Haberler

Ankara: Mecliste 'Fındık' Tartışması

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda, Avrupa Sosyal Şartı'na Değişiklik Getiren Protokolün Onaylanmasına Dair Yasa Tasarısı Görüşmelerinde İktidar ve Muhalefet Partisi Arasında Fındık Tartışması Yaşandı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda, Avrupa Sosyal Şartı'na Değişiklik Getiren Protokolün Onaylanmasına Dair Yasa Tasarısı görüşmelerinde iktidar ve muhalefet partisi arasında fındık tartışması yaşandı.

Tasarının üçüncü maddesinin görüşülmesi sırasında CHP Grubu adına söz alan Ordu Milletvekili Sami Tandoğdu, fındık konusuna değinirken, hükümetin FİSKOBİRLİK'e yeni yönetim kurulu listesi yaptığını, 254 bin üyesi bulunan birliğin de bu listeyi işbaşına getirmediğini iddia etti. Tandoğdu, bunun üzerine de FİSKOBİRLİK'in alacağı krediye hükümetin kefil olmadığını ileri sürdü.

AK Parti Trabzon Milletvekili Kemalettin Göktaş ise iddialara cevap verirken bölgede yıllardır sürdürülen yanlış politikalar nedeniyle fındık üreticisinin mağdur edildiğini, son yıllarda bu mağduriyetin daha da arttığını söyledi. FİSKOBİRLİK'in, hükümetten 1 katrilyon 700 trilyon liralık borç ile 19 trilyon liralık kıdem tazminatı borcunun ödenmesi halinde başka bir talepleri olmayacağını 'yazılı' bir şekilde bildirdiğini kaydeden Göktaş, "FİSKOBİRLİK, geçen yıl kimseye sormadan fındık fiyatının 7 milyon lira olduğunu açıkladı. Üreticinin fındığını stokuna alan FİSKOBİRLİK'in kasasında borcunu ödeyecek parası olmayınca, para aramaya başladı" dedi.

Ev ve araba kredisi vermek için müşteri arayan bankaların FİSKOBİRLİK'i güvenilir bulmadığı için kredi vermediğini ileri süren Göktaş, 13 bankaya kredi müracaatında bulunan FİSKOBİRLİK'e "güvenilirliği olmadığı" gerekçesiyle hiçbir bankanın kredi vermediğini söyledi. Göktaş, konuşmasında şu iddialarda bulundu:

"FİSKOBİRLİK, tamamen işletme dışı keyfi faaliyetlerde bulunuyor. Tamamen keyfi, avanta yemekler, lüks seyahatlerle uğraşıyordu. Yurtdışına gidilmesi gereken yerlere bir kişi değil, tüm yönetim kurulu üyeleri gidiyordu. Başak Sigorta'da 36 milyon dolarlık hissesi var. Ne işi var bu tür uğraşlarla. Özel üniversite yapıyor, lüks iş merkezleri yapıyor, yok paraya kiraya veriyor. İhaleler yapıyorlar. Her ilin bir müteahhidi var. Doğrudan alım yoluyla işleri bir kişiye veriyorlar."

Göktaş, Karadeniz halkının hükümete küsmediğini ve AK Parti'yi bağrına bastığını da ifade ederek, "Adı sanı duyulmamış partiler Karadeniz'e gidiyor. Orada size prim yok, oy da yok. Karadenizli'nin misafirperverliğinden dolayı, gelenleri en iyi şekilde ağırlayacaktır. Oya gelince, oy AK Parti'yedir. Oralara gidip Karadeniz insanının kafasını karıştırmayın. Karadenizli başbakanına da bağlı ve saygılıdır. Başbakan da istediği yere göğsünü gere gere gider. Başbakan'a bazı olumsuz hareket yapanlar, bazı siyasi partilerin provokatörüdür" ifadelerini kullandı.

DYP Denizli Milletvekili Ümmet Kandoğan, FİSKOBİRLİK'in yanlış yapmış olabileceğini belirterek, "FİSKOBİRLİK'in hatalı olduğunu ben de kabul ediyorum. Geçmiş suçlanarak bir yere varılmayacağını bilmeniz lazım. Karadenizli sefil, perişan, yiyecek ekmekleri yok, çocuklarını nasıl evlendireceğini düşünüyor" diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Ordu'ya gizli gittiğini" öne süren Kandoğan'a, AK Parti'li milletvekilleri tepki gösterdi. Oturumu yöneten TBMM Başkan Vekili Nevzat Pakdil, "Gizlice gitmenin hesabını vermek zorundasınız. Eğer gizlice gitmediyse bunu tekzip edin" diyen Kandoğan'ı uyardı. Pakdil, "Bu devletin Başbakanı her yere göğsünü gere gere gider. Bunun tekzip edilecek bir tarafı yoktur" dedi.

AK Parti'li bazı milletvekilleri, Kandoğan'a tepki gösterdi. Bu arada Kandoğan'ın üzerine yürüyen AK Parti İstanbul Milletvekili Ünal Gacır, TBMM idare amirleri ve milletvekilleri tarafından engellendi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title