Haberler

Üzümde En Büyük Sorun Kalıntı

Ege Üniversitesi Ziraat Mühendisliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Altındişli, Manisa'nın dünyada üzümde söz sahibi olduğunu ancak yaş ve kuru üzümde kalıntı sorunu yaşadığını söyledi.

Ege Üniversitesi Ziraat Mühendisliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Altındişli, Manisa'nın dünyada üzümde söz sahibi olduğunu ancak yaş ve kuru üzümde kalıntı sorunu yaşadığını söyledi. Altındişli, AB ülkelerinin kalıntı değerlerini her geçen gün aşağı çektiğine vurgu yaparak, yaş üzümde AB pazarına girmenin tek yolunun kalıntı sorununu çözmek olduğunu kaydetti.

Manisa'da düzenlenen Sultaniye Üzüm Şenliği kapsamında "Dünya Sultani Üzüm Piyasasında Manisa'nın yeri ve Gelecek Stratejileri" konulu panel düzenlendi. Kültür Sitesi Meclis Salonu'nda düzenlenen panele Manisa Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman, Manisa Bağcılık Araştırma İstasyonu Müdürü Akay Ünal, İzmir Ticaret Borsası Başkanı İlhan Zincirlioğlu, Ege Üniversitesi Ziraat Mühendisliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Altındişli ve Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi konuşmaçcı olarak katıldı.

AB KALINTI DEĞERLERİNİ DAHA DA DÜŞÜRÜYOR

Panelde Manisa üzümünün dünya piyasalarındaki yeri hakkında bilgiler veren Ege Üniversitesi Prof. Dr. Ahmet Altındişli, kentin dünya piyasasında hak ettiği yerde olmadığını söyledi. Türkiye'de üretilen üzümün yüzde 51'inin Manisa'da üretildiğini bildiren Altındişli, dünyada ABD'nin dünya piyasalarında ilk sırada yer aldığını kaydetti. Altındişli, "Üretilen ürünü ihraç etmekte Türkiye açık ara dünya birincisi. İhracatımız yıllara göre değişiyor. Bölgemiz 350 bin ton ürün çıkarılabilecek bir kapasiteye sahip. İhracatta büyük potansiyelle kuru üzümde 536 milyon dolarlık bir gelirimiz var. Kuru üzümde şu an bir gücüz. Ama karşımızda büyük rakipler var. Şu an dünyanın bizden istediği gıda güvenliği yüksek, izlenebilir ürün. En çok canımızı sıkan konu tarım ilacı kalıntısı. Kontrolsüz kullanılan yaprak gübreleri. Bunların her biri beraberinde kalıntı getiriyor" dedi. Avrupa Birliği'nin üzümde kurşun kalıntı miktarını bu hafta itibariyle 0.2 ppm'den 0.1 ppm'e indireceğini açıklayan Altındişli, "Her geçen gün kalıntıyla ilgili değerler düşüyor. Bunun için kontrollü tarım yapmalıyız" diye konuştu.

TÜRKİYE ÜZÜM TÜKETMİYOR

Türkiye'de iç tüketim oranları hakkında bilgi veren Altındişli, "Kişi başına kuru üzüm tüketim miktarımız yılda 200 gramdır. Üzümü tanıtarak iç tüketimi artırmalıyız. Bizim kuru üzümümüzün yüzde 90'nı gıda sanayisinin hammaddesi olarak kullanılıyor" dedi.

YAŞ ÜZÜMDE AB PAZARINA GİREMİYORUZ

Yaş üzümde 2012-2013 yılında 179 bin ton ihracat yapıldığını duyuran Altındişli, sofralık üzümde emekleme döneminde olunduğunu bildirdi. Altındişli, "Burada da en çok karşımıza çıkan konu yine ilaç kalıntısıdır. İlaç kalıntısı taşımayan sofralık üzüm talebi var. Kuru üzümdeki başarıyı sofralık yaş üzüm için söyleyemiyoruz. Kuru üzümde ürettiğimiz ürünün yüzde 80'nini ihraç ediyor ve Avrupa Birliği'ne satıyoruz. Fakat çekirdeksiz yaş üzümde bu zor pazarı tutturamıyoruz. Yaş üzüm Rusya, Ukrayna ve eski Türk Cumhuriyetlerine satılıyor. AB'ye sadece yüzde 11'lik bir ihraç yapıyoruz. AB'ye satmayı başarabilirsek çok daha yüksek miktarlar kazanabiliriz" diye konuştu.

'BAŞKA PAZARLARA AÇILMALIYIZ'

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Zincircioğlu da son zamanlarda kuru üzüm ihracatında artış olduğunu bildirdi. Zincircioğlu, "2000 yılında 60 bin ton ihraç edilen çekirdeksiz kuru üzüm 2013 yılında 182 bin tona çıktı. 182 bin ton ihracat 1 eylül tarihi ile gerçekleşmiştir. 2013 yılı mahsulünü 190 bin ton gibi rakamla kapatacağımızı düşünüyorum. Bunun karşılığında 600 milyon dolar gelir elde edeceğiz. Burada Manisa'nın payı yadsınamaz" dedi. Zincircioğlu, üzümün Avrupa Birliği standartlarına getirildiği taktirde daha sorunsuz bir şekilde satılabileceğini, Türkiye'nin var olan Rusya pazarını korumasının yanı sıra ABD ve Asya pazarlarına açılması gerektiğini söyledi.

EN ÖNEMLİ AMAÇ KALINTISIZ ÜRETİM

Manisa Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, Türkiye'nin üzüm üretim miktarının toplam 4 milyon ton, Manisa'nın ise 1 milyon 212 bin ton olduğunu açıkladı. Çebi, "Manisa'da üretilen üzümün yüzde 74'ü kurutmalık, yüzde 25'i sofralık, yüzde 0.6 ise şaraplık olarak değerlendiriliyor" dedi. Çebi, üzümde Manisa'nın en büyük hedefinin kalıntısız, insan sağlığına zarar vermeyen ürün üretmek olduğunu dile getirdi.

Manisa Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman da üzümde tüm paydaşların birlik içerisinde olmadığını savundu. Sorman, "Elini taşın altına sokması gereken paydaşlar, bundan kaçarak, işin tüm yükünü devletin üzerine bırakmıştır. Bunun en büyük örneğini üzümde yaşıyoruz" diye konuştu.

Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Halil Memiş, Kırsal Kalkınma Daire Başkanı Nedim Zurnacı'nın da izlediği panelde diğer konuşmacılarda üzümde ilaç kalıntısı sorununa dikkat çekti. - Manisa

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ege Üniversitesi Avrupa Birliği Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

BU AKŞAM HANGİ DİZİLER VAR? 2 Mayıs TV yayın akışı! Bugün hangi diziler yayınlanıyor? Okulların Kapanmasına Kaç Gün Kaldı (SAYAÇ)? 2 Mayıs Okullar ne zaman, hangi tarihte kapanacak? Survivor Yasin elendi mi? Dün akşam Survivor'a kim veda etti? Survivor eleme adayları kim oldu? 2 Mayıs Survivor'da potaya kim girdi? Survivor'da kim elendi? Survivor'da dün kim veda etti? 2 Mayıs Survivor elenen isim! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 2 Mayıs Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Resmi Gazete bugün (2 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 2 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Ünal Aysal kimdir, daha önce GS başkanı oldu mu? Ünal Aysal zengin mi, serveti ne kadar? 2 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 2 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 2 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 2 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 2 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Sasa Obradovic Zeljko Obradovic kardeş mi? Sait Toktaş kimdir? Şehit Piyade Uzman Çavuş Sait nereli, kaç yaşında, memleketi neresi? Cenaze namazı nerede kılınacak? PSG Şampiyonlar Ligi kazandı mı? PSG Şampiyonlar Ligi kupası var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title