Haberler

Televizyonlarda Mecburi Trafik Belgeseli

İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü'nce Yürütülen 'Trafik Güvenliğinde Yeni Açılımlar, Hedefler ve Çözüm Projeleri'nin Bölgesel İlk Değerlendirme Toplantısı Bursa'da Yapıldı.

İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü'nce yürütülen 'Trafik Güvenliğinde Yeni Açılımlar, Hedefler ve Çözüm Projeleri'nin bölgesel ilk değerlendirme toplantısı Bursa'da yapıldı. Toplantıya katılan Emniyet Genel Müdür Yardımcısı ve Trafik Hizmetleri Daire Başkanı Celal Uzunkaya, yeni kanunla birlikte, hazırladıkları ''Kırmızı Işık'' adlı belgeselin haftada 30 dakika olacak şekilde tüm ulusal ve yerel kanallarda ''prime time'' olarak nitelendirilen 18.00-22.00 saatleri arasında yayınlanma mecburiyeti olacağını söyledi.

Beş ayda yürütülen faaliyetlerin ele alındığı toplantıda, Türkiye'de trafikle ilgili son yılların analizi yapılıp ortaya çıkan acı tablo gözler önüne serildi. Türkiye'de 2007 yılı rakamlarına göre, trafik kazalarında ölümlerin olay anında ve kaza sonrasındakilerle birlikte 10 bin kişiyi bulduğu, bunun bir ilçe nüfusuna eşit olduğu belirtildi.

Emniyet Genel Müdür Yardımcısı ve Trafik Hizmetleri Daire Başkanı Celal Uzunkaya, 2007 yılı itibariyle 190 bin insanın trafik kazalarında sakat kaldığını belirterek "Yüzde onun üzerindeki fiziki engelli sayısına her yıl binlerce kişiyi katıyoruz. Bu da ortalama bir il nüfusu kadar. Yine her yıl 12 milyar YTL servetin reel anlamda heba edildiğini görüyoruz, bu büyük bir kayıptır" dedi.

Trafik kazalarının önlenmesi için neler yapılması gerektiği konusunda yoğun çaba içinde olduklarını, projenin de bu amaca yönelik yürütüldüğünü belirten Celal Uzunkaya, şöyle konuştu: "Son 5 ayda rakamlara bakarsak, kazalarda yüzde 22 oranında azalma olduğunu memnuniyetle görüyoruz. Bunun anlamı şudur, istenirse bazı şeyleri iyileştirmek elimizde. Toplumun tüm kesimlerinde trafiği günlük hayat biçimi olarak benimsetebilirsek bu kötü tablolar çok daha hızlı iyileşecektir" Türkiye'de 18 milyon 750 bin sürücü, 13.5 milyon araç bulunduğunu ve her yıl ortalama 1 milyon yeni aracın trafiğe katıldığını, bunun da her gün ortalama 3 bin 100 aracın trafiğe çıktığını gösterdiğini belirten Uzunkaya, rakamların korkutucu olmaması gerektiğini, Avrupa'ya kıyasla Türkiye'deki araç ortalamasının 4 kat daha geride oluduğunu belirtti.

Son olarak TRT ile imzaladıkları protokol çerçevesinde ortaklaşa hazırladıkları ''Kırmızı Işık'' adlı belgeselin yeni Trafik Kanunu'nun çıkmasıyla, haftada 30 dakika olacak şekilde tüm ulusal ve yerel kanallarda ''prime time'' olarak nitelendirilen 18.00-22.00 saatleri arasında mecburi olarak yayınlanacağına işaret eden Celal Uzunkaya, sözlerini şöyle tamamladı: "Toplumun büyük bölümünün belgeseli izlemesi için, valilikler aracılığıyla kentlerdeki ilgili birimleri bilgilendireceğiz. Film ayrıca tüm şehirler arası otobüslerde de gösterilecek. Şehirler arası otobüslerdeki yayınla günde 25 bin yolcuya ulaşmayı hedefliyoruz." (UU-MŞ-HO-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title