Haberler

Halkbank'tan Bağ -Kur Prim Borçlularına Düşük Faizli Kredi

Halk Bankası ile Sosyal Güvenlik Kurumu Arasında İmzalanan Protokol ile Prim Borcu Bulunan Bağ -Kur'lulara Düşük Faizli Kredi Verilecek. Bağ -Kur'lular, 60 Ay Vadeye Kadar Kredi Kullanabilecek. 12 Ay Kadar Yüzde 1.67, 13 -36 Ay Arasında Yüzde 1.72, 37 -60 Ay Arasında İse Yüzde 1.75 Faiz Uygulanacak. Kredi Başvuru Süresi İse 28 Ağustos'ta Sona Erecek.

Halk Bankası ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) arasında imzalanan protokol uyarınca Banka, prim borcu bulunan Bağ-Kur'lulara düşük faizli kredi kullandıracak. Bağ-Kur'lular 60 ay vadeye kadar kredi kullanabilecek. Krediye 12 aya kadar vade için yüzde 1.67, 13-36 ay arasında yüzde 1.72, 37-60 ay arasında ise yüzde 1.75 faiz uygulanacak. Kredi başvuru süresi ise 28 Ağustos'ta sona erecek.

SGK ile Halk Bankası arasında Emeklilik Kredisi Protokolü imzalandı. Protokol öncesinde konuşan SGK Başkanı Fatih Acar, prim borçlarının yeniden yapılandırılması kapsamında 580 bin 538 kişinin SGK'ya başvurduğunu belirterek, 8 milyar 378 milyon 317 bin 586 YTL borcun yapılandırıldığını kaydetti. 1 milyar 145 milyon 576 bin 127 YTL'nin ise tahsil edildiğini ifade eden Acar, son başvuru tarihinin 28 Temmuz olduğunu ve bu sürenin uzatılmayacağına dikkat çekti.

Esnaf, sanatkarlar ve diğer bağımsız çalışanlar ile tarımda kendi adına çalışanların SGK'ya olan borçlarının yeniden yapılandırıldığını hatırlatan Acar, yaşlılık aylığı almaya hak kazanmış ancak birikmiş prim borçları nedeniyle yaşlılık aylığı bağlanamayan yaklaşık 178 bin yurttaşın olduğunu söyledi.

Acar, prim borçlarının yeniden yapılandırılmasından daha çok kişinin faydalanabilmesi için Halk Bankası ile protokol imzaladıklarının dile getirdi. Acar, "Gerek yüksek miktarda borcu olup ödeme sıkıntısı çeken tüm vatandaşlar gerekse yaşlılık aylığı almaya hak kazanmış ancak birikmiş borçları nedeniyle yaşlılık aylığı bağlanamayan ve sağlık yardımlarından yararlanamayan Bağ-Kur'lular yapılan protokol sonrasında uygun şartlarda kredi kullanabilecek" diye konuştu.

Acar, protokol ile sigortalıların birikmiş prim borçlarının Halk Bankası'ndan prim borcu kredisi kullanmak suretiyle tasfiye etmesi ve kredi teminatı olarak SGK'nın sigortalıya bağlayacağı yaşlılık aylığının gösterilmesinin sağlanacağını dile getirdi.

Krediden yararlanarak borçlarını tasfiye eden ve yaşlılık aylığı bağlanan sigortalılar ile bakmakla yükümlü oldukları kişilerin, kredi borçlarına bağlı olmadan sağlık yardımlarından faydalanmaya başlayacağını bildiren Acar, protokol çerçevesinde sigortalılara 60 ay vadeye kadar kredi verileceğini ifade etti. 12 ay kadar yüzde 1.67, 13-36 ay arasında yüzde 1.72, 37-60 ay arasında ise yüzde 1.75 faiz uygulanacağını dile getiren Acar, "Borçlarını ödemek suretiyle yaşlılık aylığı bağlatmak isteyen sigortalılar en geç 28 Temmuz'a kadar SGK'ya başvuracak. 28 Ağustos tarihine kadar da Halk Bankası'nın şubelerinden kredi kullanılabilecek" dedi.

Acar, bu uygulamadan yararlanmak isteyen yurttaşların gerekli bilgi ve belgeleri Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri ile Halk Bankası şubelerinden temin edebileceğini söyledi.

-"İSTANBUL VE İZMİR'DE DE HASTANELERİ DENETLEYECEĞİZ"-

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun çalışmaları hakkında da bilgi veren Acar, 2007 yılı sonu itibariyle kurumun toplam sağlık giderinin 19.9 milyar YTL olduğunu vurguladı. 2008 yılının ilk altı ayında ise toplam sağlık giderinin ise 12.6 milyar YTL olduğuna dikkat çekti. 2007 ve 2008'in ilk altı ayının kıyaslandığında toplam sağlık giderinin yüzde 26, özellikle üniversite ve özel hastanelerinin ise yüzde 77 oranında arttığını vurgulayan Acar, bunun oldukça dikkat çekici olduğunu söyledi.

Sağlıkta yaşanan suiistimallerin önlenmesi için 33 müfettişin Ankara'da 13 büyük hastaneyi denetlemeye başladığının altını çizen Acar, İstanbul, İzmir gibi büyük illerde de denetimlerin yapılacağını kaydetti.

-KREDİ BAŞVURUSU 28 AĞUSTOS'TA SONA ERECEK-

Halk Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın ise kredi başvurularının 28 Ağustos'ta sona ereceğine dikkat çekerek, gerekirse hafta sonu bile çalışabileceklerini, yoğun olan şubelerde de eleman desteği sağlanabileceğini dile getirdi.

Toplantının ardından soruları yanıtlayan SGK Başkanı Acar, 178 bin Bağ-Kur'lunun prim borçları nedeniyle emekli olamadığının altını çizerek, 3.4 milyar YTL'lik tahsilat hedeflediklerini söyledi.

-12 ÖZEL HASTANE SÖZLEŞMESİNİ İPTAL ETTİ-

Bir gazetecinin yüzde 30 fark uygulaması nedeniyle özel hastaneler ile yaşanan sıkıntıyı hatırlatması üzerine Acar, bugüne kadar 12 hastanenin sözleşmesini iptal ettiğini belirterek, 850 hastane içinde 12 hastanenin çok önemli olmadığını dile getirdi. Özel hastanelerden geçiş döneminden fedakarlık yapmalarını isteyen Acar, denetimlerin başlamasının ardından sağlık giderlerinde ciddi düşüş yaşandığını ifade etti.

Halk Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın ise prim borçlularının çok ciddi faiz avantajı elde edileceğini kaydederek, teminat gösterenlerin kredi alabileceğini söyledi.(ANKA)

(HLY/NB/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title