Haberler

Tse Başkanı Şentürk: "Türkiye Laboratuar Çöplüğüne Döndü"

Türk Standardları Enstitüsü (TSE) Başkanı Hulusi Şentürk, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın yürüttüğü ‘Laboratuar Ağı’ projesinin tamamlanma aşamasına geldiğini belirterek, “Türkiye’yi laboratuar çöplüğüne döndürmeye hiçbirimizin hakkı yok” dedi.

Türk Standardları Enstitüsü (TSE) Başkanı Hulusi Şentürk, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın yürüttüğü 'Laboratuar Ağı' projesinin tamamlanma aşamasına geldiğini belirterek, " Türkiye'yi laboratuar çöplüğüne döndürmeye hiçbirimizin hakkı yok" dedi.

TSE Başkanı Hulusi Şentürk, Aydın'daki sanayici ve iş adamlarıyla bir araya geldi. Aydın programına ASTİM Organize Sanayi Bölgesi ziyaretiyle başlayan Şentürk, daha sonra ASTİM OSB Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Maraş ile birlikte Aydın Ticaret Borsası (ATB) üyeleriyle bir araya geldi. ATB Meclis Başkanı Bahri Erdem ve ATB Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bosnalı tarafından karşılanan Şentürk, Türkiye'nin ilk akredite gıda analiz laboratuarlarından olan ATB Gıda Laboratuarı'nda incelemelerde bulundu.

ATB Yönetim Kurulu Adnan Bosnalı, TSE Başkanı Şentürk'e Aydın ve ATB bünyesinde yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Aydın'ın incir, zeytin ve kestane gibi önemli ekonomik tarım ürünlerine sahip olduğunu ifade eden Bosnalı, rahat davranarak tedarikçi gibi davranan Aydınlıların markalaşamadığını söyledi. Pamukta da çok iyi olan Aydın'da üreticilerin ithalat ve yaşanan gelişmelerin ardından pamuktan uzaklaştığını belirten Bosnalı, "Üreticilerimiz gelişmelerin ardından pamuk konusunda ne yapacağına karar vermekte zorlandı. Pamuk konusunda ulusal politikalar da anca yerine oturmaya başladı. Aydınlı pamuktan umduğunu bulamayınca darı ve buğdaya yüklendi. Kaç senedir darı buğday devam edince bu sefer verimler düştü. Bin 600 kilolardan indik geldik bin 100 kilolara" dedi.

"TÜRKİYE MARKALAŞMAYI BİLMİYOR"

Türkiye'nin kendisine has birçok ürünü olmasına rağmen marka çıkaramadığına dikkat çeken TSE Başkanı Hulusi Şentürk de, ürünlerle özdeşleşecek markalara ihtiyaç duyulduğunu savundu. Bazı insanların aldığı üründen emin olmak istediğini ve bunun bedelini ödemeye hazır olduklarını belirten Şentürk, "Güvenilir markalara ihtiyaç var ama bu marka kurumların adıyla oluşmaz. Bu üçüncü aşamadır ve Türkiye bunu öğrenmek zorunda. İkinci aşamada ülke veya bölge olarak o ürünün markalaşmasını sağlamanız lazım. Ürün markalaştıktan sonra o üründe marka şirketlerin ortaya çıkması gerekir. Biz bunu tersten başarmaya çalışıyoruz. Türkiye'deki şirketlerin hiçbirinin de gücü böylesine büyük bir hamleyi gerçekleştirmeye yetmez. Çünkü, ürünün tanıtımı ve pazarlaması çok zor bir şey. Biz Türk incirini markalaştırabilsek, bu marka üstünden daha üst seviye marka kurumlarımız çıkacaktır. Özellikle yöresel bazlı ürünlerimizin kalitesini markalaştırmalıyız. Türk Patent Enstitüsü'nün yöresel patentleşmeyle ilgili çok güzel çalışmaları var ama bu yetmiyor. O sadece ürünün o yöreye ait olduğunun tescil belgesi. Ürünün kalitesi ve standardını tescillemiyor. O çalışmanın ürünle ilgili kalite belgesiyle özdeşleştirilmesi gerekiyor" diye konuştu.

"LABORATUAR AĞI KURULUYOR"

Türkiye'de herkesin gıda laboratuarı kurma gayreti içerisinde olduğunun altını çizen Şentürk, TSE'nin 18 milyon TL gibi çok ciddi bir para ödeyerek GDO ürün test laboratuarı kurduğunu anımsattı. Bu laboratuar sayesinde GDO testlerinin Türkiye'de yapılabilir hale geldiğini kaydeden Şentürk, "Biz bunu kurduysak, Türkiye'de bir daha yapılmamalı. Sizde olan laboratuarı, benim kurmamam gerekir. Bende varsa siz kurmayacaksınız. Çünkü bunlar milli servet yazık günah. TSE Laboratuar Merkez Başkanımızın başkanlığında bir çalışma başlattık. Türkiye'de var olan akredite olmuş laboratuar ile 'Laboratuar Ağı' kurmak istiyoruz. İnsanları oraya buraya göndermeyelim. Sanki hepimiz tek işletmeymişiz gibi bu çalışmayı yapmak zorundayız. Çünkü binlerce on binlerce metot ve ürün çeşidi var. Ama herkes laboratuar kuruyor. Laboratuarın var ama bu cihazların hepsi dışarıdan ithal geliyor. Oluk oluk dışarıya dövizimiz gidiyor" şeklinde konuştu.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın koordinesinde yürütülen laboratuar ağı çalışmasının tamamlanma aşamasına geldiğini açılayan Şentürk, Türkiye'nin laboratuar çöplüğüne döndüğünü iddia etti. Şentürk, sözlerine şöyle devam etti: "Ben geçen gidip konuyu Kalkınma Bakanımıza da iletmiştim. Türkiye'yi laboratuar çöplüğüne döndürmeye hiçbirimizin hakkı yok. Bakanımızın devreye girmesiyle Sanayi Bakanlığımız koordinesinde yürütülen çalışmalarda Türkiye'deki laboratuarın envanteri çıkarıldı. Bundan sonra özellikle devlet teşviki ile kurulacak laboratuarlarda, Türkiye'de o laboratuar varsa devlet buraya teşvik vermeyecek. Kimin parasıyla kimi teşvik ediyorsunuz. Laboratuar çalıştırmak pahalı bir iştir. Sürekli standart ve teknikler değişiyor. Teknoloji çok hızlı değiştiği için 500 bin TL'ye aldığınız bir cihazı 10 yıl yerine 2 yılda değiştirmek zorunda kalıyorsunuz."

TSE Başkanı Şentürk'ün gıda laboratuarı konusundaki açıklamalarına destek veren ATB Başkanı Bosnalı, Aydın Ticaret Borsası olarak TSE ile her türlü işbirliğine hazır olduklarını bildirdi. - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Hulusi Şentürk Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? Lilak ne zaman işlem görecek? Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ne zaman 2024? En az atama yapılacak branşlar! Öğretmen atamalarında en az hangi branşlar atanacak? Temmuz'da asgari ücrete zam var mı? 2024 Temmuz ayında asgari ücrete zam gelecek mi, artacak mı? 8 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 8 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Aziz Yıldırım aday mı? Fenerbahçe başkanlığına Aziz Yıldırım aday olacak mı? 8 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 8 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 8 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 8 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 8 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı! Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 8 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 8 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 8 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title