Haberler

İstanbul Ticaret Borsası'nda Orman Ürünleri Sektörü Konuşuldu

Güncelleme:

İstanbul Ticaret Borsası tarafından düzenlenen toplantıda, orman ürünleri sektörünün sorunları ve çözüm önerileri ele alındı. Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri, sektör temsilcileri ve akademisyenlerin katıldığı toplantıda, orman yönetimi, karbon depolama, bal ormanları ve ithalat sorunları gibi konular tartışıldı.

İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) tarafından düzenlenen "Borsa Meydanı'nda Sektörler Konuşuyor" toplantılarında bu ay orman ürünleri sektörünün sorunları konuşuldu.

İSTİB'den yapılan açıklamaya göre, "Türkiye'de Orman Ürünleri Üretimi ve Ticareti" başlıklı webinara, Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü Ekosistem Hizmetleri Dairesi Başkanı Özgür Balcı, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Öner Ünsal ile Türkiye Orman Ürünleri Sanayicileri ve İş Adamları Derneği Başkanı Göksel Korkmaz'ın yanı sıra sektör temsilcileri katıldı.

Güvenilir Ürün Platformu Başkanı Gazeteci Celal Toprak'ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen toplantıda konuşan Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü Ekosistem Hizmetleri Dairesi Başkanı Özgür Balcı, Türkiye'deki iklim değişikliği sürecinde orman yönetiminin öneminden bahsetti.

Ormanların karbon depolama işlevinin iyileştirilmesinin önemine işaret eden Balcı, "İklim değişikliğinin olumsuz etkilerinin azaltılması ve ülkemizde kurulması planlanan ulusal karbon piyasasına entegre olması amacıyla 'ormancılıkta karbon piyasaları' çalışmaları yürütüyoruz." ifadelerini kullandı.

Bal ormanı konusunda politikaların belirlenmesi ve uygulanması sürecinde koordinasyonun önemine de değinen Balcı, 2024'te bal ormanı sayısını 60 tane ekleyerek 850'ye ulaştırmayı hedeflediklerini bildirdi.

"Ormanlarımızda devasa bir kaynak söz konusu"

İSTİB Meclis Başkanı Ahmet Bülent Kasap da hem ekonomik hem de çevre açısından büyük öneme sahip olan orman ürünleri sektörünün öneminden bahsetti.

Türkiye'deki toplam orman varlığının 23 milyon hektara ulaştığını kaydeden Kasap, şu açıklamalarda bulundu:

"Ülkemiz topraklarının yaklaşık 3'te biri ormanlık alanlardan oluşuyor. Burada devasa bir kaynak ve potansiyel söz konusu. Dolayısıyla orman alanlarının genişliği ve çeşitliliği orman ürünleri sektörü ve Türkiye ekonomisi için önemli fırsatlar sunuyor. Ormancılık endüstrisi pazarında kerestenin dışında mantar, meşe palamudu, reçine, bal, kozalak, yaban mersini ve çeşitli tıbbı aromatik bitkiler gibi birçok ürün de bulunuyor."

İSTİB Orman Ürünleri Ticareti Meslek Komitesi ve Meclis Üyesi Turgay Özen ise ithalatçıların sorunlarına dikkati çekerek, malın Türkiye'ye girişinde zararlı böcek içerip içermediğine dair yapılan tespit çalışmalarının çok uzun sürdüğünü bildirdi.

Bu süreçte bekleyen ve sonrasında iadesine karar verilen ürünlerin navlun ve diğer maliyetlerinin çok yüksek rakamlara ulaştığını kaydeden Özen, "Bu, bizi zor duruma sokuyor. Bu yüzden İngiltere ve Fransa gibi ülkelerde yapılan karantina ve sonrasında serbest bırakma uygulaması Türkiye'de de uygulanmalıdır." çağrısında bulundu.

"Ara eleman yetişecek meslek okulları kurulmalı"

Türkiye Orman Ürünleri Sanayicileri ve İş Adamları Derneği Başkanı Göksel Korkmaz da sektördeki eleman sıkıntısından bahsederek, "İhtisas organize sanayi bölgeleri kurulmalı ve bu bölgelerde ara eleman yetiştirecek meslek okulları kurulmalıdır. Devlet makro politikalarla ve belirlediği stratejilerle gerekli önlemleri almalı." ifadelerini kullandı.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Öner Ünsal ise endüstriyel odunun ve tomruk üretiminin artırılmasına yönelik çalışmaları anlattı.

Kaynak: AA / Ekonomi

Tarım ve Orman Bakanlığı İstanbul Tarım Çevre Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Furkan sakatlandı mı? 28 Nisan Pazar Furkan'a ne oldu? Survivor dokunulmazlık oyununu kim kazandı? 28 Nisan Pazar 2024? Survivor kim kazandı? 28 Nisan Pazar Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? Survivor CANLI izle! 28 Nisan Pazar TV8 Survivor HD izleme linki! Kirli Sepeti 106. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 28 Nisan Kirli Sepeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Teşkilat 106. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 28 Nisan Teşkilat yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 28 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 28 Nisan 2024 Pazar Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Kirli Sepeti CANLI izle! Kirli Sepeti 28. BÖLÜM FULL İZLE! Kapıcılar Kralı konusu ne, oyuncuları kimler? Kapıcılar Kralı filmi nerede çekildi, kaç yılında çekildi? Kapıcılar Kralı ne zaman nerede çekildi? Kapıcılar Kralı konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Atla Gel Şaban konusu ne, oyuncuları kimler, film nerede çekildi? Atla Gel Şaban filmi hangi il ve ilçede çekildi, hangi yıl yapımı? Hipodrom nerede? Atla Gel Şaban filmi nasıl bitiyor? Atla Gel Şaban final sahnesi İZLE! Atla Gel Şaban sonunda ne oluyor? Teşkilat CANLI İZLE! Teşkilat 105.bölüm izle! Teşkilat yeni bölüm izleme linki! Teşkilat dizisi yeni bölüm FULL HD İZLE! 28 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 28 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title