Haberler

Tavuk eti ve kırmızı ete alternatif tavşan eti -

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Veterinerlik Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özen Yurdakul, tavşan etinin kırmızı ete ve tavuk etine alternatif olabileceğini ifade ederek, "Tavşan etinin içerdiği yüksek doymamış yağ asit miktarı ve demir miktarıyla bu etlerden daha da üstün olduğunu söyleyebiliriz" dedi.

GÖKMEN YÜCE - Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Veterinerlik Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özen Yurdakul, tavşan etinin kırmızı ete ve tavuk etine alternatif olabileceğini ifade ederek, "Tavşan etinin içerdiği yüksek doymamış yağ asit miktarı ve demir miktarıyla bu etlerden daha da üstün olduğunu söyleyebiliriz" dedi.

Doç. Dr. Yurdakul, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda kırmızı etteki fiyat dalgalanmalarından dolayı tüketiciye alternatif kırmızı et temini üzerine araştırma yaptıklarını söyledi.

Yurdakul, "Tavşan eti kırmızı ete ve tavuk etine alternatif olabilir. İçerdiği yüksek doymamış yağ asit miktarı ve demir miktarıyla bu etlerden daha da üstün olduğunu söyleyebiliriz" diye konuştu.

- Yüksek demir ve proteine sahip

Avrupa'da alternatif olarak tavşan etinin daha güvenli, kalorisi ve yağ miktarının düşük olması nedeniyle tercih edildiğini anlatan Yurdakul, şöyle konuştu:

"Tavşan eti ülkemizde, özellikle Akdeniz bölgesinde zaten çok sevilen çok tüketilen bir et türü. Yaptığımız çalışma sonucunda mezbaha koşullarında iyi kesim yapılmış tavşan etinin mikrobiyolojik kalitesinin iyi, bunun yanında kimyasal özelliklerinin de diğer etlerden oldukça farklı olduğunu belirledik. Yüksek demir içeriği, düşük yağ içeriği, doymamış yağ asit miktarının ve protein miktarının da yüksek olması nedeniyle diğer etlerden biraz daha farklı olduğunu gördük."

Tavşan etinin yurt dışında kalp damar rahatsızlığı, obezitesi olanlara, hamile bayanlara önerildiğini vurgulayan Yurdakul, demir miktarının yüksek olması nedeniyle kansızlık bulunan kişilerin bu eti tüketebileceğini bildirdi.

- "Diğer etlere nazaran daha hızlı pişiyor"

Yurdakul, tavşan etinin ABD ve Avrupa'da tavukla baş başa, hatta bazı dönemlerde daha fazla tüketildiğinin altını çizerek, "Tavşan eti, diğer et ürünlerine de yüzde 10 ile 20 oranında katılabilme özelliği taşıyor. Bunun yanında kolay pişmesi tüketici açısından da ayrı bir avantaj. Diğer etlere nazaran daha hızlı pişiyor" diye konuştu.

Bir anaç tavşanın 4-5 kez yavrulayabildiğini, iyi besi yapılan bir yavru tavşanın 3 ay içinde bin 200 ile bin 500 gram canlı ağırlığa ulaşabildiğini anlatan Yurdakul, tavşan etinin bu açıdan da kırmızı ete alternatif olabileceğini ifade etti.

Kaynak: AA / Güncel

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

MEB ÖĞRETMEN ATAMASI BAŞVURULARI | MEB atama başvurusu ekranı! Başvurular ne zaman, nereden yapılacak? MEB ÖĞRETMEN ATAMASI BAŞVURU EKRANI! e -Devlet 20 bin öğretmen ataması başvuru nereden yapılır? İyi Kadın Sendromu Nedir ve Belirtileri Nelerdir? MEB ÖĞRETMEN ATAMASI 2024! #128226 20 bin öğretmen ataması başvuruları nasıl yapılır? Öğretmen ataması başvuru ne zaman? 2024 Eurovision ne zaman? Eurovision yarı final saat kaçta, hangi kanalda? MEB Öğretmen ataması başvuru tarihi açıklandı mı? Başvurular nereden, nasıl yapılır? Öğretmen ataması branş dağılımı belli oldu! MEB 2024 ÖĞRETMEN ATAMALARI | Öğretmen atama başvuruları ne zaman? MEB Atama başvuruları nasıl yapılacak? 2024 Öğretmen atamasından KPSS ve mülakat var mı? Kontenjanlar ve branş dağılımı açıklandı mı? Öğretmen atama sayısı belli oldu! MEB Öğretmen kadro ve branş dağılımı ne olacak? Hangi branştan ne kadar atama yapılacak? YASİN CENGİZ NE KADAR KAZANIYOR? Yasin Cengiz kimdir, nereli? ÖĞRETMEN ATAMASI BRANŞ DAĞILIMI: Öğretmen ataması branş dağılımı belli oldu mu? Branş dağılımı nasıl olacak? Alfa Beyin Dalgaları: Ne İşe Yararlar ve Nasıl Çalışırlar? 20 BİN ÖĞRETMEN ATAMASI NE ZAMAN YAPILACAK? Branş dağılımı belli oldu mu? KPSS öğretmen atamasında mülakat var mı? ÖĞRETMEN ATAMASI NE ZAMAN? Kaç öğretmen atanacak? Yusuf Tekin ne dedi? Aziz Yıldırım yeniden aday mı olacak? Aziz Yıldırım Fenerbahçe başkanlığına aday mı oluyor?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title