2 milyar 227 milyon YTL'si Merkez Bankası'na, 212 milyonu ise rekabetçi olmayan teklif (ROT) satışları kapsamında yapılan ihraçlar dolayısıyla kamu kuruluşlarına itfa edilecek.

Mayıs ayı iç borç geri ödemelerinin 2 milyar 426 milyon YTL'si YTL cinsi, 6 milyar 172 milyonu ise döviz cinsi senet ihraçları dolayısıyla gerçekleştirilecek.

-YÜKLÜ İTFA AY SONUNDA-

Hazine, 7 Mayıs'ta tamamı piyasaya olmak üzere gerçekleştireceği 79 milyon YTL'lik ödemeden sonra 10 Mayıs'ta Merkez Bankası'na 2 milyar 227 milyon YTL'lik ödeme gerçekleştirecek. Tamamı piyasaya olmak üzere 14 Mayıs'ta 75 milyon YTL itfada bulunacak Hazine, 28 Mayıs'ta ise 6 milyar 217 milyon YTL ile ayın en yüklü geri ödemesini gerçekleştirecek. Bunun 6 milyar 5 milyon YTL'si piyasaya, 212 milyon YTL'si de ROT satışları kapsamında kamu kurumlarına yapılacak.

-MAYIS'TA ÜÇ İHALE-

Hazine, Mayıs ayı iç borç geri ödemelerinin finansmanı kapsamında ay boyunca üç iç borçlanma ihalesi yapacak. 6 Mayıs'ta 20 ay (616 gün) vadeli YTL cinsi iskontolu tahvil ve 4 yıl (bin 379 gün) vadeli TÜFE'ye endeksli devlet tahvili ihracına yönelik iki ihale birden yapacak olan Hazine, 27 Mayıs'ta da 3 yıl (bin 92 gün) vadeli dolar cinsi sabit kuponlu tahvil ihracı için ihaleye çıkacak.

-TOPLAM İTFA 9.2 MİLYAR YTL-

Mayıs ayında 8.6 milyar YTL iç borç geri ödemesi bulunan Hazine'nin gerçekleştireceği 600 milyon YTL tutarındaki dış borç servisi ile birlikte toplam itfası 9.2 milyar YTL'ye ulaşacak.

Söz konusu itfaların 4.5 milyar YTL'lik kısmını piyasadan, 200 milyon YTL'de ROT satışlarıyla olmak üzere toplam 4.7 milyar YTL'sini iç borçlanmayla karşılayacak olan Hazine, stand-by'ın son gözden geçirmesinin IMF yönetimince onaylanmasıyla serbest bırakılacak 2.2 milyar SDR (4.7 milyar YTL) tutarında bir imkana kavuşacak. Böylece Hazine, iç ve dış borçlanma yoluyla toplam 9.4 milyar YTL'lik bir kaynağa kavuşacak. Mayıs ayında 7.6 milyar dolar da faiz dışı fazla bekleyen Hazine'nin kasasında 7.8 milyar YTL'lik artış öngörülüyor. (ANKA)

(NUR/NB/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title