Haberler

Hava-iş: "Amacımız Grev Değil Ama Bizimle Restleşmesinler"(2)

Hava-iş Genel Başkanı Atilay Ayçin Grevsiz Ama Çalışanları Mağdur Etmeden Getirilecek Her Türlü Teklife Açık Olduklarını İfade Ederek, "Önümüzdeki Hafta Sonuna Kadar THY Yönetimine Süre Veriyoruz. Ama Uzun Uzadıya, Yaz Sezonunun Bitimini Bekleyemeceğiz. Herşeyin Bir Sınırı Var. Beş Aydır Bekliyoruz, Bir Beş Ay Daha Beklemeye Tahammülümüz Yok" Dedi.

Hava-İş Genel Başkanı Atilay Ayçin, THY ve Teknik AŞ'de gerçekleştirilen grev oylamasından "evet" sonucu çıkmasına galip-mağlup yaklaşımıyla bakmadıklarını belirterek, "Amacımız grev değil, grevi bir tarafta tutuyoruz. İyi niyetli çabalarımız karşılık görmezse inatla mevcut teklifte ısrarcı davranırlarsa; biz grev konusunda tecrübeli bir sendikayız. Bizimle bu konuda restleşmesinler. Her türlü restlerini görürüz" dedi. Grevsiz ama çalışanları mağdur etmeden getirilecek her türlü teklife açık olduklarını yineleyen Ayçin, "Önümüzdeki hafta sonuna kadar THY yönetimine süre veriyoruz. Ama uzun uzadıya, yaz sezonunun bitimini bekleyemeceğiz. Herşeyin bir sınırı var. Beş aydır bekliyoruz, bir beş ay daha beklemeye tahammülümüz yok" diye konuştu.

Hava-İş Başkanı Ayçin, Hava-İş Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısıyla, THY ve Teknik AŞ'deki grev sürecine ve son duruma ilişkin açıklamalarda bulundu. Her iki şirkette toplam 12 bin 345 çalışanın grev oylamasına katıldığını ve bu oranın toplam çalışan sayısının yüzde 99'una karşılık geldiğini anlatan Ayçin, yasa gereği grev oylamasına katılma hakkı olan ancak sendika üyes olmayan bin 300 civarındaki personelin blok olarak "hayır" oyu kullanmak zorunda bırakıldığını savundu. THY yönetiminin hala "hayır" oyları üzerinden açıklamalarda bulunduğuna işaret eden Ayçin, "1 oyla Meclis Başkanı seçiliyor, Cumhurbaşkanı seçiliyor. Eğer o konuya girersek, aradaki bin oyluk farkın hesabını veremezler" dedi.

-"ATILABİLECEK HER TÜRLÜ ADIMI ATTIK"-

Grev oylaması öncesinde beyan ettikleri görüşlerde herhangi bir değişiklik olmadığını ifade eden Ayçin, "İlk oturumdan son ayrışma noktasına kadar, biz bu işi masada çözmemiz gerektiğini söyledik. Atılabilecek her türlü adımı attık. Ama karşımızda yönettikleri şirketin henüz ciddiyetini kavrayamamış, 'biz işveren olarak ne diyorsak, o olur' yaklaşımı ile bu şirketi yönetmeye çalışan anlayış olayları bu noktaya kadar getirmiştir" diye konuştu. Ayçin, THY A.O. ve Teknik A.Ş. çalışanlarının kendilerine uygulanan baskılara rağmen taleplerinin arkasında durduğunu, Hava-İş olarak grev oylamasından çıkan "Evet" kararını galip-mağlup yaklaşımı ile değerlendirmediklerini kaydetti. Ayçin, "Amacımız grev değil, grevi bir tarafta tutuyoruz. İyi niyetli çabalarımız karşılık görmezse, inatla mevcut teklifte ısrarcı davranırlarsa; biz grev konusunda tecrübeli bir sendikayız. Bizimle bu konuda restleşmesinler. Her türlü restlerini görürüz" dedi.

-TİM VE TÜRSAB BAŞKANLARINA ELEŞTİRİ-

Ayçin, THY'deki greve ilişkin basına açıklamalarında bulunan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı ve Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Saşaran Ulusoy'u da eleştirdi. Ayçin, "Yaz sezonu ortasında grev mi olur, diyen TÜRSAB ve TİM bakanları işçilere mesaj vereceklerine, masadaki görüşme sürecini hovardaca harcayan THY A.O. ve Teknik A.Ş. yönetimlerine bunu sormalı, çözüm istiyorlarsa baskılarını onlara yöneltmelidirler" açıklamasında bulundu.

-"THY ÇALIŞANLARINA 'AÇ GÖZLÜ İNSANLAR' MUAMELESİ YAPILIYOR"

THY'nin kendileri için özelleştirilse de değerli ve önemli olduğunu vurgulayan Ayçin, "Ancak şu kabul edilmelidir ki, çalışanların hak ve talepleri de önemli ve değerlidir. Şimdi ciddiyetle ve acil olarak çözüme katkı sağlayacak ortak noktaları arama, bulma ve kör bir inatlaşmaya girmeme zamanıdır" diye konuştu. Anlaşmazlığın ücret artışı ile sınırlı görülmemesi gerektiğinin altını çizen Ayçin, 2001 havacılık krizi sırasında ücretlerinden yüzde 10 kesinti yapılmasını gönüllü olarak kabul eden THY ve Teknik A.Ş. çalışanlarına "tatminsiz ve açgözlü insanlar" muamelesi yapılmasına derhal son verilmesi gerektiğini söyledi.

Ayçin, her iki şirket yönetiminin ücret artışı konusunda "1'er puanlık iyileştirme" dışında hiçbir pazarlığın içinde yer almadığına, ücret sisteminde bile anlaşma sağlanamadığına dikkat çekerek, "Ne sendikanın ne de çalışanların 2008 yılı ücret artışlarının 2007 enflasyonuna bağlama kumarını oynamak mümkün değildir" dedi. THY yönetiminin grev oylaması sonrasında verdiği mesajları "talihsizlik" olarak değerlendiren Ayçin, şunları söyledi:

"Şirket yönetimleri basını günlerdir 'yaz sezonuna rağmen' THY'yi öven reklamlarla boğarken, greve davetiye çıkaran açıklamalar yaparak çelişkilerini ortaya koymaktadır. Hava-İş sendikası nasıl greve hazırız, üyemize güveniyoruz dediyse, işverenlerin uzlaşmaz tavrı sürdüğünde de rahatlıkla şunu söylmeyecektir: Greve hazırız, üyemize güveniyoruz. Grev oylamasını göze almış bir sendika için, grev hiç de zor olmayan bir yoldur."

-THY YÖNETİMİNE HAFTASONUNA KADAR SÜRE-

Grevsiz ama çalışanları mağdur etmeden getirilecek her türlü teklife açık olduklarını yineleyen Ayçin, "Önümüzdeki hafta sonuna kadar THY yönetimine süre veriyoruz. Ama uzun uzadıya, yaz sezonunun bitimini bekleyemeceğiz. Herşeyin bir sınırı var. Beş aydır bekliyoruz, bir beş ay daha beklemeye tahammülümüz yok" dedi. Ayçin, Hava-İş'in 14 Ağustos Salı günü Genişletilmiş Başkanlar Kurulu'nu, 15 Ağustos'ta ise Genel Temsilci Kurulları'nı toplayarak, grev sürecini netleştirecek kararlar alacağını da sözlerine ekledi. (ANKA) (AD/YLD)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title