Haberler
BBC

Günlerdir Akdeniz'de Mahsur Kalan 49 Göçmen İçin Çözüm Bulundu

Malta ve İtalya'nın liman açmayı reddetmesi nedeniyle günlerdir denizde mahsur kalan 49 göçmen için çözüm bulundu.

Malta ve İtalya'nın liman açmayı reddetmesi nedeniyle günlerdir denizde mahsur kalan 49 göçmen için çözüm bulundu. 49 göçmeni taşıyan iki insani yardım gemisi Malta'ya yanaşacak ancak göçmenleri aralarında İtalya'nın da bulunduğu 8 Avrupa ülkesi kabul edecek.

Hollanda'ya kayıtlı olan ancak bir Alman insani yardım örgütü tarafından işletilen Sea Watch 3 gemisinde 32 göçmen 19 gündür, başka bir Alman vakfına ait Sea Eye gemisindeki 17 göçmen de 12 gündür Akdeniz'de güvenli bir liman açılmasını bekliyordu.

Gemilerin kış şartlarından daha az etkilenmesi için Malta karasularına girişine izin verilmiş, ancak yakındaki güvenli limanlar İtalya ya da Malta'ya yanaşmasına onay çıkmamıştı.

Başta İçişleri Bakanı Matteo Salvini olmak üzere İtalyan hükümeti, geçen Haziran'da iktidara geldiğinden bu yana göçmenleri taşıyan gemilerin ülke limanlarına yanaşmasına izin vermiyor.

Malta yönetimi de gemilere liman açmak için göçmenlerin diğer Avrupa ülkelerine gönderilmesi şartını koşuyordu.

Sonunda Malta Başbakanı Joseph Muscat bugün, 8 Avrupa ülkesinin göçmenleri kabul etme sözü vermesi üzerine gemilerin Malta'ya yanaşmasına izin verdi.

Muscat'ın bugün yaptığı açıklamaya göre gemilerin gün içinde Malta'ya yanaşarak günlerdir denizde mahsur kalan göçmenleri karaya indirmesi bekleniyor. 49 göçmenin daha sonra İtalya, Fransa, Almanya, Portekiz, Lüksemburg, İrlanda ve Romanya arasında paylaştırılması planlanıyor.

Malta Başbakanı, bu 49 göçmenin yanı sıra, daha önce Malta'ya girişlerine izin verilen 131 göçmenin daha diğer AB ülkelerine gönderileceğini açıkladı.

Almanya hükümeti 60 göçmeni kabul edeceğini duyururken, diğer ülkelerin alacağı göçmen sayısı açıklanmadı.

Salvini: Ben izin vermiyorum

Göçmenlerin İtalya'ya kabul edilmesi, İtalya'daki koalisyon hükümetinde çatlak seslere de yol açtı.

Müzakerelerin Başbakan Giuseppe Conte tarafından yürütüldüğü belirtilirken aşırı sağcı İçişleri Bakanı Matteo Salvini, kendisine danışılmadığını söyleyerek anlaşmaya tepki gösterdi.

Polonya'yı ziyaret eden Salvini, "Polonya Başbakanı ve İçişleri Bakanı ile Avrupa'nın dış sınırlarının korunması ve güvenlik konularını konuştuğu sırada" anlaşmadan haberdar olduğunu söyledi ve "Brüksel, insan kaçakçılarının ve sivil toplum kuruluşlarının işini kolaylaştırıyor" dedi.

Salvini, "Ben hiç kimsenin İtalya'ya girişine izin vermiyorum" diye konuştu.

İtalya'nın göç karşıtı sağ-popülist hükümeti, göçmenlere karşı yürütttüğü sert politika nedeniyle Napoli ve Palermo gibi bazı kentlerin belediye başkanlarının isyan hareketiyle karşılaşmıştı.

Sea Watch bugün sosyal medyada yayımladığı mesajında, Napoli, Palermo ve Berlin yönetimlerine bu süreçteki destekleri için teşekkür etti; Avrupa Birliği kurumlarını ise sert biçimde eleştirdi:

"AB 49 rehineyi serbest bırakmaya karar verdi. 19 gün denizde kaldıktan sonra konuklarımız nihayet güvenli bir limana kavuşacak. Bu durum devletlerin iflasının itirafıdır, güç durumdaki insanlar üzerinden politika yapılmamalıdır."

BBC

Akdeniz İtalya Malta Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

Gaddar 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Kızılcık Şerbeti 61. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı? Arka Sokaklar CANLI izle! 26 Nisan Cuma KANAL D Arka Sokaklar yeni bölüm full HD canlı yayın izle! Ateş Kuşları CANLI İZLE! 26 Nisan Ateş Kuşları 52. Yeni bölüm CANLI YAYIN! Ateş Kuşları FULL İZLE! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title