Haberler

Van2 Kışanak: ´Başbakan, Öcalan´La Neden Diyalog Kurmuyorsun´

Bdp Genel Başkan Yardımcısı Kışanak: 'başbakan, Öcalan'la Neden Diyalog Kurmuyorsun'

BDP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI KIŞANAK: 'BAŞBAKAN, ÖCALAN'LA NEDEN DİYALOG KURMUYORSUN'

Barış ve Demokrasi Partisi(BDP) 12 Eylül 2010'da yapılacak ve boykot edecekleri referandum öncesi Van'da miting yaptı. Mitinge son anda programı değişen BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş katılmadı. BDP Genel Başkan Yardımcısı Gülten Kışanak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı yalan üzerine siyaset yapmakla suçladı. Kışanak, barış için Başbakan'ın Öcalan'la diyalog kurmasını ve özerk Kürdistan kurulmasını isteyerek, "Sayın Öcalan bir hücrede 11 yıldır tutuluyor. Barışı dilinden düşürmüyor. Savaşa son vermek, Kürt halkına da onurlu bir barış vermek için mücadele ediyor, projeler sunuyor. Niye bu barış elini tutmuyor diyalog kurmuyor, müzakere etmiyorsun" dedi.

Beşyol meydanında yapılan mitinge, beklenen BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş katılmazken, BDP Genel Başkan Yardımcısı Gülten Kışanak, bölge milletvekilleri, BDP'li belediye Başkanları katıldı. Yaklışk 10 bin kişinin izlediği mitingete sık sık terör örgütü PKK ve Öcalan lehine slogan atıldı. Yeşil, kırmızı ve sarı falamaların taşındığı miting alanında "Biz bu anayasada, bu oyunda yokuz boykot ediyoruz" yazılı pankartlar taşındı. Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı mitingte, BDP'de olay çıkmaması için 500 kişiyi görevlendirdi. Mtinge katılanların tanıtımının ardından konuşan BDP Genel Başkan Yardımcısı Gülten Kışanak, AK Parti'nin yalan üzerine siyaset yaptığını söyledi. AK Parti'nin söyleyecek bir şeyi kalmadığını belirten Kışanak, maskelerle halkın karşısına çıktıklarını ve bu maskeyi de kendilerinin düşüreceğini söyledi.

BOYKOT EDECEĞİZ

Bir aydan beridir referandum ile ilgili kampanyanın sürdüğünü belirten Kışanak, "Bu halka karşı yüzü olmayan AKP meydanlarda yalan üzerine siyaset yapıyor. Çünkü sizin oyunuza talip olabilmek için sizin, çığlığınızı duyması lazım, yüreğinizdeki yangını bilmesi lazım. Bunlar yok AKP'de. Şimdi de son günlerdeki tehdit modası. Dünyanın neresinde bu ramazada oruçlu insanları, kim hangi tehdit bu meydana getirebilir. Başbakan bu meydanlara baksın söylediği yalandan utansın. Sizin bu halka söyleyecek bir şeyiniz yok. Bizim bu halkla paylaşacak yüreğimiz, mücadelemiz, direnişimiz var. Onun için meydanlarda tek yürek olduk. Uzunca bir süre sanki BDP boykot tavrından vaz geçecekmiş gibi yalan uydurdular. Şimdi de tehdit yalanına girdiler. Sende devletin imkanları var, yeşilkart, sosyal yardımlar, rüşvet var, emrinde polis var, asker, korucular var. Sen çıkıp diyorsun ki taraf olmayan bertaraf olur. ya beni ya MHP'yi kabul edeceksin. Yoksa sizi yok ederim diyorsun. İşte tehdit budur. Bu halk ölümüne direnerek gelmiş bir halk. Senin tehditlerine pabuç bırakmayacak. Bunların halkın karşısına çıkıp söyleyecek sözleri yok. Ağrı'da yaptığı konuşmada kim bu savaştan ne kazandı. Doğru bir soru. Bu savaş niye çıktı, 29 isyan niye yaşandı bunu sor kedine. Bir halkı yok sayarsan anayasada bu ülkede yaşyan herkes Türktür yazarsan bu çatışma sebebidir. Birde 8 yıldır iktidardasın niye bu savaşı durdumak için parmağını kıpırdatmadın" dedi.

ÖCALAN'IN BARIŞ ELİNİ TUT

Öcalan'ın barış için çaba gösterdiğini belirten Kışanak, "Sayın Öcalan bir hücrede 11 yıldır tutuluyor barışı dilinden düşürmüyor. Savaşa son vermek, Kürt halkına da onurlu bir barış hediye etmek için mücadele ediyor, projeler sunuyor. Niye bu barış elini tumuyor, diyalog kurmuyor, müzekere etmiyorsun. 3 yıldır parlamentoda bu halkın temsilcileriyiz. Yeterki sen halkın taleplerini dikkate al bizi muhattap al niyi muhattap almadın bu halkın temsilcilerini. Başbakan Ağrı'da duygusal konuşuyor Ankara'da savaşçı kesiliyor. Savaş tezkerelerini altında AKP, CHP ve MHP'nin milletvekillerinin imzası var. Bu savaş ortaklığı bugün referandumda devam ediyor. Bu halk sandığa gitmeyerek demokratik iradesini çözüme dönüştürmeye çalışıyor" dedi.

YAŞAMINI YİTİREN GERİLLALAR BARIŞ ŞEHİDİDİR

Başbakan'ın önünde barış için önemli bir fırsat olduğunu belirten Kışanak, çatışmalarda öldürülen PKK'lıları gerilla olarak niteleyerek, öldürenlerin ise katil olduğunu ifade etti. Teröristlerin ellerini tetikten çektiğini belirten Kışanak, "Başbakan'da eğer zerre kadar samimiyet varsa önünde çok önemli bir fırsat var. Demokratik kitle örgütleri, BDP, STK'lar çeşitli kesimler ellerini tetikten çekilsin dedi. Barışın önünü açmak istiyorum dedi Öcalan gerilla elini tetikten çekti. Burada sizin huzurunuzda elini tetikten çeken bu iradeye sizler adına selam gönderiyorum. Ancak Başbakanın emrindeki militarist güçler, elini tetikten çekmedi. Eylemsizlikten buyana her yerde operasyon devam ediyor. Eylem yapmayan gerillanın üzerine operasyon yapılıyor. Bu cinayettir. Bu cinayete teşvik eden başbakandır. Biz eylemsizlik sürecinde yaşamını yitiren gerilları barış, özgürlük, demokrasi, çözüm şehidi ilan ediyoruz. Diyoruz ki eğer katil olmak istemiyorsan söyle senin emrindeki güçlerde elini tetikten çeksin. Biz artık konuşarak tartışarak bu sorunu çözelim" dedi.

FAKİYE TEYRAN, AHMEDİ HANİ'DEN İNSANLIK ÖĞREN

Başbakan Erdoğan'ın bu bölgeye geldiğinde farklı konuştuğunu söyleyen Kışanak, "Başbakan bu topraklara geldiğinde Ahmedi Hani, Fekiye Teyran'ı hatırlıyor. Biz diyoruz ki o ağza o isimlerin yakışması için artık anadilde eğitim bölücülüktür demekten vazgeçmen gerekiyor. Bunu demezsen bu isimleri ağzına alma. Bundan 400 yıl önce bunlar medreselerde Kürtçe eğitim veriyorladı. İnsanlık öğren Fekiye Teyran'dan Ahmedi Hani'den. Fakiye Teyran ismini belediye parka vermek istiyor vali diyorki yasak alfabe izin vermiyor" dedi.

BAŞBAKAN'DAN 12 EYLÜLLE HESAPLAŞMA YALANI

Başbakan'ın 12 Eylül'le hesaplaşmak istediğinin de yalan olduğunu belirten Kışanak, anayasaya yapılan yamalarla 12 Eylül darbe anayasasının ömrünün uzatılmaya çalışıldığını söyledi. 12 eylülün hesabını soracaklarını ifade eden Kışanak, "Başbakan ben 12 Eylülle hesaplaşmak istiyorum diyor. Bu kürtler çok zulüm gördüler 12 eylülde diyor. Sen bu konuda yalan söylüyorsun. 12 eylül anayasasının önmrünü uzatmaya çalışıyorsun onun için boykot ediyoruz. Sen niye yama yaparak bize yutturmya çalışıyorsun. AKP'nin derdi 12 Eylül defterini kapatmak. Biz Amed zindanını, Mazlum Doğan'ı unutmadık. Yemin ediyoruz. 29 Martta sana attığımız tokatı verdiğimiz dersi bu seçimde fazlasıyla yapacağız. Amed zindanı bir Türkleştirme okulu olmayacak. Amed zindanı bir insan hakları müzesi olacak"

YÜZDE 10 BARAJINI KALDIR

AK Parti'nin saltnat sürdüğünü ve bu saltanatının 12 eylülde çökeceğini belirten Kışanak, yüzde 10 barajının da inidirlmesini istedi. Kışanak, AK Partinin oy hırsızlığı yaptığını da anlatarak, "Önümüzdeki ilk seçimde saltanat yerle bir olacak. Bu halkın malını mülkünü çalıyorlar peşkes çekiyorlar. Oynu da çalıyorlar. Bu hakın iradesinin önüne yüzde 10 barajını koyuyorlar. En büyük hırsızlık budur. Eğer haram yemiyecem diyorsan yüzde 10 barajını indirirsin. Bedavadan kazandığın 30 milletvekilinden vazgeçersin. Ben inanıyorum ki örgütlü halk güçümüzle onların barajını yerle bir edeceğiz"dedi.

ÖZERK KÜRDİSTAN İSTİYORUZ

Meydanda toplananlara yeni bir anayasa sözleşmesi yapmak istediğini söyleyen Kışanak, demokratik özerk Kürdistan olmasını isteyip istemediklerini sorarak, "Yeni anayasada kimliğiniz kabul edilsinmi ? Kültürünüz kabul edilsinmi? Anadilde eğitim olsunmu ? Tüm inançlar özgür olsunmu ? Başşörtüsünün önüdeki engel, düşünce özgürlüğü örgütlenme özgürlüğü grev, parasız eğitim, parasız eğitim ve sağlık hakkı ve demokratik özerk Kürdistan olsun mu ? Halk neyi istiyorsa o anayasaya o yazılacak Çünkü anayasalar toplumsal uzlaşı metinleridir. Irkçı zihniyete dayanan aynı zihniyeti taşıyan Erdoğan'ı boykot ediyoruz. Kimilğine, diline, kültürüne inancına sahip çıkan, özgürlük, barış, demokrasi isteyen herkesi boykota davet ediyoruz" dedi.

Miting sanatçı Ferhat Tunç ve yerel sanatçıların konseriyle son buldu. Ferhat Tunç konseri öncesi, referandumu boykot ettiğini ve AK partiye yalakalık yapan Kürt aydınları da kınadığını söyledi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Helikopterin enkazını bulan Akıncı, İran'da paniğe neden oldu: Füzelerimizin yeri ifşa oldu

Helikopterin enkazını bulan Akıncı, İran'da paniğe neden oldu: Füzelerimizin yeri ifşa oldu

Reisi'nin can verdiği helikopterin yanına giden Fulya Öztürk, enkazın başındaki ekiplere yardım teklif etti

Reisi'nin can verdiği helikopterin yanına giden Fulya Öztürk, enkazın başındaki ekiplere yardım teklif etti

İbrahim Reisi öldü, peki bundan sonra ne olacak? İran'da seçim için takvim belirlendi

İbrahim Reisi öldü, peki bundan sonra ne olacak? İran'da seçim için takvim belirlendi

Haydar Dümen'in eşi tefeci kurbanı! 30 milyonluk taşınmazını elinden aldılar, yetmedi buluşmaya çağırıp gasp ettiler

Haydar Dümen'in eşi tefeci kurbanı! 30 milyonluk taşınmazını elinden aldılar, yetmedi buluşmaya çağırıp gasp ettiler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title